Komentara: 4
Pregleda: 3958

Uspeh mladog violiniste Kristijana Juhasa na Međunarodnom festivalu u Sremskoj Mitrovici

03.06.2013. u 12:46h
Izvor: SuMedija
Od kada je u Sremskoj Mitrovici počeo da se organizuje Međunarodni festival gudača Subotičani su uvek osvajali samo prve nagrade. Uspeh nije izostao ni ove godine pošto je učenik trećeg razreda niže Muzičke škole Kristijan Juhas na 11. internacionalnom susretu osvojio prvo mesto u svojoj kategoriji.
Uspeh mladog violiniste Kristijana Juhasa na Međunarodnom festivalu u Sremskoj Mitrovici

Kristijan je učenik u klasi profesora Miloša Nikolića, člana Gradskog veća za kulturu i zamenika koncert majstora Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Profesor Nikolić i pored angažmana u Gradskom veću i dalje s 30 odsto norme radi u školi i kaže da je za njega trofej i to što njegovi učenici bez problema mogu da nastave školovanje u inostranstvu.

- Na takmičenje smo otišli uz podršku i pomoć članice Gradskog veća za obrazovanje Etele Jerinkić i nismo izneverili grad. Još jednom se potvrdilo da je Kristijan prerastao vršnjake kada je u pitanju violina, jer svira kao da je u najmanju ruku punoletan. Ponosan sam na njega jer je vredan, svakodnevno vežba po šest i više sati. Zanimljivo je bilo na takmičenju  kada sam ga upoznao sa svojom profesoricom Mananom Dugladze. Ona je bila oduševljena njegovim nastupom, a on počastvovan zbog komplimenata koja nam je uputila. Kristijan je još dete, a tražimo od njega da bude čovek. Znam tačno kroz šta prolazi pred takmičenja i za razliku od drugih vršnjaka mora satima da bude između četiri zida sam, sa violinom, a to ponekad nije lako – kaže profesor Miloš Nikolić.

Uspeh mladog violiniste Kristijana Juhasa na Međunarodnom festivalu u Sremskoj Mitrovici

Miloš Nikolić i Kristijan Juhas

Mladi violinista koga već nazivaju virtuozom svoje uspehe pripisuje profesoru kod koga je u klasi od šeste godine.

- Pred takmičenja uvek puno više vežbam. Volim  tehno, rep i slušam pesme Majkla Džeksona i Elvisa Prislija, ali ipak najviše volim klasiku. Nijednu nagradu ne bi osvojio da nije profesora Nikolića jer koristi posebne pedagoške metode kojom eliminiše sve moje strahove pred nastup. Kada sviramo nema šale, ali kada završimo čas šali se s nama i ophodi se kao prijatelj i roditelj. Za svakog učenika ima metodu prilagođenu njegovom karakteru – kaže Kristijan Juhas.

Kristijan ističe da nije ponosan samo na svoje nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima i nastupe na festivalima, već i na uspehe drugih violinista iz klase i priznanja koje je njegov profesor dobio. Podseća da je prošle godine profesora Nikolića Udruženje pedagoga Srbije proglasilo za najtrofejnijeg profesora violine u poslednjih 15 godina, iako se pedagogijom bavi 11 godina. Sve nagrade koje su pripale njegovoj klasi čine kolekciju od više od 100 priznanja. Veruje da je pred Kristijanom sjajna karijera i da će poput Viktorije Kurine, Gabrijele Švorc i drugih učenika uspešno nastaviti školovanje u inostranstvu.

- Nisam od onih političara koje ne interesuje ništa drugo osim obaveza u kabinetu. Dajem maksimum da kulturu u našem gradu dovedemo na što veći nivo i da rešimo probleme koje imaju kulturni poslenici, Ali, ni za šta ne bih mogao da se odreknem svojih đaka., pogotovo talentovane dece kao što je Kristijan Juhas – zaključuje profesor Miloš Nikolić.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3958
Povezane teme

muzička škola

miloš nikolić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.