• Pregleda: 5562

Usvojen lokalni plan za zapošljavanje

Usvojen lokalni plan za zapošljavanje

Odbornici lokalnog parlamenta su usvojili Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2012. godinu. Dokument obuhvata analizu ternutnog stanja i različite mere zapošljavanja u ovoj godini. Planom je predviđeno da se iz gradskog budžeta za subvencije poslodavcima za zapošljavanje na novootvorenim radnim mestima izdvoji 7, 5 miliona dinara, a za potrebe sprovođenja Javnih radova 3, 4 miliona dinara. Nosilac svih aktivnosti biće Nacionalna služba za zapošljavanje i očekuje se da bude zaposleno oko 100 ljudi. Usvojeno je Rešenje o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini bez naknade. Usvojen je program rada javnih komunalnih preduzeća “Čistoća i zelenilo", "Dimničar", "Subotica gas", "Parking", "Subotičke pijace","Subotička toplana" i drugih javnih preduzeća.

Programom Čistoće je predviđeno 104 miliona dinara za programe pošumljavanja, reciklaže i kupovine novih tipskih kontejnera. Raspravljajući o programu rada ovog preduzeća odbornici su se dotakli trenutne situacije sa snegom ističući da su prigradska naselja slabo očišćena.

Lokalnim planom za zapošljavanje je predviđeno da se zapošljavaju najugroženija grupa kada je nezaposlenost u pitanju, a tu spadaju mladi, Romi, žene i osobe koje imaju preko 45 godina. U raspravi je istaknuto da je nezaposlenih mnogo više nego što je napisano u dokumentu, kao i da u gradu treba razvijati industriju, poljoprivredu i turizam. Primedba je bila i što pored broja koliko će lica biti zapošljeno nije stavljen broj Subotičana koji su ostali bez posla. Savez Vojvođanskih Mađara nije glasao za ovu tačku, a odbornici su se usvojili sa 38 glasova za, 16 protiv i 2 uzdržana.

Rasprava se vodila i oko donošenja odluke o dopuni Odluke o JKP “Parking” u okviru koje se predviđa projekat iznamljivanja bicikla. Opozicija je istakla da Parking ne bi trebalo da se bavi iznajmljivanjem bicikla i da prvo trebalo da se izgrade biciklističke staze. Rasprava je otišla u drugom pravcu gde se pokrenulo pitanje nacionalne pripadnosti zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima. Predsednik Skupštine grada je sprečio odbornike da se rasprava oduži. Sa 34 za, 15 protiv i pet uzdržanih je tačka usvojena. Jene Maglai je rekao da se oni ni ne slažu sa programima rada javnih komunalnih preduzeća u pojedinim segmentima.

Na zasedanju lokalnog parlamernta usvojena je odluka da sve zaposlene i nezaposlene trudnice koje su ušle u 28-mu nedelju trudnoće, a nisu rodile više od četiri deteta, imaju pravo na isplatu jednokratne nadoknade. Za ove namene izdvojeno je 30 miliona dinara. Odbornici su kritikovali što nije definisano koliko će iznositi jednokratna pomoć trudnicama.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

27
madman Odgovori
Znači pljačka se nastavlja................
Cannibal Odgovori
"pljačka se nastavlja"

Каква пљачка?
pedja Odgovori
I šta kaže berza danas, jel smrzla?
CIRINELA Odgovori
@Cannibal
"Kakva pljačka?"
MČitajući tvoje komentare u jednom momentu sam pomislio da si neinformisan ali nakon nekoliko pročitanih shvatio sam da se ti sprdaš sa građanima. Mora da ti u životu ide potaman,. Možda si jedan od mnogih zaposlen na dobro plaćenom mestu preko debele partijske veze pa lopovluk ne vidiš.
Ako se iz fondova nacionalne službe za zapošljavanje daju sredstva radi zapošljavanje to tebi nije pljačka. Mali privreednici - privatnici mogu samo da samnjaju o takvoim uslovima. Zemljište besplatno i stimulativna sredstva iz fondova za svakog zaposlenog. 10 000 evra za svako radno mesto uz obavezu 3 godine da zaposlenik ne dobije otjkaz. Čijim parama? O čemu mi pričamo?
Član51406 Odgovori
@CIRINELA Видим да у задње време ниси пратио вести као ни коментаре на Су.ком-у.Зато ћу те упутити на један чланак на којем је г.Cannibal алиас " ав ав ав" претрга' у омаложавању,вређању и пљувању својих суграђана.Али на самом крају свих коментара има комент од нашег френда "doktor"-а који је направио психо-профил нашег вољеног Људождера.Мислим да ћеш тамо добити одговоре на питања који си поставио њему... :-))
http://www.subotica.com/vesti/grad-trazi-cistace-snega-satnica-150-din-id9787.html
pera Odgovori
@CIRINELA

