Komentara: 24
Pregleda: 6802

Vandalizam Suboticu godišnje košta 15 miliona dinara

12.07.2013. u 16:58h
Izvor: RTV Yueco
Svake godine Subotičani “polome, unište ili ukradu” asfalt sa dve ulice u dužini od 200 - 300 metara. Naime, Direkcija za izgradnju grada godišnje ulaže 15 miliona dinara u popravke i zamene klupa, kanti za otpatke, slivnike česmi i šahtova. Ova cifra se svake godine – povećava, a dovoljna je za, na primer, asfaltiranje dve ulice u Subotici, gradu poznatom po tome da ima najveći broj neasfaltiranih ulica u državi.
Vandalizam Suboticu godišnje košta 15 miliona dinara

Trg žrtava fašizma, osim što predstavlja podsećanje na strahote II sv. rata, predstavlja oazu i odmorište, kako Subotičanima koji žive u blizini, tako i onima koji na primer čekaju autobus, ili su bili na misi u katedrali. Osim njih, ovde tokom noći vole da borave mladi, i oni koji se tako osećaju. Međutim, njihovom krivicom ili ne, mnoge klupe se ne nalaze na mestu na kojem su postavljene po projektu.

Često se dešava da se klupe, ubušene u betonske kocke, zajedno s kockama izvaljuju, i pravi novi raspored sedenja, a neretko se i lome, pa i postavljaju na pijadestal žrtvama fašizma. Možda zbog boljeg pogleda. Sve “garnirano” izvesnim količinama smeća koje čeka radnike JKP “Čistoća i zelenilo” kad krenu na teren.

Klupe koje nedostaju su na “remontu”. Ovaj prostor nije jedini gde se klupe raspoređuju na drugačiji način, lome ili nestaju, već se slične stvari dešavaju i na Radijalcu, odnosno Parku Prozivka, gde je od njegovog uređenja do danas nestalo oko polovine betonskih klupa. Kada se na sve ovo dodaju troškovi zamene ukradenih slivnika, sanacije sportskih i dečijih igrališta, dobija se cifra od 15 miliona dinara koliko se godišnje potroši na sanaciju svega navedenog. Za te pare, u gradu koji je poznat po najvećem broju neasfaltiranih ulica u državi, mogle bi se asfaltirati dve ulice od po 200 – 300 metara.

Neke od pištaljki koje su ukazivale na problem vandalizma u gradu
Uništeno 12 korpi za smeće na Radijalcu
Uništavanje državne imovine
Vandalizam na Radijalcu
Uništavanje igrališta na Prozivki
Vandalizam na Radijalcu (polomljene klupe i kante za smeće)
Vandalizam - slomljene klupe u Tokiju

Svaki deseti poziv Kontakt centru 024 odnosi se na ove pojave. Naime, od ukupnog broja poziva ovom centru, njih 242 se odnosi na probleme koje su nastali aktima vandalizma, što u procentima od ukupnog broja iznosi 9,64 odsto.

Osim poravki, jedino rešenje za ovaj problem, kako navode u Direkciji, jesu prijave protiv NN lica. Bez efekta, jer se suma koja se izdvaja za saniranje svake godine povećava.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 6802

Povezana vest

Povezane teme

Direkcija za izgradnju grada Subotice

vandalizam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.