Komentara: 9
Pregleda: 3157
Foto

Uručena priznanja najboljim sportistima Subotice u 2022. godini

23.12.2022. u 12:15h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće održana je prigodna svečanost uručenja priznanja najboljim sportistima i sportskim kolektivima za 2022. godinu u tradicionalnoj akciji „Sportista godine Subotice“ , koju zajedno organizuju Grad Subotica, Sportski savez Subotice i „Nove Subotičke novine”.
Uručena priznanja najboljim sportistima Subotice u 2022. godini

Priznanje „Sportista godine“ zaslužio je Sebastijan Nađ, rvač Spartaka. U konkurenciji juniora priznanje je otišlo u ruke teniserke Spartaka Lane Virc, dok je jedriličar Palića Nenad Zakić najbolji pionir.

Za najbolji sportski kolektiv Subotice proglašeni su Ženski fudbalski klub „Spartak" i Muški odbojkaški “ Spartak”.

Uručena priznanja najboljim sportistima Subotice u 2022. godini

Na manifestaciji su se okupili nagrađeni sportisti, sportske legende, uvaženi sportski radnici, predstavnici klubova, saveza, Gradske uprave.

Nataša Aleksić, član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu, pozdravila je prisutne i čestitala dobitnicima na ostvarenim uspesima i zahvalila se gradskom i republičkom Sportskom savezu, kao i gradu na svesrdnoj podršci.

Uručena priznanja najboljim sportistima Subotice u 2022. godini

- Vreme kada ispraćamo kalendarsku godinu je idealno vreme da sumiramo rezultate i pravimo planove za narednu pa i kada je u pitanju sport oko koga smo se i okupili na ovom mestu. Na zadovoljstvo svih imamo čime da se ponosimo, ali i čemu da se nadamo. Videćete čime smo se dičili u ovoj godini, posebno u mlađim kategorijama gde je potencijal i od kojih očekujem nastavak  slavnog  sportskog niza našega grada. Neka ova naša manifestacija bude podstrek svima da naredne godine budu još uspešniji - poručila je Nataša Aleksić. - Zahvaljujem svim sportistima, trenerima,  sportskim radnicima i medijima koji učestvuju u čuvanju vrednosti sporta u našem gradu a posebno onima koji učestvuju u realizaciji ove manifestacije, Sportskom savezu i Novim Subotičkim novinama. Sportskim žargonom rečeno zahvaljujem se jednoj ekipi na čelu sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem, kao kapitenom.

Aleksić je istakla  da će budžet za sport u narednoj godini biti značajno veći što će rezultirati i većim ulaganjem u sportske klubove i bolje uslove za bavljenje sportom.

- Budžet Grada u 2022. godini je povećan, što je donelo i nove mogućnosti. Imali smo prilike da realizujemo postojeće programe, obilazili smo klubove i osluškivali njihove potrebe. Delili sportsku opremu u gradu, ali i u prigradskim mesnim zajednicama - podsetila je Nataša Aleksić. - Za 2023. godinu budžet grada za podršku lokalnim sportskim organizacijama, udruženjima i savezima iznosi 150 miliona dinara što je više nego u ovoj godini, a najveće izdvajanje za sport do sada. Ovim izdvajanjem naš Grad pokazuje spremnost da nastavi sa ulaganjem u sport i sve sportiste.

Prisutnima se obratio i Davor Štefanek, predsednik Sportskog saveza Srbije, uputivši čestitke dobitnicima priznanja uz obećanje da će se kao i do sada zalagati da svi imaju uslove kako bi ostvarili što bolje rezultate.

