Komentara: 2
Pregleda: 1591

Veliki broj dece na programu Narodne kuhinje

09.08.2018. u 16:31h
Izvor: Subotica.com
Povodom Međunarodnog dana siromašnih, koji se danas obeležava širom sveta, razgovarali smo sa nadležnim institucijama i organizacijama, koje svakodnevno brinu o socijalno ugroženim sugrađanima, o tome kakvo je stanje u Subotici.
Veliki broj dece na programu Narodne kuhinje

Centar za socijalni rad Grada Subotice pruža pomoć i podršku pojedincima i porodicama koje se nalaze u nepovoljnim životnim prilikama, a prema rečima Miroslave Bagavac, direktorke ustanove, pomoć socijalno ugroženim građanima ogleda se kroz mere koje preduzimaju država i lokalna samouprava.

- Pomoć države ogleda se u pružanju novčane socijalne pomoći pojedincu, odnosno porodici. Broj korisnika novčane socijalne pomoći, koji zajedno sa svojim članovima porodice koriste pomenuto pravo, na kraju 2017. godine iznosio je 2.378 korisnika, dok je na kraju juna ove godine njihov broj 2.287, što je za 4 odsto manje - kaže Bagavac, dodajući da su oscilacije u broju korisnika uslovljene vremenskim trajanjem prava, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, prema kojem novčanu socijalnu pomoć ostvaruju porodice u ograničenom i neograničenom trajanju u zavisnosti od broja radno sposobnih članova.

Veliki broj dece na programu Narodne kuhinje

Kada su u pitanju mere koje preduzima lokalna samouprava, Grad Subotica pruža jednokratnu novčanu pomoć pojedincu ili porodicama, koje se nalaze u stanju trenutne potrebe ili izuzetno teškoj situaciji koju ne mogu samostalno prevazići, potom izuzetnu i interventnu novčanu pomoć, kao i pomoći u naturi.

- Tokom 2017. godine, jednokratna novčana pomoć isplaćena je za 1.314 korisnika, što je za 14,4 odsto više nego u prethodnoj godini. U toku prvih šest meseci ove godine, broj korisnika iznosi 672, za 6 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada je bilo 715 korisnika. Korisnici prava na jednokratnu novčanu pomoć su u približnom broju muškarci (47,6%) i žene (52,4%), pretežno starosti od 26 do 64 godine. Najčešći razlog za isplatu jednokratnih novčanih pomoći je „osnovne životne potrebe“, koji se javljao u 67,9 odsto slučajeva, dok se kao značajan razlog ističu i „zdravstveni problemi“ korisnika - dodaje Bagavac.

Veliki broj dece na programu Narodne kuhinje

Veliki partner Centra za socijalni rad u pružanju pomoći stanovništvu u naturi, poput besplatnih obroka i paketa hrane i higijene, jeste Crveni krst Subotica, koji svakodnevno brine o siromašnoj populaciji na teritoriji našeg grada i to kroz programe direktnog ublažavanja siromaštva i ublažavanja posledica siromaštva.

- Pre svega, to je program Narodne kuhinje, koja je prema broju korisnika najveća Narodna kuhinja u Vojvodini u kojoj se trenutno hrani 1.200 korisnika. Zatim, program podele paketa hrane i higijene, koji se svake godine pribavljaju sredstvima lokalne samouprave, a čija podela počinje u oktobru. Putem javne nabavke, za narednu godinu obezbeđeno je 2.095 paketa hrane, dok je za nabavku paketa higijene tender još uvek u toku. U okviru zdravstvene akcije "Selu u pohode", redovno vršimo podelu paketa hrane i bilo koje druge vrste pomoći najugroženijim sugrađanima u vangradskim mesnim zajednicama, prema instrukcijama Centra za socijalni rad i mesne zajednice u koju dolazimo - objašnjava dr Siniša Trajković, sekretar Crvenog krsta Subotica, dodajući da je naglasak programa za ublažavanje posledica siromaštva na brizi o deci iz socijalno ugroženih porodica - Kroz akciju "Solidarnost na delu", ove godine je 45 dece boravilo u odmaralištu Crvenog krsta u Nišu, dok se pre tri dana sa mora vratilo 25 dece, korisnika Narodne kuhinje, koja su boravila u Baošiću, odmaralištu Crvenog krsta Srbije.

Iz dugogodišnjeg iskustva rada sa socijalno ugroženim sugrađanima, Trajković kaže da su najranjivije kategorije penzioneri i višečlane porodice sa nedovoljim primanjima, u kojima su oba roditelja nezaposlena ili barem jedan. Podatak koji takođe zabrinjava, jeste da je prema poslednjoj evidenciji na programu Narodne kuhinje oko 160 maloletne dece.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1591
Povezane teme

centar za socijalni rad

siromaštvo

socijalno ugroženi građani

miroslava bagavac

crveni krst subotica

dr siniša trajković

međunarodni dan siromašnih

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.