Komentara: 4
Pregleda: 3630
Foto

Uskrs po gregorijanskom kalendaru - familija se okuplja oko svečane trpeze, najmlađi čekaju zeca

17.04.2022. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Vernici koji poštuju gregorijanski kalendar danas obeležavaju Uskrs - dan Hristovog uskrsnuća. Subotičanka, Marija Bošnjak najveći hrišćanski praznik obeležava onako kako su to radili njeni preci.
Uskrs po gregorijanskom kalendaru - familija se okuplja oko svečane trpeze, najmlađi čekaju zeca

Tradiciju i običaje vezane za Uskrs od zaborava čuva naša sugrađanka Marija Bošnjak. U njenoj familiji poštuju se svi običaji koji se vezuju za najveći hrišćanski praznik, a naročito su važni crkveni obredi. Ništa se ne izostavlja, Uskrs se obeležava na isti način kao što se to činilo i nekada. 

- Mi se strogo držimo običaja, jer ako ih mi ne sačuvamo i ne prenesemo mlađim naraštajima, izgubiće se smisao ovog praznika. Uskrs ne može da prođe bez verskih obreda, tako da se na uskršnje jutro okupi cela familija i potom se odlazi "pod križ" - objašnjava Marija.

Uskrs po gregorijanskom kalendaru - familija se okuplja oko svečane trpeze, najmlađi čekaju zecaPo povratku iz crkve u svakom domu koji danas obeležava dan Hristovog uskrsnuća, služi se uskršnji doručak, odnosno kuvana šunka, ren i jaja. Ova hrana posvećena je dan pre, na Veliku subotu.

- Nakon doručka, priprema se svečani ručak koji se obavezno služi tačno u podne! Za uskršnji ručak jede se "friška čorba", pečenje, kolači, a popije se i po koja čašica rakije ili vina, jer je alkohol tokom Korizme bio zabranjen. Oko svečane trpeze okupi se cela familija pa je lepo druženje zagarantovano.

Uskrs po gregorijanskom kalendaru - familija se okuplja oko svečane trpeze, najmlađi čekaju zecaNajmlađi članovi porodice na dan Uskrsa sa nestrpljenjem iščekuju poklone koje će im doneti zec, za šta su ranije pripremili gnezdo.

- Deca su naročito srećna kada dobiju poklone. Na Uskrs se najmlađima obično daruje šareno jaje, pomorandža, a bude i po koja para. Jaje iz gnezda deca pažljivo čuvaju. Dobro, ponekad se i "tucaju jajima", to je običaj hrišćana pravoslavne veroispovesti, ali deci je zanimljiv pa ga onda upražnjavaju - kroz smeh kaže Marija.

Uskrs po gregorijanskom kalendaru - familija se okuplja oko svečane trpeze, najmlađi čekaju zecaDok se najmlađi najviše raduju zecu, devojke sa nestrpljenjem očekuju polivače koji dolaze dan nakon Uskrsa, na Vodeni ponedeljak.

- Nekada su se devojke takmičile koja će imati više polivača. Ovaj običaj se i dan danas poštuje, momci dolaze kod devojaka da ih "poliju", a devojke ih daruju pomorandžom i uskršnjim jajima. Zato je važno da u kući ima dovoljno našaranih jaja, za sve polivače koji dođu. 

Uskrs po gregorijanskom kalendaru - familija se okuplja oko svečane trpeze, najmlađi čekaju zecaOsim što poštuje sve običaje vezane za Uskrs, Marija od zaborava čuva i druge duhovne i narodne običaje, a kroz članstvo u brojnim udruženjima, te kroz radionice koje ova udruženja organizuju, svoja znanja i veštine prenosi i mlađim generacijama.

Izvor: Subotica.com
Reportaža o Uskršnjim običajima Reportaža o Uskršnjim običajima Reportaža o Uskršnjim običajima Reportaža o Uskršnjim običajima Reportaža o Uskršnjim običajima Reportaža o Uskršnjim običajima Reportaža o Uskršnjim običajima Reportaža o Uskršnjim običajima
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 3630
Povezane teme

uskršnji praznici

Uskrs

uskršnja jaja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.