Uručena priznanja najboljim sportistima Subotice u 2022. godini

- Velika je čast govoriti ovde ispred vas, ispred svetskih šampiona, ispred budućih svetskih šampiona, olimpijskih pobednika, jer znam da Subotica ima nešto što nema nijedan drugi grad, a to su sportisti kakve nema niko. Dokazali ste to ne jednom, nego više puta i nadam se da će već 2024. Subotica imati novu olimpijsku medalju, bar jednu, a moguće je i više - rekao je Štefanek. -  Subotica i ove godine dokazuje da je zaista “grad sporta”, ne samo u seniorskoj konkurenciji, ne samo u rvanju, nego i u drugim sportovima. Imamo evropske medalje u mlađim kategorijama što me mnogo raduje, što je najbitnije da imamo decu, budućnost u koju treba da ulažemo. Zahvaljujući Subotici, gradonačelniku, državi Srbiji, imamo mogućnosti da imamo dobre uslove za treninge, a vi to najbolje opravdavate sa rezultatima i medaljama sa velikih takmičenja. Kao predsednik SSS trudiću se i dalje da imam dobru saradnju sa Sportskim savezom Subotice, komunikaciju sa gradonačelnikom. Pružićemo svoj maksimum da što više pomognemo gradu Subotici I vama, deci, takmičarima da lakše trenirate i donosite još sjajnih odličja.

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je gradonačelnik Stevan Bakić. Prvi čovek grada se obratio prisutnima, uz čestitke dobitnicima, a na kraju je najboljem sportisti i kolektivu uručio prelazne pehare.

Uručena priznanja najboljim sportistima Subotice u 2022. godini

Bakić je prilikom obraćanja istakao da ova manifestacija koja se održava još od 1961. Godine čuva i neguje sve ono najbolje što je Subotica u sportu imala i da ova akcija koja spada među najdugotrajnije izbore sličnog karaktera u Srbiji može da se nazove praznik sportista.

- U vreme kada radosno isčekujemo sve praznike u našoj Subotici u kojoj svako ima pravo da slobodno neguje svoje najdragocenije porodične vrednosti, svoj praznik imaju i naši sportisti u pravo kroz akciju “Sportista godine Subotice” kojoj danas svedočimo. Prvo priznanje u ovoj akciji dobio je Nikola Špear tada sjajni tenisere Spartaka. Akciju i dana danas negujemo i svi mi kako sportisti, njihovi treneri, predsednici, direktori, sekretari u klubovima i na terenima, tako i mi sa druge strane terena koji se trudimo da svima njima obezbedimo što bolje uslove za bavljenje sportom - rekao je Bakić. - Videli ste zašto je Subotica i dalje “grad sportova”. Po rezultatima, ali i po činjenici da u ovom gradu jednako negujemo veliki broj sportova. Među nagrađenima u svim kategorijama nalaze se predstavnici 25 sportova, od atletike, preko gimnastike, fudbala, rvanja pa sve do karatea. To je ogromno bogatstvo koje treba poštovati.  

Gradonačelnik je istakao da mu je drago što su sportisti Subotice i u 2022. godini pokazali u kontinuitetu dobre rezultate, što je imao priliku da većinu njih ugosti nakon sjanih uspeha.

- Bila mi je čast da u prelepom zadanju Gradske kuće primim i delegaciju Rvačkog klub “Spartak” koja je ove godine imala dva prvaka sveta, vicešampionke Evrope u tenisu i odbojci, bronzanog boksera sa Evropskog prvenstva, učesnike evropskih takmičenja, šampione i vicešampione Srbije, sjajne karatiste. Oni su još jednom bili naši najbolji ambasadori, jer su na najvećim svetskim sportskim borilištima ponosno, časno i uspešno promovisali ime naše Subotice - ponosno će gradonačelnik Bakić. - Zbog njih, ali i svih onih koji su rešili da bar jedan deo svog života posvete sportu, trudimo se da obezbedimo koliko je to moguće optimalnije uslove za bavljenje sportom.

Uručena priznanja najboljim sportistima Subotice u 2022. godini

NOVA SPORTSKA HALA? - Gradonačelnik je na kraju svog obraćanja rekao da je u planu izgradnja nove sportske hale sa 4.000 mesta, gde bi subotički sportisti trenirali i gde bi se održavala sportska takmičenja. Investicija za koju je već odabrana lokacija iznosila bi oko šest miliona evra.

Istakao je da je budžet za sport svake godine sve veći te da će se takav trend zadržati i ove godine. Da će se zalagati da lokalna samouptava i dalje nastoji i pomaže sportskim kolektivima i sportistima i svakom pogledu.