ok, hajde nam napisi sta predlazes kao alternativno resenje.
Član51406 Odgovori
@Cannibal Каква пљачка? Сад те замишљам к'о малу бебицу са разрагоченим очима.Ох мало невинашће!Као не знаш?!Ти си најбоље упућен у то(ако ниси и сам радио).Преко субвенција брате,преко субвенција!
Cannibal Odgovori
"I šta kaže berza danas, jel smrzla?"

Каже да се превише грејете и да се динар одронио зато што држава мора да купује гас и мазут како би вас нагрејала.

"Zemljište besplatno i stimulativna sredstva iz fondova za svakog zaposlenog. 10 000 evra za svako radno mesto uz obavezu 3 godine da zaposlenik ne dobije otjkaz."

Имаш неки други начин да заинтересујеш инвеститоре за бесплатан долазак? Шта овде знају да раде боље и јефтиније од армије Кинеза у Фокскону?
laneSU Odgovori
Ajde i to da vidimo...
pedja Odgovori
he he, nisi originalan, pročitao si članak u Blicu na temu kursa i teoriju sveznadara G.Nikolića (lik komentariše od igle do lokomotive na Blicu,B92 itd.).
Чее Odgovori
Cannibal
Имаш неки други начин да заинтересујеш инвеститоре за бесплатан долазак? Шта овде знају да раде боље и јефтиније од армије Кинеза у Фокскону?

Имају ли Кинези у Фокскону ИМТ (имал мене ту)?
izdavanje bicikala Odgovori
Kakva sprdnja da izdaju bicikle,kakve ideje nemam reci. Jedino sto je pametno i podrzavam je ovo sto ce Subotica kao grad davati trudnicama jednokratnu pomoc,ali bilo bi interesantno i da se navede iznos ili ce ici selektivno davanje,kako kome,mozda ce zavisiti i od stranacke pripadnosti.???
Cannibal Odgovori
"pročitao si članak u Blicu"

Да Николић зна нешто, обртао би кеш на неком лукративном бизнису. Овако, мора да пише чланке и прима хонораре.

Него, зашто не одговарате на просто питање око субвенционисања: због чега би инвеститор овде дошао без субвенција и шта ви то знате да радите а да сте у томе бољи и јефтинији од Кинеза? Имате ли неку другу значајну предност, можда?
NE ZAPOSLEN Odgovori
"najugroženija grupa kada je nezaposlenost u pitanju, a tu spadaju mladi, Romi, žene i osobe koje imaju preko 45 godina" Ja sam na birou vec 6 godina i nisam ni jednom pozvan sa vescu da mi je pronadjeno neko radno mesto,po struci sam Saobracajni tehnicar,sad pred izbore idete sa pricom najugrozeniji,Romi ... Mislim da je ovo pitanje povedeno samo zbog izbora,ali ja sam i dalje bez posla.
izdavanje bicikala Odgovori
Bas me zabole za Nikolica,a sto te pare ne iskoristite na neku proizvodnju pa da sami nesto pravimo,nego imate profit od stranih ulaganja,dajete im nase zemljiste,otudjujete kao da vam je babo ostavio,smesni ste,ljuti ste na Dinkica sto vas je potkacio i poceo da prica sta se radi.Prihvatili ste Nemanju SImovica jednog od *** cenzurisano ***
Чее Odgovori
Cannibal:Него, зашто не одговарате на просто питање око субвенционисања: због чега би инвеститор овде дошао без субвенција и шта ви то знате да радите а да сте у томе бољи и јефтинији од Кинеза? Имате ли неку другу значајну предност, можда?
На пример за почетак остварити правну државу!
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/298593/Zidojce-cajtung-Brisel-zanemario-teske-propuste-srpskog-pravosudja
andrea Odgovori
šta se nervirate u vezi cannibala vidi se da nije baš sve u redu sa njim. meni je smešno šta on piskara. samo vas ismejava. minusi dosta govore
Cannibal Odgovori
"sto te pare ne iskoristite na neku proizvodnju pa da sami nesto pravimo"

Опет исто. Идеје се своде на "неку производњу" где би они "нешто правили". Па шта је то "нешто" што знате да правите, a да није бескрајно хваљење сиромаштвом?

