Komentara: 0
Pregleda: 5280

Veslačka regata "Vojvodina Open" za vikend na Paliću

30.06.2016. u 10:09h
Izvor: Subotica.com
Od 1. do 3. jula na Palićkom jezeru održaće se 54. međunarodna veslačka regata "Vojvodina Open" Palić 2016. Ovo međunarodno takmičenje tradicionalno više od pola veka organizuje Veslački klub "Palić".
Veslačka regata "Vojvodina Open" za vikend na Paliću

Regata "Vojvodina Open" uvek se održava prvog vikenda u julu i jedno je od najvećih veslačkih i sportskih događaja u Srbiji. Ujedno je to najbrojnija i najjača međunarodna veslačka regata u istoriji veslanja ovog dela Starog kontinenta.

Na „Vojvodina Open“-u ove godine će učestvovati 30 veslačkih klubova iz 6 zemalja iz regiona (Srbija, Mađarska, Hrvatska, Slovenija, Bugarska i Grčka). Tokom tri dana blizu 400 veslačkih posada sa otprilike isto toliko vrhunskih veslača i veslačica svih takmičarskih kategorija u svim veslačkim disciplinama odmeriće snagu i brzinu na palićkom jezeru.

Ovo je veoma bitno takmičenje i za mlađe pionire do 11 i 12 godina, zatim posade nacionalnih reprezentacija zemalja učesnica, kao i za univerzitetske osmerce, a Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati veslači svih domaćih klubova i nacionalne reprezentacije.

Trke pionira i kadeta u četvercima bodovaće se dodatno i u okviru međunarodnog Dunavskog kupa. "Vojvodina Open" je ujedno izborna regata za članove reprezentacija Srbije i Mađarske.

Veslačka regata "Vojvodina Open" za vikend na Paliću

Zbog masovnosti, odnosno posećenosti i važnosti koju ova veslačka regata dobija sve više iz godine u godinu, "Vojvodina Open" pretenduje da postane glavni promoter turizma kada su u pitanju Grad Subotica i jezero Palić, a kako tokom godine veliki broj veslačkih klubova organizuje škole veslanja za najmlađe i višenedeljne profesionalne pripreme za svoje takmičare jezero Palić ima mogućnost da uskoro postane glavna tačka na svetskoj veslačkoj mapi.

Preduslov za tako nešto je izgradnja međunarodnog regionalnog veslačkog regatnog centra i prateće infrastrukture na Paliću za šta već postoji projektna ideja podržana od veslačkih saveza Srbije, Mađarske i Hrvatske. Ali, za to je svakako potrebna politička volja i podrška vlasti u Srbiji, Vojvodini i Subotici.

Čekajući da se to desi u međuvremenu vojvođansko veslanje je dobilo međunarodno priznanje jer je Novosadskom Univerzitetu dodeljena organizacija prestižnog Evropskog studentskog šampionata koje će zajedničkim snagama u julu 2017. godine na jezeru Palić organizovati veslački klubovi "Danubius 1885" iz Novog Sada i "Palić" iz Subotice.

Imajući to u vidu, ovogodišnja regata "Vojvodina Open" će biti generalna proba pred evropski studentski šampionat, a Palić će sledećeg leta imati dva velika međunarodna veslačka takmičenja sa duplo više veslačkih posada i takmičara. Zahvaljujući tome jezero Palić iz godine u godinu postaje sve kvalitetnije poprište najboljih evropskih veslača, a Subotica i Veslački klub „Palić“ su uvek na visini zadatka širom srca prihvatajući sve goste iz regiona u jedinstvenoj oazi veslačkog sporta.

Veslačka regata "Vojvodina Open" za vikend na Paliću

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 5280

Povezana vest

Povezane teme

veslački klub palić

veslačka regata

regata vojvodina open

veslanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.