• Pregleda: 4777

Uskoro ćemo saznati sudbinu pozorišta?

Revizija urbanističkih planova aktuelna je tema u gradu. Međutim, pitanja koje još uvek okupira pažnju građana vezano je za izgradnju Narodnog pozorišta. Modest Dulić je juče imao priliku da i na tu temu razgovara sa novinarima i predstavi aktivnosti koje mogu voditi do nastavka radova na ovom značajnom objektu.
Uskoro ćemo saznati sudbinu pozorišta?

Narodno pozorište, kako današnji koalicioni partneri kažu, neuspeli je politički projekat vlasti u kojoj je glavnu reč vodio SVM. Međutim, isti koalicioni partneri su na sceni bili i tada i danas a građani se sećaju da DS nije učinila mnogo da posluša njihov glas kada su desetine hiljada potpisale peticiju protiv rušenja pozorišta.

Danas, glavni koalicioni partneri čas kritikuju jedni druge čas tvrde da su saglasni o urbanističkom rešenju centra grada. Kako bi objasnili ovu relaciju često se služe zamenama teza pa ispada da problema nikada nije ni bilo. Opet, retke su propuštene prilike da se pomenu greške iz prošlosti kako bi se na jedan politički šamar uzvratilo drugim.

Gradonačelnik Dulić je koalicione partnere iz SVM-a u prvi mah prozvao za grešku oko rušenja pozorišta da bi samo par minuta kasnije pohvalio pristup Ištvana Pastora koji vodi zaključku da se ovakve greške ne ponavljaju odnosno da se i planski dokumenti iz perioda dominacije SVM-a preispitaju. Do kraja istog izlaganja Dulić se vratio na stav da je stranački projekat pozorišta postao gradski problem. Da li su se koalicioni partneri dogovorili i kako će taj dogovor da izgleda možemo samo da zamišljamo do sledeće političke varnice ali pitanje pozorišta će uskoro morati biti rešeno.

Radna grupa gradonačelnika vodi projekat izgradnje Narodnog pozorišta bez namere da definiše kako će taj projekat izgledati. Sve je izvesnije da će grad biti investitor u ovom slučaju a za započete poslove duguje 40 miliona dinara.

„Ja sam formirao radnu grupu koja treba da definiše projektni zadatak, ono što od arhitekata očekujemo da naprave. Greška sa prethodnim slučajem pozorišta ali i bazena u Dudovoj šumi jeste da investitor, poznajući svoje finansijske mogućnosti, nije definisao projektni zadatak, pa je onda dato na slobodu arhitektama da oni projektuju ne uskladivši taj projekat sa situacijom i finansijskim mogućnostima pa su zato dizani megalomanski objekti.“ - rekao je Modest Dulić, gradonačelnik Subotice

Za ovu namenu grad će imati 10 miliona evra a Narodno pozorište ima svoje potrebne minimume za funkcionisanje a to su jedna velika i jedna mala dvorana sa većim brojem nusprostorija. Sa tim parametrima radna grupa treba da struci da zadatak da izradi projekat i svede ga na razumnu meru a to znači dvostruko manje troškova u odnosu na prvobitni plan. Gradonačelnik tvrdi da ukoliko ovo preprojektovanje bude u iznosu od 10 miliona evra imamo realne izglede da za dve do tri godine dobijemo zgradu pozorišta. O svemu će odlučivati i današnji sastanak sa Bojanom Pajtićem gde bi trebalo da se potvrdi pomoć Fonda za kapitalne investicije u iznosu od 500 miliona dinara.

Opet se nade polažu u struku i nadamo se da to neće biti ista ona struka poput one iz Zavoda za urbanizam koja je prvobitnim Planom generalne regulacije predvidela rušenje 1000 kuća pre nego što je taj Plan doživeo fijasko i pred Komisijom za planove i pred građanima.

Izvor: RTV City

povezane teme

15
Djale Odgovori
Uprkos svemu što će politički ostrašćeni komentatori (ovi i oni) napisati, činjenica je da je ovo jedino ispravno rešenje u ovom momentu. Dosta je bilo megalomanskih projekata. Hajde da vidimo koliko ima para i da vdimo koliko pozorište možemo iz toga da sagradimo.
Always Ultra Odgovori
Sudbina pozorista je odavno zapecacena !!!
kojot Odgovori
Sudbinu pozorista znamo vec godinama unazad.Ili mozda Dulici vracaju gradu pare koje su nezakonito prisvojili pa ih sad kroz raznorazne projekte vracaju u legalne tokove.Zato sad najednom toliko projekata...
Ronin Odgovori
Paintball arrena :D
mad max Odgovori
ja sam mislio da ce to biti bunker protiv nuklearnog napada :D
realna Odgovori
Mene ipak više interesuje sudbina moje ulice koja je već decenijama neasfaltirana. A sudbina ovog pozorišta? Kako god ga napravili i priveli funkciji, postavljam pitanje: da li će Subotičani biti ekonomski sposobni da ga posećuju? Jer, valjda se gradi zbog njih.
popaj Odgovori
Ako već Investitor nije definisao projektni zadatak,i dao slobodu arhitektama oko projektovanja.
PITAM SE ???
ZAŠTO su ti megalomanski projekti PRIHVATANI i odobravani i ZAPOČETI ??????
Zar investitor nije bio svestan svoje finansiske mogućnosti.
Ceo članak je u domenu "Ši mi ga Đura"
javi se Odgovori
@ popaj

Samo da se sad Cannibal javi i pita :" Koji Đura?"
Pa da mu svi odgovorimo
Stefan Odgovori
A Cineplexx , gospodine Duliću ?
mali Odgovori
Da arhitektin surak imao betnjerku .brat od tetke betonsku oplatu i eto posla za njih a gradu prelepa gradjevina na koju ce se sada trositi pare na Projekte za rusenje!!
@kojot Odgovori
Citajuci tvoje komentare zaista ne mogu da shvatim da postoje toliko ostrasceni i bolesni umovi,pa daj malo iskuluraj,razmisljaj pozitivno,pokipece sve u tebi druze moj
Član51406 Odgovori
Eј Дулићу(@kojot,ID) 66551),срушила се мала мердевина?
kojot Odgovori
@@kojot
Ja sam toliko pozitivan i pozitivno razmisljam da nemas pojma,samo sto volim da kazem ono sto mislim ne uvijam i ne dodvoravam se nikome.I veoma sam realistican mozda je to moj problem sto ne zivim u iluzijama i odavno sam prestao da verujem u sve i svasta.
mali Odgovori
Ja kao laik se pitam ako je cela konstrukcija ujednacene krutosti kada se budu rusili i lomili stubovi kako ce sad odraziti na statiku zgrade kada se skine gornja ploca ,posto je to neka asimetricna konstrukcija,voleo bi da neko strucan objasni kako ce se to uraditi da umiri nas zabrinute gradjane
Stranac Odgovori
Koliko se ta kockasta zgrada ne uklapa u okolni ambijent, to je za nepoverovati.
Gledam fotografiju i prosto ne verujem.
Koji je to idiot sto je smislio takvu gradjevinu smestiti u centar grada, medju ostale velelepe palate.
Ne mogu poverovati da taj ima ikakve veze sa gradjevinarstvom i arhitekturom.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.