Komentara: 2
Pregleda: 4350

Većina pekara snizila cene hleba

25.07.2011. u 17:43h
Izvor: RTV Yueco
Većina pekara snizila cene hleba

Većina subotičkih pekara postupila je po Uredbi Vlade Srbije o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „ T- 500“ i već za vikend snizili cene hleba na 45 dinara za veknu hleba. Pekari nisu oduševljeni ovakvom odlukom Vlade Srbije, posebno ako se zna da je proizvodnja hleba za poslednjih godinu dana opala od 15 do 20 odsto, a u letnjim mesecima zbog godišnjih odmora za još 15 odsto, zbog manje potražnje. Ako je glavna vest pojeftinjenje hleba, a ne pojeftinjenje letovanja ili stambenih kredita, to govori u kakvoj se situaciji nalazimo - ocenjuju ekonomisti.

Vlada Republike Srbije je usvojila izmenu Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „ T- 500“. Na osnovu Uredbe pre izmene, cena vekne hleba SAVA od 500 grama nije mogla biti skuplja od 54,22 dinara, dok izmenom ove Uredbe cena ne može biti viša od 45,97 dinara, što je manje za 15 posto. Prema podacima Unije pekara Srbije i Instituta za ekonomiku poljoprivrede, učešće cene brašna u proizvođačkoj ceni hleba iznosi približno 50%. Polazeći od činjenice da je sada cena brašna niža za oko 26%, preračunata je proizvođačka cena hleba do 39 din za veknu od 500 grama na osnovu novih cena pšenice i brašna, a poštujući paritet uspostavljen na tržištu pre donošenja Uredbe. Navedena izmena Uredbe stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“ a primenjuje se do 30. septembra 2011. godine.

Proizvodnja hleba u Srbiji je za poslednjih godinu dana opala od 15 do 20 odsto, a u letnjim mesecima zbog godišnjih odmora za još 15 odsto, što uz poslednju odluku Vlade Srbije nimalo neće obradovati proizvođače hleba, a pojedini ekonomisti je ocenjuju kao tužnu.

Istraživanja pokazuju da sedam odsto naših građana, između ostalog, pazari i manje hleba. Uprkos smanjenom prometu, u Srbiji se tradicionalno mnogo jede hleb. Prosečan građanin naše zemlje i dalje godišnje troši tri puta više te namirnice nego, na primer, stanovnik Evropske unije. Jedemo 105,9 kilograma hleba po stanovniku godišnje, što je ubedljivo najveća potrošnja u Evropi. To govori i o standardu naših građana.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4350
Povezane teme

hleb subotica

pekara

cena hleba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.