"Ja sam na birou vec 6 godina i nisam ni jednom pozvan sa vescu da mi je pronadjeno neko radno mesto,po struci sam Saobracajni tehnicar"

Како сте преживели тих шест година? Саобраћајни техничар није баш тражено занимање у новоотвореним фабрикама, требало је да се преквалификујете за неко дефицитарније радно место. Ево шта се тражи:

Lomax Company d.o.o. - Regionalni menadžer prodaje
Fialka company export - import - Poslovni sekretar
Norma Grupa - Maintenance Engineer
Rim Group d.o.o. - Komercijalista
Norma Grupa - Process Engineer
Infostud - Prodavac
Scadona d.o.o. - Komercijalista za rad na terenu
Uniqa Osiguranje - Saradnik za prodaju osiguranja
TippNet d.o.o. - Rukovodilac maloprodaje

"sad pred izbore idete sa pricom najugrozeniji,Romi"

Зашто мислите да нису?

"На пример за почетак остварити правну државу!"

Да, али то није проблем, пошто смо свакако привлачни инвеститорима ако се обезбеде субвенције. Питање инвеститора јесте које су ваше вештине и да ли сте способнији, бржи и исплативији од Кинеза?
trudnica Odgovori
Kako vas nije sramota,hoceta nama buducim majkama da date neku bednu jednokratnu pomoc,a pre toga ste nas uskratili punog iznosa plate koji nas sleduje(kao sto je slucaj trudnica u beogradu,novom sadu..)STIDITE SE I NEKA VAM JE NA CAST!!!
NE ZAPOSLEN Odgovori
"Како сте преживели тих шест година?" Kako sam preziveo to znam samo ja i moja porodica,snalazio sam se na sve moguce nacine,a bilo je momenata kad se poplacaju dazbine da nema sta da se jede. DA se prekvalifikujem??? Hvala ti za spisak slobodnih radnih mesta,ali nisam stranacka licnost pa mislim (daj Boze da gresim) da nisam podoban,jel u Dulic gradu se prvo takvi zaposljavaju.
joso Odgovori
ja bi tu gospodu iz skupstine svima lopatu u ruke paneka ciste sneg ,nisu se nakrali dosta samo kradu a nikakvi rezultati subotica propada kako ih nije sramota
Stevan Odgovori
Jeste ovo jedan vid da se zaposle ljudi,ja sam radio u jednoj firmi koja je dobila subvencije od Drzave,i posle ravno 11 meseci rada on je zatvorio firmu i nas 17 radnika je dobilo otkaz a on je otisao za Beograd,po zakonu sve cisto i legalno,grdne pare je uzeo po radniku i plus od proizvoda koje smo pravili i jednostavno posle godinu dana se pokupio i otisao,jer u Beogradu je dobio sve kao i u Subotici ,jedino za razliku od Subotice u BG u prve 3godine rada oslobodjen je svih dazbina,tako da mi radnici opet ispastamo a oni se bogate,zasto meni ne daju neke subvencije bespovratne da zapocnem svoj posao,pa ako ne uspem posle godinu ili dve neka me brisu sa njihove liste,a ne ovako ko ce mene negde primiti sa 51godinom da radim negde.
NE ZAPOSLEN Odgovori
"TRUDNICA"... svaka cast na komentaru,godina beba,a sve sto je vezano za podizanje deteta od maramice do kolica je poskupelo,u sedmm mesecu nasa Suboticka komisija vraca zene na posao kao radno sposobne,zene na komisiji kao da nikad nisu radjale nemaju osecaja kao ni interesovanja da te zene koje su se odlucile na porodjaj budu zdrave,a koje rade kod privatnika pa odu sa pricom komisije i traze lakse radno mesto dobiju samo osmeh ili knjizicu,tim problemom treba da se pozabave vlastodrsci u ovom, gde je sad Sasa Vucinic da se izjasni o ovim problemima koje prozivljavaju trudnice,sta je sa 100 % placenim bolovanjem.
Cannibal Odgovori
"DA se prekvalifikujem?"

