Komentara: 0
Pregleda: 3963

Usvajanje dece: Prvo prilagođavanje, pa udomljavanje

25.06.2013. u 10:04h
Izvor: RTV Yueco
Na uzajamnom prilagođavanju sa potencijalnim usvojiteljima u našem gradu trenutno je jedno dete iz druge opštine, dok je jedno dete iz naše opštine na prilagođavanju u porodici iz druge opštine, kažu u Centru za socijalni rad.
Usvajanje dece: Prvo prilagođavanje, pa udomljavanje

Od početka ove godine, dve naše porodice su usvojile dete, dok su dvoje dece iz naše opštine usvojile porodice iz drugih opština. Usvajanje dece se vrši preko centralnog registra, a dužina čekanja na dete zavisi od zahteva usvojitelja.

Posle utvrđivanja podobnosti kako roditelja, tako i dece za usvojenje oni ulaze u centralni registar. Nakon toga kreće se u izbor adekvatne usvojiteljske porodice za konkretno dete u skladu sa njegovim individualnim karakteristikama. Posle utvđivanja najpodobnijeg para, dolazi do uspostavljanja kontakta usvojitelja i deteta.

Kada dođe do uspostavljanja prisnijeg odnosa, dete se šalje u potencijalnu usvojiteljsku porodicu na period prilagođavanja, koji može da traje najviše 6 meseci. Od početka godine, dvoje dece iz naše opštine usvojile su porodice iz drugih opština, dok su u istom periodu i dve porodice iz naše opštine usvojile decu iz drugih opština.

Decom bez roditeljskog staranja smatraju se mališani koji nemaju žive roditelje, čiji su roditelji nepoznati, ili je nepoznato njihovo boravište, čiji su roditelji u potpunosti lišeni roditeljskog prava i poslovne sposobnosti... Usvojitelj može usvojiti bebu od tri meseca, ali i mladića ili devojku do 18 godina.

Period između završene obuke i dolaska mališana u dom može da traje od nekoliko meseci do čak nekoliko godina. Dužina tog perioda najčešće zavisi od kriterijuma koji uspostavljaju budući usvojitelji, kao i od pravnog statusa deteta.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3963
Povezane teme

centar za socijalni rad

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.