Komentara: 1
Pregleda: 4445

Velika terasa na Paliću spremna za posetioce

03.05.2011. u 14:50h
Izvor: Dnevnik Online
Velika terasa na Paliću spremna za posetioce

Velika terasa na Paliću zasijala je u punom sjaju. Ovaj objekat svečano su 1. maja otvorili gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, a prisustvovali su predstavnici ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, kao i predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić. Obnova je počela pre pet godina, 2006. i koštala je dva miliona evra.

- Veoma sam zadovoljan što je objekat revitalizovan. Prema planovima kompletna rekonstrukcija Velike terase koštala je dva miliona evra, a uz pomoć Ministarstva za ekonomiju i regionali razvoj uložili smo još toliko za poboljšanje infrastrukture, uvođenje kanalizacije, revitalizaciju Velikog parka, obale utvrde, Ženskog štranda i mnoga druga gradilišta koja čine prateće objekte Velike Terase.

Velika terasa izgrađena je u stilu secesije po uzoru na jednu budimpeštansku građevinu i prvi put je svečano otvorena 15. septembra 1912. godine. Kao izuzetno vredno arhitektonsko zdanje zaštićena je Uredbom Vlade Republike Srbije kao nepokretno kulturno dobro.

- Da podsetim, prvu fazu radova finansiralo je Ministarstvo ekonomije sa 45 miliona dinara, druga faza koštala je 78 miliona, a novac je obezbeđen iz Nacionalnog investiocionog plana (NIP), dok je treću fazu finansiralo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Na realizaciju četvrte faze se čekalo godinu dana i tada su urađene unutrašnje instalacije, izolacija zidova, postavljanje poda, uređenje sale sa ulazom i levim krilom, kao i radovi u podrumu – objašnjava pomoćnik gradonačelnika za infrastrukturu Jasmin Šečić.

Za sada će se koristiti Velika sala koja je multifunkcionalna za održavanje raznih svečanosti, a možda već i za Palićki filmski festival u slučaju kiše.

Ostalo je da se urade još pojedini zanatski radovi, u prizemlju i podrumu, enterijer i nabavi oprema za grejanje i hlađenje objekta.

Velika terasa na Paliću nije u upotrebi od 1990. godine. Da bi zaživeo kongresni turizam u tom objektu neophodni su zajednički napori republičke Vlade, lokalne samouprave i privatnog sektora. Graditelji Marcel Komor i Deže Jakob zamislili su kao mesto gde bi mogle da se održavaju proslave, banketi, seminari. Prostire se na površini od 760 kvadratnih metara i na pomenutom prostoru treba da zaživi kongresni turizam.

Izvor: Dnevnik Online
Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4445
Povezane teme

Saša Vučinić

gradonačelnik Subotice

velika terasa palić

Jasmin Šečić

Park Palić

Mlađan Dinkić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.