• Pregleda: 3594

URS: Gradonačelnike da biraju građani

URS: Gradonačelnike da biraju građani

Ujedinjeni regioni Srbije u narednom periodu će se boriti da gradonačelnike biraju sami građani, a ne da budu postavljani po političkoj liniji. Usvojene su izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava koji je strupio na snagu, kao i Zakon o vraćanju imovine koji još uvek nije na snazi. Članica predsedništva URS-a, Snežana Marković Samardžić kaže da u Narodnoj petici su imali tri ključne teme, od kojih za sada nije prihvaćeno da građani biraju sami gradonačelnike.

Izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava koji je na snazi 21 dan u gradskoj kasi će da ostane više novca. Ranije je 40 odsto od poreza na zarade ostajalo u gradu, a sada će 80 odsto, što za poslednji kvartal godine iznosi 167 miliona dinara. Prema tim projekcijama naredne godine će budžet biti uvećan za 640 miliona dinara za infrastrukturalno opremanje grada. Ideja je da 5 odsto novca od gradskog budžeta se prebaci mesnim zajednicama.

Decentralizacija podrazumeva da gradovi dobiju mogućnost da formiraju gradske opštine i da se formira Veće u mesnim zajednicama. Usvajanjem Zakona o vraćanju imovine lokalnim samoupravama Subotica će doći u posed objekata koji joj pripadaju, a bili u vlasništvu republike.

U Mesnoj zajednici “Centar 3” održana je tribina o decentralizaciji. Bila je to prilika sa građani pitaju sve što ih zanima.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

15
Grinder Odgovori
Blago nama što ćemo od sada moći sami da biramo koji će predstavnik elite da nas potkrada i da našim parama vatira džepove lokalnih tajkuna: graditelja novih fontana, spomenika, bazena, šetališta, pozorišta i ostalih projekata od vitalnog značaja za živote građana.
Pazi ideju: Kad već decentralizujemo, što ne bismo i vas reprezentativnu elitu decentralizovali pa da nam i vi sjašete s grbače? Ako već smatrate da smo dovoljno zreli i sposobni da vas biramo, verovatno smo isto toliko zreli i sposobni i bez vas da se staramo o sebi samima.
Dokle god je reprezentativne demokratije, nema decentralizacije, jer nema decentralizacije bez direktne demokratije!
Član50669 Odgovori
Супер, једва чекам да напуним 18 па да могу да бирам никога.
clouseau Odgovori
Jos malo biranja...ok. I ok je da gradonacelnika biraju gradjani. Ako se dobro secam, na proslim izborima se nigde nije pominjao Sasha, vec je svuda bila slika Ivanisevica. Potom se Sasha stvori odnekud :)
krele Odgovori
Ja sam za da se gradonačelnik posebno bira. Treba da biramo dok ne nadjemo odgovarajuceg na tu poziciju. Gradonačelnik treba da odgovara za postignute rezultate za vreme njegovog mandata. I da se obavezno objave na webstranici svi prihodi i rashodi svakog meseca. I onda se probudim i ....
ledenjak Odgovori
Sve jedno ko ce biti . Bilo koje nam ponude , su ogrezli manje više u korupciji i lopovluku .
CIRINELA Odgovori
Treba birati gradonačelnika mimo partijskih izbora. Ovog smo iskusili na svojoj grbači, ni jednim jedinim potezom nije štitio interese građana već vlastite i svojih podanika koje je zapošljavao 200 na sat. Kad bi se sve njegovo sabralo bio bi dobar za jednu dugogodišnju robiju. A da se približavaju izbori i da treba biti još više u kez stilu vidimo na svakom koraku. Slikao se kod svake zakrpljene rupčage, vozao kolica po kakvim vukojebinama sa plavo-žuim luftbalonima da "leči" bolesne ,digao kredit da napuni narodne kuhinje za siromašne a do sada nije bilo para. Nametao takse i 1200 % veće nego državne ( primer izvod iz ZK u sudu 100 dinara kod njegovih mafijaša isto neverovatnih 1200 dinara ), aminovao drsko i bezobrazno deranje gradjana putem JK Parking dozvolivši mafijaško "spajanje" zona i povećanje cene za 55,56% ( II zona ). I dok je svugde ekonomska kriza kod razularenog gradonačelnika nema krize, kredit za kreditom da bi živeo ko despot.
Glasac Odgovori
Ravnodusnost, NAJGORI MOGUCI STAV !!!
petar Odgovori
@Grinder

