Komentara: 0
Pregleda: 7876

Vaskršnja šarena jaja

13.04.2012. u 16:33h
Izvor: RTV Yueco
Jedan od najlepših i najradosnijih običaja za Vaskrs jeste farbanje jaja. Domaćica, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja farba na Veliki petak, koja simbolišu događaj kada je sveta Marija Magdalena Mironosica putovala u Rim da propoveda Jevanđelje, i posetila cara Tiberija. Tada mu je, u znak pažnje, kao novogodišnji poklon, predala crveno jaje, i pozdravila ga rečima "Hristos Vaskrse". Vremenom su domaćiće smišljale nove načine kako da ukrase kuvana jaja, pa se tako danas u prodaji mogu naći jaja u raličitim bojama, kao i jaja sa posebnim ukrasima i motivima.
Vaskršnja šarena jaja

Jaga Ilovac već dugo godina na pijaci prodaje šarena jaja koja sprema tokom cele godine. Kreativnost za šaranje jaja je nasledila od svoje majke još kao mala, i od tada pa do danas svake godine usavršava tehnike šaranja. Jaga kaže da prodaje i kuvana, ali i tzv. izduvana jaja, čije se cene kreću od 40 do 60 dinara.

Iako na pijaci možete da kupite širok dijapazon šarenih jaja, sa raličitim motivima, domaćice ipak najviše vole kada one u svom domu ofarbaju jaja, bar u one standardne boje, kao što su crvena, plava i zelena.

Po predanju običaj farbanja jaja je nastao tako što su hrišćani na Veliki petak tvrdili da će Hristos vaskrsnuti, a Jevreji su im uz podsmeh govorili da će to biti kada kokoške počnu nositi crvena jaja. U nedelju kada je Hristos vaskrsao kokoške su zaista pronele crvena jaja. Prvo uskršnje jaje čuva se godinu dana – i ono se naziva čuvarkuća.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 5 dana
Komentara: 0
Pregleda: 7876
Povezane teme

uskršnji praznici

Vaskrs

Uskrs

uskršnja jaja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.