- U poređenju sa budžetom iz 2021. godine u ukupnom iznosu od 73,45 miliona dinara., tokom korona krize koja je uzdrmala sve sfere našeg života, u 2022. godini on je bio znatno veći, sportski klubovi su mogli da računaju na oko 125 miliona dinara. Na današnjoj sednici Skupštine gdara doneta je odluka da se u okviru usvojenog budžeta Grada Subotice za godinu 2023. godinu za sportske klubove i udruženja opredeli 150 miliona i 196 hiljada dinara - zaključio je Bakić. Trudimo se  da sportistima pomognemo i na druge načine. Tokom 2022. godine smo pomogli brojnim klubovima i sportskim organizacijama. Rešavali smo i ove godine neke dugogodišnje probleme. Između ostalog izdvojio bih i dva projekta urađena u saradnji sa Pokrajinom. Adaptirana je teniska hala u Dudovoj šumi, a na prvim treninzima u 2023. godine gimnastičare će dočekati nove sprave. I zato ako se neko i dalje pita zašto Suboticu zovu “Grad sportova” i da li ovaj epitet stoji uz naš grad neka doće na ovakvu dodelu i ovakav praznik sporta dobiće odgovor.

Uručena priznanja najboljim sportistima Subotice u 2022. godini

Priznanje „Sportista godine“ za 2022. godinu pripalo je Sebastijanu Nađu, rvaču Spartaka koji se na Svetskom šampionatu okitio zlatnom medaljo.  

- Imam iza sebe nevrovatnu godinu, sjajne rezultate koji su doprineli da se nađem na prvom mestu I ponesem epitet naboljeg. Presrećan sam zbog ovog priznanja, kao I priznanja za klub. Tu su bili moji prijatelji, klupski drugovi. Spartak je moja druga porodica I veoma sam zahvalan što sam deo ovakvog tima. Bez ekipe nema ni rezultata, a mi smo tim I zato postižemo uspehe – kaže Nađ.

Andrej Barna, plivač Spartaka, zauzeo je drugo mesto u konkurenciji seniora.

- Lepo je biti među najboljima i mnogo sam  srećan zbog toga. Svaka čast pobedniku, svim ostalim sportistima za ostvarene rezultate i osvojene medalje. Ova godina je bila uspešna, a nadam se da će sledeća biti još bolja gde nas čeka dosta izazova. Počeli smo pripreme za predstojeća takmičenja, čeka me Svetsko prvenstvo u Japanu gde će se juriti norma za Pariz – rekao je Barna.

Uručena priznanja najboljim sportistima Subotice u 2022. godini

Ženski fudbalski klub “Spartak” i Muški odbojkaški klub “Spartak” proglašeni su za kolektive godine. Tijana Filipović, fudbalerka Spartaka, zauzela je treće mesto u konkurenciji seniora.

- Trudimo se iz godine u godinu da budemo najbolji, a to dokazujemo našim rezultatima, igrama.. Kao ekipa radimo da svake godine  budemo jače, bolje i to bude nagrađeno uspehom, a za sve to dolaze i ova priznanja koja nam mnogo znače, kako pojedinačno, još više kako kolektivu – istakla je Filipovićeva.

Nemanja Jungić, kapiten Muškog odbojkaškog kluba “Spartak”, nije skrivao zadovoljstvo nakon uručenog priznanja njegovom timu.

- Drago mi je što i odbojkaški klub ima predstavnika među nagrađenim pojedincima I što smo kao ekipa podelili prvo mesto sa fudbalerkama. Lepo je biti deo ove manifestacije koja okuplja uspešne sportiste koji su ostvarili sjajne rezultate I doneli medalje sa jakih takmičenja – kazao je Jungić.

Uručena priznanja najboljim sportistima Subotice u 2022. godini

Lana Virc, teniserka Spartaka najbolja je u konkurenciji juniora.

- Veoma sam srećna što sam se u izboru za sportistu godine našla  u društvu najboljih deset. Trud i rad su se isplatili i u jakoj konkurenciji mi doneli ovo priznanje – istakla je Lana.

Nenad Zakić, jedriličar Palića, drugu godinu za redom najbolji je među pionirima.

- Srećan sam što sam ponovo dobio ovo priznanje i što svoj klub reprezentujem  među najboljima – kaže Zakić.

Spisak sportista i klubova, kao i posebnih priznanja za 2022. godinu.

