• Pregleda: 6718

Veliki broj saobraćajnih prekršaja u Subotici

U Prekršajnom sudu u Subotici i dalje ima najviše saobraćajnih prekršaja. Broj saobraćajnih prekršaja iz godine u godinu raste, tako je prošle godine bilo 3.762 predmeta.
Veliki broj saobraćajnih prekršaja u Subotici

Od 1. marta 2014. godine u primeni je novi Zakona o prekršajima, koji je uveo Prekršajni nalog koji omogućava da izvršilac prekršaja plati kaznu sa 50% popusta, ako uplatu izvrši u roku od osam dana. Većina građana je koristila ovu mogućnost prilikom plaćanja kazni za saobraćajne i komunalne prekršaje.

Anketirani Subotičani smatraju da saobraćajna kultura u našem gradu nije na zavidnom nivou. Ističu da sve više vozača prolazi kroz crveno svetlo i prebrzo voze. Pored toga, kao drugi problem ističu komunalni nered u gradu.

Bez obzira na sitaciju sa migrantima, broj saobraćajnih prekršaja se ne smanjije, ističu u Prekršajnom sudu. Novi Zakon o prekršajima doneo je niz novina, poput  uvođenje prekršajnog naloga kao i dva registra - sankcija i neplaćenih novčanih kazni.

Uvođenje prekršajnog naloga, nov pravni institut koji se već primenjuje u susednim i većini evropskih zemalja trebalo bi da omogući pojednostavljivanje procesuiranja blažih prekršaja uz značajno smanjenje troškova za državne organe. Prvog marta biće godinu dana od kada se primenjuje novi zakon i za sada u sudu su zadovoljni rezultatima.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

14
Pitam se Odgovori
u kojem kontekstu je ovo tekst!?!? "Bez obzira na sitaciju sa migrantima, broj saobraćajnih prekršaja se ne smanjije, ističu u Prekršajnom sudu."
Milica Odgovori
Da je veća kontrola na ulicama od strane policajaca bilo bi šta da se nađe, a uglavnom ih možeš videti na uviđaju!
Uvek u pravu Odgovori
Ja sam juče oko 16h upravljajući komšijinim vozilom zaustavljen od strane saobr. policije najverovatnije zbog auspuha koji je odvaljen i čuje se na milju. Osim toga vozilo je staro i u lošem stanju i na njemu postoji neatestirana kuka, gume sa šarom od 2mm i još nedostataka. Kad sam izgubio svaku nadu i čekao papir za vanredni tehnički preglad nešto se u jednom policajcu izgleda prelomilo i PUSTIO ME. Želim ovim putem da mu (im) se zahvalim što mi je spasao platu (koju ne dobijam 5-6 meseci) jer bi troškovi kazni bili najmanje toliko. Dakle budžet i jedan tehnički (neću da kažem koji) su ostali bez mojih para ali je zato saobraćajna policija dobila jedan plus i da ne ispadne da ih uvek kritikujemo ja ih ovaj put hvalim.
Ko se pita Odgovori
,,Broj saobraćajnih prekršaja iz godine u godinu raste"Ako vec svi noviji zakoni nisu doveli do pozitivnog rezultata za bezbednost gradjana u saobracaju,onda zakon treba menjati. Kazne treba da budu prilagodjene nasem materijalnom standardu.Kako bi vlasnicima vozila ostalo vise novca za redovnije servisiranje vozila i time sami doprineli boljoj bezbednosti za sve ucesnike u saobracaju.Kretati se u saobracaju brzinom bsa koji trci(50km/h) vozaci ne stizu na zeleno.Te se stvara veca guzva, zagadjenost u vazduhu,veca potrosnja npr. kocnica,akumulatora od stajanja na semaforu sa upaljenim svetlima u sred leta,po danu,kada to realno ni nije potrebno...Nije uspelo,treba menjati u korist gradjana.
lakumity Odgovori
Što kaže Milica da malo više kontrolišu a manje sede po kockarnicama i kafićima možda bi bilo više reda u saobraćaju. Naravno odavno smo stekli utisak da i kada ih vidimo negde, ne daj bože, na raskrsnici ili ulici, da se jedva razumeju u svoj posao jer im je uvek veći problem dali ste vezali pojas, nego pravilo ustupanja prvenstva prolaza ili prestrojavanje ili nedaj bože upotreba mobilnog u toku vožnje.
stormwatch Odgovori
"Bez obzira na sitaciju sa migrantima, broj saobraćajnih prekršaja se ne smanjije, ističu u Prekršajnom sudu."

Razumem poentu. Emigranti u velikom broju dolaze u SU. Trotoari im nisu dovoljni pa setaju po saobracajnicama u gradu. No i pored toga sto saobracaj maltene stoji kada oni setaju po putevima, broj prekrsaja u saobracaju se ne smanjuje.
Ja Odgovori
Glaonje se opet izvlace, Pogledajte fioke od doticnih...
SLUGA SIVE EKONOMIJE Odgovori
Znaci od Marta meseca pocinje AKCIJA-50 % Ziveli Mi !!!
neko kome je krivo Odgovori
Juče a i pre neki dan ujutro nasa poliicija malim sl namerno službeno vozilo pežo [*...*] ladno taksira ženu i dete u skolu pa se pitam da li rade i po kućama da i mi nosimo klince u školu bezbedno ?????!
deki Odgovori
Kakve veze imaju azilanti sa ovim???
outlaw Odgovori
Ja bi uveo kaznu npr za vozila koja se vuku glavnim putevima sa brzinom od oko 30 km/h, lepo ih iskljuciti iz saobracaja zbog ugrozavanja. usporavaju zeleni talas. Ako je ogranicenje 50 Km onda vozi toliko.
Srbistan Odgovori
Ja u zadnjih mesec dana ama nijednog saobracajca nisam video u gradu! Jel mozda izlaze kad stigne prolece i kad otopli????
mile1 Odgovori
Раст броја саобраћајних прекршаја је директно пропорционалан порасту броја бесних аутомобила (и возача) у граду. Крај приче.
Atila Odgovori
Najbolje bi bilo da ako neko 2 god (recimo)NE napravi nikakvu nezgodu ili prekrsaj bude--NAGRADJEN !!! Sta kazete na to?Neki ljudi i vozaci bi mozda ovaj predlog i podrzali?Sta mislite? znam drzava od ovoga nema koristi ali ko zna? poz!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.