Што, је ли вам испод части? Ако јесте, морам да вас информишем да криза и надменост не иду заједно. Треба да будете понизни и срећни када уберете плодове свог труда, као ова девојка:

"S druge strane, Ivana Jovanović, po obrazovanju saobraćajni tehničar, nigde nije mogla da nađe posao u struci, pa je pristala da se prekvalifikuje.

- Prošla sam obuku za prodavačicu voća i povrća u „Metrou”. Potpisala sam ugovor o radu na određeno vreme od šest meseci, a plata je 22.000 dinara. Trudiću se da zadržim taj posao - kaže Ivana."

"ko ce mene negde primiti sa 51godinom da radim negde. "

Ни то није проблем ако сте радишни, али ако спадате у категорију лењиваца који чине 99% народа, онда су слабе шансе да нађете посао. Ево шта учени људи кажу о њима:

"On objašnjava da su ljudi u Srbiji raspojasani i nedisciplinovani.

"Političke elite nisu dobro rasporedile resurse koje poseduje naša država. Imamo plodnu zemlju i puno reka, a to ne koristimo, dok bi Japanci svaki santimetar obradili i od toga lepo živeli", ističe Cvetićanin, ali dodaje da ne bi valjalo odjednom „zavrnuti" dotok novca."

Ако желите успех у животу, боље је по вас да што пре увидите јасну чињеницу: да је преокрет на штале, плугове и волове ваша перспективна, насмејана и богата будућност.
hooker Odgovori
koji cinizam...))....kakva radna mesta?.....grade bazene,platoe,rasipanje novaca za politicke poene.Umesto da su pokrenuli proizvodnju u jednoj fabrici,pa da krene nesto sa mrtve tacke.Uvode se bicikli..))....znaci ostaju nam izbori.Ne pamtim goru vlast u mom gradu,a ni vecu licemernost vodeceg kadra.Rekli su...zivot ne moze da ceka!....njihov ne,nas da.
Član51406 Odgovori
@Cannibal ""Опет исто. Идеје се своде на "неку производњу" где би они "нешто правили". Па шта је то "нешто" што знате да правите, a да није бескрајно хваљење сиромаштвом?""
Тачно!Опет исто што смо радили 20-30 година. Исто оно што смо радили прије него што сте нам продали посао испод руку.Опет исто;у три или четри смене да се праве вагони наши(а не туђи),бицикле,мотори,ветрењаче,ципеле,чарапе,хлеб...итд.Кристално вештачко ђубриво;не да се препакује увежено из Израела,него свој производ који су некад били тражени у земљама Источног Блока...
Е хвала ти за типове за радна места!Али би мога да нађеш и за нас;бравар,стругар,ливац,столар,кројач,тесар,месар,пекар,посластичар....итд,без партијске опредељености.
""...које су ваше вештине и да ли сте способнији, бржи и исплативији од Кинеза?""
Једно си изоставио и то најбитније;квалитет.Знам да није свака роба што долази из Кине шкарт,али углавном јесте.А да,у прилог њима иде и то што још нисмо навикли да једемо кукце,мраве,бубе,керове,глодаре и супе од ластиног гнезда.Али највероватније ћемо стићи и до тога.Значи док још пуно трошимо на храну нисмо најидеалнија радна снага.А дотле коме се не свиђа наш менталитет нек се гони у три ..... ........ у Кину.Могао би и ти.Тамо би могао солити памет жутима.У сваком случају онај ко среди да дође код нас нека елитна фирма,то ради више за корист себе а не за нас...
Ав ав ав гррррррр ав ав ав... :-))
Član51406 Odgovori
@Cannibal Сад си већ почео да измишљаш причице за лаку ноћ?
""Ако желите успех у животу, боље је по вас да што пре увидите јасну чињеницу: да је преокрет на штале, плугове и волове ваша перспективна, насмејана и богата будућност. ""
У реду!Може и нас да субвенцира држава као Матијевића?Не можемо почети од нуле а више немамо шта продати.Палма је само један а брокерчића(паразита)има милион.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.