Komentara: 27
Pregleda: 6109

Usvojen lokalni plan za zapošljavanje

09.02.2012. u 16:38h
Izvor: RTV Yueco
Usvojen lokalni plan za zapošljavanje

Odbornici lokalnog parlamenta su usvojili Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2012. godinu. Dokument obuhvata analizu ternutnog stanja i različite mere zapošljavanja u ovoj godini. Planom je predviđeno da se iz gradskog budžeta za subvencije poslodavcima za zapošljavanje na novootvorenim radnim mestima izdvoji 7, 5 miliona dinara, a za potrebe sprovođenja Javnih radova 3, 4 miliona dinara. Nosilac svih aktivnosti biće Nacionalna služba za zapošljavanje i očekuje se da bude zaposleno oko 100 ljudi. Usvojeno je Rešenje o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini bez naknade. Usvojen je program rada javnih komunalnih preduzeća “Čistoća i zelenilo", "Dimničar", "Subotica gas", "Parking", "Subotičke pijace","Subotička toplana" i drugih javnih preduzeća.

Programom Čistoće je predviđeno 104 miliona dinara za programe pošumljavanja, reciklaže i kupovine novih tipskih kontejnera. Raspravljajući o programu rada ovog preduzeća odbornici su se dotakli trenutne situacije sa snegom ističući da su prigradska naselja slabo očišćena.

Lokalnim planom za zapošljavanje je predviđeno da se zapošljavaju najugroženija grupa kada je nezaposlenost u pitanju, a tu spadaju mladi, Romi, žene i osobe koje imaju preko 45 godina. U raspravi je istaknuto da je nezaposlenih mnogo više nego što je napisano u dokumentu, kao i da u gradu treba razvijati industriju, poljoprivredu i turizam. Primedba je bila i što pored broja koliko će lica biti zapošljeno nije stavljen broj Subotičana koji su ostali bez posla. Savez Vojvođanskih Mađara nije glasao za ovu tačku, a odbornici su se usvojili sa 38 glasova za, 16 protiv i 2 uzdržana.

Rasprava se vodila i oko donošenja odluke o dopuni Odluke o JKP “Parking” u okviru koje se predviđa projekat iznamljivanja bicikla. Opozicija je istakla da Parking ne bi trebalo da se bavi iznajmljivanjem bicikla i da prvo trebalo da se izgrade biciklističke staze. Rasprava je otišla u drugom pravcu gde se pokrenulo pitanje nacionalne pripadnosti zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima. Predsednik Skupštine grada je sprečio odbornike da se rasprava oduži. Sa 34 za, 15 protiv i pet uzdržanih je tačka usvojena. Jene Maglai je rekao da se oni ni ne slažu sa programima rada javnih komunalnih preduzeća u pojedinim segmentima.

Na zasedanju lokalnog parlamernta usvojena je odluka da sve zaposlene i nezaposlene trudnice koje su ušle u 28-mu nedelju trudnoće, a nisu rodile više od četiri deteta, imaju pravo na isplatu jednokratne nadoknade. Za ove namene izdvojeno je 30 miliona dinara. Odbornici su kritikovali što nije definisano koliko će iznositi jednokratna pomoć trudnicama.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 27
Pregleda: 6109
Povezane teme

Nacionalna služba za zapošljavanje

lokalni parlament

javna komunalna preduzeća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.