• Pregleda: 2602

Uručena nagrada učenicima za igračku od recikliranog materijala

Učenicima 2. a razreda OŠ "10. oktobar", koji su pobedili u drugom izazovu SBB fondacije "Ne prljaj. Nemaš izgovor!" svečano je uručena zaslužena nagrada - vaučer u vrednosti od 2.500 evra. Ipak, goste iz Beograda nisu pustili da kući odu praznih ruku, već su za njih naslikali i uramili ekološku sliku, kao mali znak pažnje i zahvalnosti za ovu veliku nagradu.
Uručena nagrada učenicima za igračku od recikliranog materijala

U drugom izazovu SBB Fondacije "Ne prljaj. Nemaš izgovor!" učestvovalo je čak 302 odeljenja iz cele Srbije, a pobedničko odeljenje iz Subotice napravilo je kocku edukativnog karaktera, koristeći karton, žicu i čepove, na kojoj su postavili i mali časovnik kako bi ukazali na vreme koje je potrebno da se otpad razloži u prirodi. Prema rečima Melinde Đurić Kiš, direktorke OŠ "10. oktobar", đaci su već odličili na šta će zasluženu nagradu potrošiti, te da će se škola potruditi da njihove želje usliši.

- Želja im je da otputuju na jednodnevnu ekskurziju u Beograd, posete Kalemegdan i sve druge znamenitosti glavnog grada, što ćemo i ostvariti. Drugi deo sredstava utrošiće se na dečji parkić, u kojem ćemo na betonu iscrtati tvister i šah figure, tako da imaju kreativan prostor na kojem će moći da se igraju, dok ćemo ostatak sredstava iskoristiti da bismo školi obezbedili potrebna sredstva za nastavu - rekla je Đurić Kiš, dodajući da ova škola ima redovnu ekološku sekciju, na kojoj đaci uče o važnosti zaštite životne sredine. - Cilj je da razvijemo ekološku etiku kod učenika, da ukažemo koliko je važno čuvati naše prirodne resurse i smatram da s tim treba početi u što ranijem dobu, kako bi ekologija postala deo njihovog života.

SBB fondacija pokrenula je kampanju "Ne prljaj. Nemaš izgovor – Izazov" prošle godine, s ciljem da se kroz igru deca osnovnoškolskog uzrasta priključe ekološkoj borbi i podizanju svesti o potrebi zaštite životne sredine. Do sada je u kampanji učestvovalo preko 13.300 dece iz cele Srbije, kojima je Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije, poručila da su svi pobednici, jer su želeli nešto novo da nauče.

- Želeli smo da ukažemo na to da je naša zemlja prljava, da nema potrebe za tim i da sve što treba da učinimo jeste da to smeće bacimo tamo gde mu je mesto, a to je u kontejner. Svi znamo da deca najbolje uče kroz igru, a to je i najvažnija poruka koju želimo da pošaljemo, hajde da se igramo, hajde da naučimo nešto novo i da sačuvamo zemlju koju imamo - rekla je Lukić.

Treći "Ne prljaj. Nemaš izgovor! – Izazov" je u trenutno u toku, a učenici osnovnih škola ovoga puta imaju zadatak da osmisle pesmicu s ekološkom porukom. Konkurs traje do 29. marta, te iz SBB fondacije pozivaju da se svi zainteresovani osnovci priključe izazovu i osvoje vredne nagrade.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Cestitam Odgovori
Entuzijazam i dobra saradnja u kolektivu uvek daje rezultate. Naravno potrebna je i podrška direktora škole.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.