Komentara: 15
Pregleda: 5336

Uskoro ćemo saznati sudbinu pozorišta?

06.03.2013. u 13:44h
Izvor: RTV City
Revizija urbanističkih planova aktuelna je tema u gradu. Međutim, pitanja koje još uvek okupira pažnju građana vezano je za izgradnju Narodnog pozorišta. Modest Dulić je juče imao priliku da i na tu temu razgovara sa novinarima i predstavi aktivnosti koje mogu voditi do nastavka radova na ovom značajnom objektu.
Uskoro ćemo saznati sudbinu pozorišta?

Narodno pozorište, kako današnji koalicioni partneri kažu, neuspeli je politički projekat vlasti u kojoj je glavnu reč vodio SVM. Međutim, isti koalicioni partneri su na sceni bili i tada i danas a građani se sećaju da DS nije učinila mnogo da posluša njihov glas kada su desetine hiljada potpisale peticiju protiv rušenja pozorišta.

Danas, glavni koalicioni partneri čas kritikuju jedni druge čas tvrde da su saglasni o urbanističkom rešenju centra grada. Kako bi objasnili ovu relaciju često se služe zamenama teza pa ispada da problema nikada nije ni bilo. Opet, retke su propuštene prilike da se pomenu greške iz prošlosti kako bi se na jedan politički šamar uzvratilo drugim.

Gradonačelnik Dulić je koalicione partnere iz SVM-a u prvi mah prozvao za grešku oko rušenja pozorišta da bi samo par minuta kasnije pohvalio pristup Ištvana Pastora koji vodi zaključku da se ovakve greške ne ponavljaju odnosno da se i planski dokumenti iz perioda dominacije SVM-a preispitaju. Do kraja istog izlaganja Dulić se vratio na stav da je stranački projekat pozorišta postao gradski problem. Da li su se koalicioni partneri dogovorili i kako će taj dogovor da izgleda možemo samo da zamišljamo do sledeće političke varnice ali pitanje pozorišta će uskoro morati biti rešeno.

Radna grupa gradonačelnika vodi projekat izgradnje Narodnog pozorišta bez namere da definiše kako će taj projekat izgledati. Sve je izvesnije da će grad biti investitor u ovom slučaju a za započete poslove duguje 40 miliona dinara.

„Ja sam formirao radnu grupu koja treba da definiše projektni zadatak, ono što od arhitekata očekujemo da naprave. Greška sa prethodnim slučajem pozorišta ali i bazena u Dudovoj šumi jeste da investitor, poznajući svoje finansijske mogućnosti, nije definisao projektni zadatak, pa je onda dato na slobodu arhitektama da oni projektuju ne uskladivši taj projekat sa situacijom i finansijskim mogućnostima pa su zato dizani megalomanski objekti.“ - rekao je Modest Dulić, gradonačelnik Subotice

Za ovu namenu grad će imati 10 miliona evra a Narodno pozorište ima svoje potrebne minimume za funkcionisanje a to su jedna velika i jedna mala dvorana sa većim brojem nusprostorija. Sa tim parametrima radna grupa treba da struci da zadatak da izradi projekat i svede ga na razumnu meru a to znači dvostruko manje troškova u odnosu na prvobitni plan. Gradonačelnik tvrdi da ukoliko ovo preprojektovanje bude u iznosu od 10 miliona evra imamo realne izglede da za dve do tri godine dobijemo zgradu pozorišta. O svemu će odlučivati i današnji sastanak sa Bojanom Pajtićem gde bi trebalo da se potvrdi pomoć Fonda za kapitalne investicije u iznosu od 500 miliona dinara.

Opet se nade polažu u struku i nadamo se da to neće biti ista ona struka poput one iz Zavoda za urbanizam koja je prvobitnim Planom generalne regulacije predvidela rušenje 1000 kuća pre nego što je taj Plan doživeo fijasko i pred Komisijom za planove i pred građanima.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 15
Pregleda: 5336

Povezana vest

Povezane teme

DS Subotica

Narodno pozorište

rekonstrukcija pozorišta

svm

savez vojvođanskih mađara

Modest Dulić

Demokratska stranka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.