A sta je tvoj predlog? Kad vec kritikujes sve, daj ti neki konstruktivan predlog. Ali konkretan, a ne floskule tipa "sjasite s grbace" i slicno.
Pajo Bencik Odgovori
Nego pitajte vi vaseg predsednika,sta bi sa oni 1.000 evra sto sam tribo dobit?Ja dobio dosad 20 pa cekam ostali 980.
fifi Odgovori
JUUUHUU! Al smo srecni.
jos ako nam taj gradonacelnik obezbedi onih 1000 eura akcija..
Momir Odgovori
@Pajo Benčik
Ako bi ti dobio svojih 980 evra, kako bi onda Dinkić za sebe i ženu kupio stan od 200 m2. Meni dovoljno 50 m2 za 4 člana a njemu malo 200 m2 za njega i ženu. On i Koštunica su dva naj veća zla na srpskoj političkoj sceni. I ŽUTI onakvi kakvi su za njih su "mala beba".
Grinder Odgovori
@petar Hoćeš konkretan predlog? Totalna decentralizacija gradova zasnovana na horizontalnoj konfederaciji mesnih zajednica a ne na centralističkom principu koji ove šaljivčine nazivaju decentralizacijom. Odbacivanje centralističke, reprezentativne demokratije i uspostavljanje decentralizovane direktne demokratije u kojoj bi građani na većima u svojim mesnim zajednicama raspravljali o sopstvenim interesima a koordinacija između mesnih zajednica bi bila zasnovana na biranju opozivih, smenjivih delegata koji bi bili direktno odgovorni komšijama u svojim zajednicama, umesto biranja skupštinskih odbornika sa mandatima koji bi ih na određeni vremenski period štitili od uticaja građana koji su ih birali i koji bi ih efektivno stavljali iznad nas na hijerarhijskoj lestvici moći. Sve odluke koje bi delegacije donele na federalnom nivou bi morale ponovo da se iznesu pred veća mesnih zajednica i tada bi ih sami građani ratifikovali ili odbacivali ako budu smatrali da delegati nisu dobro zastupali njihove interese.
Mislim da je ovo na nivou gradova sasvim izvodljivo ali ako mene pitaš, što bismo se zaustavljali na nivou gradova? Zašto ne bismo čitavu državu organizovali na ovakvom horizontalnom, federalističkom principu? Zašto gradovi ne bi formirali konfederacije i na taj način eliminisali potrebu za centralizovanom državnom strukturom i državnom birokratijom? Država je i onako zastarela, bespotrebna, neefikasna, centralizovana institucija koja građane drži pod kontrolom zahvaljujući monopolu na upotrebu sile i pretnje nasiljem. Ponavljam: monopolu na upotrebu sile i pretnje nasiljem. Razmislite o tome!
petar Odgovori
@Grinder

E ovako argumentova ima smisla ulaziti u raspravu. Moje jedino pitanje je sledece : u cemu je problem da to i ostvarite? Kontam da se to ne moze sa jedva 5% podrske naroda, ali ajd, kontam da imas drugu ideju.
BAĆO Odgovori
Ovi brate i dalje gledaju u oči i lažu!!!!
Pa oni su vratili zajedno sa žutima zakon da se ne bira Gradonačelnik od građana već u skupštini (pa jesmo jednom imali pre 8 god. neposredan izbor gradonačelnika)
ovi su gori i od JUL-a!
madman Odgovori
Ovi Dinikićevi ljudi su najgori. Uvek nam serviraju neki lepi laž a na kraju nam tako uteraju da ne možemo doći sebi 10 godina. Videli smo to sa njegovih 1000 evra, sa raznih privatizacija itd itd. što je normalno kada ga plaća svestka banka i zapad da sve raz*ebe i da što više kredita uzmemo!Samo problem je da još i dan danas slobodno šeta i širi svoje šarene laži i ne odgovara za ništa! E to je protivzakonito!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.