Komentara: 0
Pregleda: 3361

Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

07.04.2012. u 17:13h
Izvor: RTV Yueco
Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

Crkve i vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar u sutra obeležavaju prvi i najvažniji hrišćanski praznik kojim se slavi Hristovo vaskrsnuće. Datum proslave Uskrsa menja se u skladu sa posebnim proračunima i najranije može pasti 4. aprila, a najkasnije 8. maja. Uskrsu se posebno raduju deca koja učestvuju u pripremama za praznik, farbaju jaja i prave gnezda. Pored šarenih uskršnjih jaja, posebna pažnja posvećuje se i trpezi.

Na Veliki petak se jede riba, a na dana Uskrsa barena šunka. I dvorište je za Uskrs posebno pripremljeno. Sve je u znaku ovog praznika pa je i baštica ispred kuće puna prolećnog cveća i ukrasa koji simbolizuju uskrsnuće Isusa. Gnezda za poklone su već pripremljena, a na svakom ime onoga kome je poklon i namenjen. Do nedelje ujutro ostaće tajna šta im je zec pripremio, a da bi do poklona i došli, domaćinu moraju čestitati Uskrs, poželeti mu zdravlja i sreće i obavezno izgovorii stihove neke od uskršnjih pesama.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 3361
Povezane teme

Uskrs

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.