Komentara: 0
Pregleda: 3368
Foto

Veče kamerne muzike sutra u Velikoj većnici

10.02.2020. u 15:11h
Izvor: Subotica.com
Jedan od najznačajnijih koncerata koji Muzička škola Subotica organizuje tokom godine održaće se u utorak, 11. februara, u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom u 19 časova. Ulaz je besplatan, a publika će biti u prilici da izabere najbolji kamerni ansambl.
Veče kamerne muzike sutra u Velikoj većnici

Kako je objasnila Dragana Nikolić, direktorka Muzičke škole Subotica, ovaj koncert je veoma specifičan, jer će na njemu nastupiti različiti ansambli koji će svirati različite kompozicije velikog broja epoha, od klasične muzike, preko popularne, pa sve do originalnih kompozicija koje su pisane za kamerne sastave.

- Svake godine koncert organizujemo u Velikoj većnici i uvek imamo goste koje pozivamo iz susednih škola. Ove godine nam u goste dolaze Muzička škola "Isidor Bajić" iz Novog Sada i Muzička škola "Davorin Jenko" iz Beograda - najavila je Nikolić.

Veče kamerne muzike sutra u Velikoj većnici

Nastupi na večerima kamerne muzike veoma su značajni za đake, za koje Lenard Gužvanj, pomoćnik direktorke, kaže da su veoma kreativni i da vrlo često sami osmišljavaju ili se udružuju u kamerne sastave ne bi li na taj način predstavljali školu.

- Pre samog koncerta, u školi organizujemo preslušavanje, kojem je ove godine prisustvovalo 26 kamernih grupa, od koji uvek izabereno šest do osam najboljih koji će da nastupaju na koncertu. Tom preslušavaju uvek prisustvuju i profesori sa Akademije u Novom Sadu ili Akademije u Beogradu, koji đacima daju sugestije kako da unaprede svoje izvođenje. Njima to mnogo znači za dalje školovanje, kada na fakultetu dobiju predmet Kamerna muzika, koji je najvažniji pored instrumenata - istakao je Gužvanj.

Veče kamerne muzike sutra u Velikoj većnici

Prvo veče kamerne muzike održalo se 2013. godine, a idejni tvorac ovog koncerta je profesorka Tamara Marković, koja je istakla da je osmišljen tako da se kroz nastupe kamernih sastava može videti presek jedne škole u malom.

- Ono što je interesantno i što smo uveli od početka, jeste anketa publike. Na kraju koncerta, publika će imati mogućnost da glasa za jedan ansambl koji im se najviše dopao u toku koncerta. Glasačke listiće ćemo priložiti uz program koncerta i na njima će se nalaziti nazivi svih kamernih grupa. Ove godine će biti ukupno 10 kamernih grupa, a podsećamo sa su listići važeći samo ako je zaokružena jedna kamerna grupa. Na osnovu glasova publike, rangiraćemo sastave i prva tri mesta će dobiti prigodne poklone - poručila je Marković.

Izvor: Subotica.com
Najava koncerta "Veče kamerne muzike" Najava koncerta "Veče kamerne muzike" Najava koncerta "Veče kamerne muzike" Najava koncerta "Veče kamerne muzike" Najava koncerta "Veče kamerne muzike" Najava koncerta "Veče kamerne muzike" Najava koncerta "Veče kamerne muzike" Najava koncerta "Veče kamerne muzike"
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3368
Povezane teme

muzička škola

veče kamerne muzike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.