PIONIRI

  1. Nenad Zakić (jedrenje)
  2. Matija Pižurica (boks)
  3. Vuk Trišić (biciklizam)
  4. Erik Marton (gimnastika)
  5. Miša Novović (plivanje)
  6. Lara Kadar (ultramaraton)
  7. Aleksandar Štajnfeld (džudo)
  8. Nikola Radanović (mačevanje)
  9. Melinda Utaši (ultimat fighter)
  10. Leon Ujvari (plivanje)

Uručena priznanja najboljim sportistima Subotice u 2022. godini

JUNIORI

  1. Lana Virc (tenis)
  2. Elena Baić (odbijka)
  3. Marko Pižurica (boks)
  4. Sergej Čipak (veslanje)
  5. Mateja Borojević (džudo)
  6. Dario Bašić Palković (atletika)
  7. Nikola Koltin (plivanje)
  8. Uroš Krstin (rvanje)
  9. Filip Kulić (gimnastika)
  10. Balaž Benčik Maša (dizanje tegova)

Uručena priznanja najboljim sportistima Subotice u 2022. godini

SENIORI

  1. Sebastijan Nađ (rvanje)
  2. Andrej Barna (plivanje)
  3. Tijana Filipović (fudbal)
  4. Tamaš Kajdoči (dizanje tegova)
  5. Nađ Jasmina (ultimat fighter)
  6. Jovana Ilić (atletika)
  7. Nina Šabić (gimnastika)
  8. Andrija Vulikić (odbojka)
  9. Kristina Boja (jedrenje)
  10. Stefan Kostadinović (stoni tenis)

Uručena priznanja najboljim sportistima Subotice u 2022. godiniEKIPE

  1. Ženski fudbalski klub "Spartak" i Muški odbojkaški klub “Spartak”
  2. Rvački klub "Spartak"
  3. Kuglaški klub "Spartak 024"

VETERANI

  • Radovan Radulović (atletika)
  • Ištvan Priboj (plivanje)
  • Milan Bogić (džudo)

Uručena priznanja najboljim sportistima Subotice u 2022. godiniPOSEBNA PRIZNANJA

  • Anastasija Bobić (Karate klub "Spartak Enpi") – za ostvarene rezultate u 2022. godini
  • Dimitrije Anđelović (Karate klub "Spartak Enpi") – za odlične rezultate u 2022. godini
  • Branislav Mukić - šampion vozač sa 1000 pobeda u karijeri, najbolji vozač sa 21. titulom
  • Luka Vidović - za ostvarene rezultate u konkurenciji pionira, treći na Prvenstvu Srbije i na Prvenstvu Vojvodine u kategoriji seniora za osobe sa invaliditetom
  • Ali Arslan – rvač Spartaka za osvojenu zlatnu medalju na Prvenstvu sveta i bronzu na evropskom
  • Matija Olajoš Nađ – dugogodišni fudbalski sudija 25 godina sudijske karijere, osam godina na superligaškoj sceni
  • Muški košarkaški klub “Spartak” za plasman u Košarkašku ligu Srbije, rad sa mladim kategorijama i afirmaciju košarke u Subotici
  • Parastreličarski klub “Veteran”-
  • Tibor Fazekaš – hokejaški sudija na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2022.

JUBILEJI

  • Dragan Babić - 60 godina rada u sportu
  • Konjički klub “Bačka” –  jubilej 100 postojanja i najuspešniji klub u Srbiji
  • Milorad Ćopić - za 40 godina aktivno bavljenja sportom
  • Jovan Šarović - za 45 godina u odbojci kao igrač i sportski radnik
  • FK "Čantavir" – 110 godina postojanja
  • FK "Vinogradar" – 75 godina postojanja
  • FK "Bikovo" – 70 godina postojanja
  • KPA “Spartak” – 40 godina postojanja
Izvor: Subotica.com
Uručenje priznanja "Sportista Subotice 2022" Uručenje priznanja "Sportista Subotice 2022" Uručenje priznanja "Sportista Subotice 2022" Uručenje priznanja "Sportista Subotice 2022" Uručenje priznanja "Sportista Subotice 2022" Uručenje priznanja "Sportista Subotice 2022" Uručenje priznanja "Sportista Subotice 2022" Uručenje priznanja "Sportista Subotice 2022"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 3157
Povezane teme

sportista godine

najbolji sportisti subotice

izbor za najboljeg sportistu

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.