Komentara: 34
Pregleda: 6381
Foto

Vesić: Radovi na rekonstrukciji Železničke stanice u Subotici biće završeni do kraja februara

21.11.2023. u 13:36h
Izvor: Subotica.com
Radovi na rekonstukciji Železničke stanice u Subotici biće okončani do kraja februara 2024. godine, najavio je ministar građevinarstva Goran Vesić. Dodao je i da će radovi na podvožnjaku kod Nove opštine biti završeni do kraja tekuće godine, kako je i predviđeno.
Vesić: Radovi na rekonstrukciji Železničke stanice u Subotici biće završeni do kraja februara

Za tri meseca Železnička stanica u našem gradu biće potpuno rekonstruisana, a budući da se radovi izvode pod nadzorom stručnjaka iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, biće sačuvani stari delovi objekta, istakao je ministar građevinarstva Goran Vesić koji je danas obišao gradilište. 

Ova stanica će označiti novi procvat Subotice, baš kao što je izgradnja pruge u drugoj polovini 19. veka označila početak razvoja ovog grada - kazao je Vesić i najavio da će u proleće 2025. godine biti uspostavljen železnički saobraćaj na relaciji Beograd - Subotica - Brza pruga na ovoj deonici biće završena do kraja sledeće godine i nema nikakvih dilema niti problema koji mogu uticati na pomeranje tog roka. S obzirom da nam je potrebno tri do četiri meseca za testiranje pruge, očekujemo da će u martu, najkasnije aprilu 2025. godine krenuti da saobraćaju vozovi od Beograda do Subotice, a putovanje na ovoj relaciji će trajati sat i deset minuta. Što se tiče nastavka pruge prema Budimpešti, Mađari treba da završe radove do kraja 2025. godine, nakon čega sledi testiranje i, ako sve bude išlo po planu, možemo očekivati da u 2026. godini bude uspostavljena železnička veza i do Budimpešte.

Vesić: Radovi na rekonstrukciji Železničke stanice u Subotici biće završeni do kraja februara

Govoreći o radovima na izgradnji brze pruge u Subotici, ministar Vesić je podvukao da će rekonstrukcija podvožnjaka kod Nove opštine biti okončana do kraja sledećeg meseca.

- U projektu izgradnje brze pruge Subotica nam je bila najkritičnija, budući da je to najveće naseljeno mesto i da pruga ide kroz sam grad i nije bilo moguće promeniti tu trasu. Imamo ukupno  sedam nadvožnjaka i podvožnjaka od kojih su tri završena, a ostale ćemo uraditi u dinamici. Moram da pohvalim kompaniju koja je radila podvožnjak u Maksima Gorkog, jer su ispoštovani rokovi, na vreme su uspeli da povežu grejanje i on će biti završen, kako je i obećano, do kraja decembra - izjavio je resorni ministar i podsetio da će do kraja meseca početi da saobraćaju i putnički vozovi na relaciji Subotica - Segedin - Plan je da u najkraćem mogućem roku uspostavimo polaske na tri sata. Na samoj pruzi smo sa Mađarima napravili jedan privremeni granični prelaz. Tu će zajedno biti srpska i mađarska carina, a u budućnosti kada se završi rekonstrukcija stanice u Segedinu prelaz će biti tamo. Sa mađarskim prijateljima razgovaramo i o izgradnji pruge Subotica - Baja. Veći deo ove pruge ja na teritoriji Mađarske, ali to je nešto čime ćemo se zajedno baviti u budućnosti. 

Vesić: Radovi na rekonstrukciji Železničke stanice u Subotici biće završeni do kraja februara

Prilikom posete Subotici, Vesić je podsetio da će se brza pruga graditi i do Niša, te da će se od Subotice do ovog grada na jugu zemlje stizati za nešto manje od tri sata.

Ta pruga od Niša će se graditi i prema Sofiji, Istanbulu, a radićemo i do Skoplja, potom i do Soluna. Jednostavno, Subotica će se naći na jednoj međunarodnoj ruti brze pruge i to je nešto što će potpuno promeniti način života, a ovom gradu doneti brojne benefite - zaključio je Vesić.

Izvor: Subotica.com
Obilazak radova na izgradnji Železničke stanice Obilazak radova na izgradnji Železničke stanice Obilazak radova na izgradnji Železničke stanice Obilazak radova na izgradnji Železničke stanice Obilazak radova na izgradnji Železničke stanice Obilazak radova na izgradnji Železničke stanice Obilazak radova na izgradnji Železničke stanice Obilazak radova na izgradnji Železničke stanice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 meseci i 1 nedelju
Komentara: 34
Pregleda: 6381
Povezane teme

železnička stanica

brza pruga

rekonstrukcija podvožnjaka kod nove opštine

goran vesić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.