Komentara: 60
Pregleda: 20150

Zaposlenima u Gradskoj upravi manje plate

27.02.2017. u 09:22h > 19:15
Izvor: Subotica.com
Zaposlenima u Gradskoj upravi manje plate

Na današnjoj osmoj sednici Skupštine grada odbornici su usvojili izmenu Odluke o platama imenovanih i postavljenih lica u organima Gradske uprave. Odluka koja podrazumeva ukidanje stimulacija, negde čak za 30 odsto, doneta je na osnovu nalaza Državne revizorske institucije.

- Odluka mora da se uskladi sa zakonom i pitanje je zbog čega ona nije ranije doneta. Linearnim stimulacijama se ne mogu davati plate, to stoji u nalazu DRI i mora se ispoštovati – objasnio je za govornicom Stevan Bakić, predsednik odborničke grupe SNS.

Zaposlenima u Gradskoj upravi manje plate

Po novom pravilniku plata gradonačelnika biće smanjena sa 115.000 na 95.000 dinara, a u istom odnosu biće smanjena i primanja članova Gradskog veća.

Po mišljenju odbornika iz redova Pokreta za građansku Suboticu, reč je o „jeftinom populizmu koji širom otvara vrata korupciji“.

- Smanjenje plata u Gradskoj upravi vodiće urušavanju sistema. Ako ljude ne platiti dovoljno oni će otići u potrazi za boljim poslom, a sa druge strane, biće otvoreni za korupciju – smatra Jene Maglai, predsednik odborničke grupe PGS.

Zaposlenima u Gradskoj upravi manje plate

Polemike je donela i objedinjena rasprava o programima poslovanja javnih preduzeća, najpre zbog toga što se pojedinačno ne iznose programi poslovanja, a potom se najviše kritika čulo na račun preduzeća „Suboticagas“, koje je prošle godine iskazalo dobit od 92 miliona dinara, a za ovu godinu je planiralo „plus“ od 42 miliona.

- Preduzeće posluje od svojih izvora i treba se zapitati da li je dobit iz 2016. realna. Sada je došlo do promena u poslovanju preduzeća, koje se neće više okretati samo iskazivanju dobiti već će sredstva usmeriti i na razvojne projekte – objasnila je odbornica SVM-a Marija Kern Šolja.

Usvojena Odluka o naknadama za upotrebu lokalnih puteva

Odbornici su usvojili i Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o naknadama za upotrebu lokalnih puteva na teritoriji Grada Subotice. Na osnovu ove odluke utvrđena je visina naknada za  vanredni prevoz, postavljanje reklamnih tabli i oglašavanje na lokalnom putu, zakup delova zemljišnog pojasa lokalnog puta, postavljanje vodova i instalacija na lokalnom putu (za vodovod, kanalizaciju, električne, telefonske, telegrafske vodove, elektronske komunikacije i sl.), kao i godišnja naknada za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa lokalnog puta. Po njoj će, primera radi, jednostrani bilbord mesečno koštati 3.000, dvostrani 5.000 dinara, naknada za postavljanje optičkih kablova i električne instalacije od 50 do 60 dinara po metru, elektro i gasne instalacije 30 dinara po metru.  Naknada za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa lokalnog puta plaća se godišnje, i to 180 dinara/m2 za komercijalne objekte kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta, odnosno 120 dinara/m2 za komercijalne objekte kojima je omogućen pristup sa ulice.

Zaposlenima u Gradskoj upravi manje plate

- Odluka je donešena u skladu sa Zakonom o javnim putevima, u čijem članu 16. su definisani izvori finansiranja upravljača puta, a naknade su jedan od izvora. Neke naknade su na godišnjem a neke na mesečnom nivou, i to naravno, definiše zakon – objašnjava Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima. - Vodilo se računa o visini samih naknada, postojala je prethodna odluka, ali ona nikada nije usvojena na skupštini. Za preduzeće to znači oko 15 miliona dinara godišnjeg prihoda, što će biti ušteda u budžetu grada. Sve naknade su i ranije postojale, a mi smo podikli granicu sa 50 na 200 kvadrata za komercijalne objekte, kako bi izašli u susret građanima koji imaju male, porodične objekte.

Promene u sastavima odborničkih grupa

Na samom početku sednice Igor Petrov iz Ruske stranke i Josipa Ivanković iz Pokreta za građansku Suboticu pristupili su odborničkoj grupi „Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje“ a na mestu Slavka Paraća, koji je nedavno preminuo, u odborničkoj grupi „Demokratske stranke - Za pristojnu Suboticu, biće Danijel Kovačić.

Racionalizacija troškova i modernizacija  u radu odbornika

Predsednik Skupštine Tivadar Bunford obavestio je odbornike da će, u cilju modernizacije i efikasnijeg rada, dobiti tablet uređaje kako bi preko njih mogli da prate skupštinska zasedanja. Bunford je najavio da će odbornici pre toga proći kroz obuku za korišćenje.

Izvor: Subotica.com
8. sednica Skupštine grada 8. sednica Skupštine grada 8. sednica Skupštine grada 8. sednica Skupštine grada 8. sednica Skupštine grada 8. sednica Skupštine grada 8. sednica Skupštine grada 8. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 2 nedelje
Komentara: 60
Pregleda: 20150

Povezana vest

Povezane teme

jene maglai

sednica gradskog parlamenta

skupština subotice

sednica lokalnog parlamenta

josipa ivanković

marija kern šolja

danijel kovačić

sednica skupštine grada

gradska skupština

skupštinsko zasedanje

prenos uživo

stevan bakić

predrag radivojević

igor petrov

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.