Komentara: 3
Pregleda: 7570
Foto

Vaše ruke mogu spasiti život vaših najmilijih!

15.10.2014. u 16:08h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće održana je manifestacija „Pokrenimo srce“, koju su organizovali Dom zdravlja i Služba za hitnu medicinsku pomoć grada Subotice, čiji je cilj da edukuje građane kako da reaguju kada osoba u njihovoj blizini doživi iznenadni srčani zastoj i da pomognu u ponovnom pokretanju rada srca.
Vaše ruke mogu spasiti život vaših najmilijih!

Iznenadni srčani zastoj je stanje kada kod zdrave osobe, bez prethodnih simptoma, dođe do prestanka funkcije srca i tako nema cirkulacije i dotoka kiseonika do vitalnih organa. On ne bira ni mesto, ni vreme, može da se desi bilo gde i bilo kada a najčešće u kućnim uslovima, na ulici, na radnom mestu ili tokom bavljenja sportskim aktivnostima. Osoba pada, prestaje da diše, nema puls i nisu prisutni znaci života. Prema nezvaničnim podacima od njega u Srbiji godišnje premine oko 25.000 ljudi a procenat preživljavanja je svega 5-10%.

- Kritičan period je četiri minuta i ako se u tom periodu ništa ne preduzme dolazi do nepovratnih promena na mozgu i ćelijama što dovodi do neminovne smrti – predočava dr Kornelija Jakšić Horvat, načelnica Hitne pomoći. – Procenat preživljavanja u vanbolničkim uslovima se jedino može povećati ako se uključe očevici, laici, koji momentalno započnu spoljašnje kompresije srca. Takođe, bitno je da se odmah koristi i spoljašnji automatski defibrilator, koji treba da bude postavljen na javnim mestima u gradu. Sopstvenim rukama možemo da spasimo život, minute su veoma važne a one su u našim rukama.

Vaše ruke mogu spasiti život vaših najmilijih!

U toku je velika evropska studija u kojoj učestvuje 26 zemalja Evrope, među kojima je i Srbija, a jedno od ključnih pitanja koja se postavljaju je koliko je u slučaju iznenadnog srčanog zastoja laik započeo mere osnovne životne potpore. Očekivani rezultati će, nažalost, biti vrlo niski i niži od 4%. Drugo pitanje je da li je pre stizanja Hitne pomoći korišten automatski spoljašnji defibrilator, a i tu će nam rezultati biti poražavajući i verovatno ravni nuli.

Lokalna samouprava je podržala organizovanje ove manifestacije, ali je potrebno uraditi mnogo više, pre svega na javna mesta gde se okuplja veliki broj ljudi, centar grada, autobuska i železnička stanica, najveća pijaca, postaviti spoljašnje automatske defibrilatore. Oni su namenjeni laicima, koji dok čekaju ekipu Hitne pomoći, mogu da ga postave i pomoću njih daju šok

- Grad mnogo toga treba da uradi na prevenciji i edukaciji u oblasti zdravstvene zaštite i spašavanju života – istakao je gradonačelnik Jene Maglai. – Sve više sredstava treba da ulažemo u to, kao što se to radi u Evropskoj uniji, gde sve uloženo posle donosi velike uštede.

Lekari i tehničari Hitne pomoći okupljenima su prezentovali osnovne korake kako građani treba da se ponašaju ukoliko osoba u njihovoj blizini doživi iznenadni srčani zastoj:

  • Najpre treba proveriti da li je pristup bezbedan i da li osoba reaguje
  • Potom treba pozvati pomoć. Zabaciti glavu, podignuti bradu osobe i proveriti disanje
  • Pozvati 194
  • Početi kompresije grudnog koša, pumpati dlanovima ukrštenim jedan preko drugog, u ujednačenom ritmu
  • Ako ste obučeni, primeniti dva veštačka udisaja između 30 kompresija
  • Ukoliko imate pomoć, neka ona posle dva minuta nastavi pumpanje ili donese defibrilator, ako je postavljen negde u blizini
  • Raditi tako sve do dolaska ekipe Hitne pomoći
Izvor: Subotica.com
Akcija "Pokrenimo srce" Akcija "Pokrenimo srce" Akcija "Pokrenimo srce" Akcija "Pokrenimo srce" Akcija "Pokrenimo srce" Akcija "Pokrenimo srce" Akcija "Pokrenimo srce" Akcija "Pokrenimo srce"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 7570
Povezane teme

svetski dan srca

infarkt

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.