Komentara: 13
Pregleda: 3248

Uskoro izdavanje obveznica koje će omogućiti infrastrukturni razvoj grada

11.06.2015. u 13:53h
Izvor: Magyar Szó
Subotica će verovatno tokom jeseni izdati obveznice u ukupnoj vrednosti od 600 miliona dinara, toliko je gradu odobrilo ministarstvo finansija. Od ovih sredstava bi se mogli obnoviti gradski vodovod i kanalizaciona mreža, kao nastavak radova koji se trenutno izvode.
Uskoro izdavanje obveznica koje će omogućiti infrastrukturni razvoj grada

Marija Bećak, saradnica sekretarijata za finansije grada je u vezi opštinskih obveznica objasnila da se radi o papirima od vrednosti koje lokalna samouprava izdaje zarad finansiranja nekog unapred određenog projekta, a novac dobijen prodajom obveznica se ne može potrošiti u druge svrhe. Grad je dužan da u roku od 5 ili 7 godina otplati vrednost obveznica kupcima.

- Gradu se više isplati da izda obveznice i na taj način dođe do novca, nego da uzima kredit. Kredit je skuplji, a grad bi trebao da plaća veću kamatu. Kamata koja se plaća za obveznice ne prelazi između 5 i 6 posto, što se ne plaća banci, nego građanima i pravnim licima koji nisu obavezni da plaćaju porez na kamatu u slučaju kupovine obveznica. Kupac obveznica, pored toga što će sebi uštedeti porez na kamatu, je na dobitku i sa visinom kamate koja se plaća po obveznicama, pošto se novac trenutno može oročiti u banci sa kamatom od oko 1,5 ili 2 posto, dok je za obveznice kamata oko 5 ili 6 posto. Znači svi su na dobitku: i građani, a i lokalna samouprava – kaže Marija Bećak.

U inostranstvu je izdavanje obveznica lokalnih samouprava opšta pojava, ali je srpsko tržište u ovom smislu prilično nerazvijeno. Do sada su kod nas bile poznate samo državne obveznice, ali se u poslednje vreme izdaju i obveznice lokalnih samouprava. Do sada su to učinili Novi Sad, Zrenjanin, Pančevo, Šabac i Stara Pazova. Ovim će se gradovima pridružiti i Subotica. Nakon 2011. godine promenjen je zakon na osnovu kojeg su Šabac i Stara Pazova obveznice prodavali u slobodnoj prodaji, dok je ranija praksa bila da se tokom procesa izdavanja obveznica sklopi dogovor ko će kupiti paket papira od vrednosti. Iskustva ova dva grada će mnogo značiti ostalim lokalnim samoupravama koje sada planiraju izdavanje obveznica. U Šapcu i Staroj Pazovi su obveznice mogli da kupe fizička i pravna lica u odnosu od 50-50 posto. Praksa pokazuje da je ova podela dobra, tako da će verovatno i Subotica primeniti ovaj model.

- Obveznice se tokom puštanja u promet mogu plaćati na račun otvoren u banci ili u brokerskoj kući koja sređuje tehničke detalje prodaje obveznica, a nakon završetka izdavanja ovim papirima se može trgovati na berzi. Kupac ima slobodu da proda obveznice ako ne želi da sačeka završetak perioda nakon kojeg se obveznice isplaćuju. Na berzi su do sada ovakvi vrednosni papiri bili samo oni koji se odnose na staru deviznu štednju, a ti papiri sad ističu i kada budu isplaćeni, na berzi neće biti nikakvih hartija od vrednosti sa kojima se može trgovati. Obveznice lokalne samouprave će verovatno podstaći i promet berzi, jer izdavanje ovakvih papira planiraju i drugi gradovi.

Obveznice možemo formirat i prema sopstvenom nahođenju. Može se tražiti period kada plaćamo samo godišnju kamatu, a nakon toga se preostala suma deli na preostale godine. Na primer ako obveznicu izdajemo na period od sedam godina, i ako u prve dve godine plaćamo samo kamatu, onda će lokalna samouprava preostalu sumu isplatiti u preostalih pet godina ravnomerno. Kamata se naravno, uvek računa na preostali deo. Ovaj model je primenjen i u Šapcu. Marija Bećak kaže da se još izrađuju tačni detalji izdavanja obveznica, ali će se na osnovu strogih kriterijuma odrediti vrednost u kojoj se ove hartije mogu izdavati, jer one ne smeju ugrožavati budžet i platežnu sposobnost grada. Ako grad ne zadovolji ovaj uslov, ministarstvo finansija neće dozvoliti izdavanje obveznica. U Srbiji postoje gradovi koji, iako žele na ovaj način da dođu do para i da se razviju, nisu dobili potrebnu dozvolu. U slučaju obveznica lokalnih samouprava grad sa svojom imovinom odgovara za njihovo isplaćivanje tako da kupci obveznica mogu biti sigurni u svoju investiciju. Ni grad ne prihvata veliki rizik jer ima dovoljno imovine da isplati obveznice.

- Novac dobijenih prodajom obveznica grad će potrošiti na obnovu i proširenje vodovodne i kanalizacione mreže, jer za tu svrhu nema dovoljno para, a trajalo bi dugo da se počne sa sakupljanjem novca za nastavak ovih radova. Grad hoće da se razvija, pare su nam potrebne sada, a mogućnost da ih obezbedimo daje izdavanje obveznica. Obveznice će do jeseni biti puštene u promet, što znači da ćemo već na jesen ili na proleće sledeće godine, kada vremenski uslovi to budu dozvolili, moći nastaviti sa radovima. Do tada će biti dovoljno vremena da pripremimo i planove i da izaberemo investitora.

Ko želi da kupi obveznice, mora da prati zvanični sajt grada Subotice gde će na vreme biti objavljeni detalji.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 3248

Povezane vesti

Povezane teme

obveznice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.