Komentara: 15
Pregleda: 4244

URS: Gradonačelnike da biraju građani

21.10.2011. u 21:29h
Izvor: RTV Yueco
URS: Gradonačelnike da biraju građani

Ujedinjeni regioni Srbije u narednom periodu će se boriti da gradonačelnike biraju sami građani, a ne da budu postavljani po političkoj liniji. Usvojene su izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava koji je strupio na snagu, kao i Zakon o vraćanju imovine koji još uvek nije na snazi. Članica predsedništva URS-a, Snežana Marković Samardžić kaže da u Narodnoj petici su imali tri ključne teme, od kojih za sada nije prihvaćeno da građani biraju sami gradonačelnike.

Izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava koji je na snazi 21 dan u gradskoj kasi će da ostane više novca. Ranije je 40 odsto od poreza na zarade ostajalo u gradu, a sada će 80 odsto, što za poslednji kvartal godine iznosi 167 miliona dinara. Prema tim projekcijama naredne godine će budžet biti uvećan za 640 miliona dinara za infrastrukturalno opremanje grada. Ideja je da 5 odsto novca od gradskog budžeta se prebaci mesnim zajednicama.

Decentralizacija podrazumeva da gradovi dobiju mogućnost da formiraju gradske opštine i da se formira Veće u mesnim zajednicama. Usvajanjem Zakona o vraćanju imovine lokalnim samoupravama Subotica će doći u posed objekata koji joj pripadaju, a bili u vlasništvu republike.

U Mesnoj zajednici “Centar 3” održana je tribina o decentralizaciji. Bila je to prilika sa građani pitaju sve što ih zanima.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 4244
Povezane teme

Ujedinjeni regioni Srbije

Ujedinjeni regioni Subotica

Jasmin Šečić

urs

izbor gradonačelnika

Snežana Marković Samardžić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.