Komentara: 2
Pregleda: 4696

Uz dvojno državljanstvo i pravo glasa?

24.06.2011. u 02:00h
Izvor: RTV Yueco
Uz dvojno državljanstvo i pravo glasa?

I iz novog osnovnog zakona Mađarske, kao i političke volje, proističe da će prekogranični Mađari imati pravo glasa, jer je državljanstvo neodvojivo od glasačkog prava – izjavio je zamenik mađarskog premijera zadužen za nacionalna pitanja Žolt Šemjen.

Kako izveštava dopisnik „Mađar so“-a iz Budimpešte, Šemjen je ocenio da je tokom konsultacija uglavnom uobličeno „da bi najjednostavnije i najbolje rešenje bilo kada bi, slično izborima u Evropskoj uniji, moglo da se za jednu stranačku listu glasa u Budimpešti, Estergomu i Subotici“.

Prema njegovim rečima, prednost toga bi bilo što bi i sprovođenje izbora u toj formi bilo najjednostavnije. Šemjen je ocenio i da bi na taj način interes stranaka iz Mađarske bio i da na svojim listama kandiduju i takve znamenite prekogranične učesnike koji će obezbediti odgovarajuću zastupljenost prekograničnih Mađara. – To rešava pitanje zastupljenosti delova nacije i rešava i to da bi sveopšte mađarstvo istovremeno moglo da izrazi svoju političku volju – rekao je zamenik mađarskog premijera.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4696
Povezane teme

mađarski pasoš

dvojno državljanstvo

državljanstvo mađarske

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.