• Pregleda: 5364

Uređenje Ženskog štranda i Velike terase na Paliću

Uređenje Ženskog štranda i Velike terase na Paliću

Nakon nekoliko turističkih sezona na Paliću koje su obeležile table sa upozorenjima i zabranom kupanja u jezeru zbog lošeg kvaliteta vode, ovoga leta domaćinima iz preduzeća „Park Palić“ uz velike napore i trud se i posrećilo. Analize pokazuju da se stanje jezera popravilo, a u jeku su i radovi na rekonstrukciji najznačajnih objekata.

Predsednik Skupštine „Park Palić“ Jasmin Šečić kaže da je sto miliona dinara za radove obezbedilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja (MERR).

- Sanacija i adaptacija Ženskog štranda radiće se u dve faze i u toku su završni radovi prve faze u vrednosti od 32 miliona dinara. Izvođač radova je subotički „Javornik“ i po okončanju prve faze do 20. avgusta u planu je da se odmah nastavi sa adaptacijom preostalih bočnih delova objekta - objašnjava Jasmin Šečić.

Prema njegovim rečima, ako sve bude teklo po planu, Ženski štrand bi trebalo da bude završen do proleća 2012. godine na stogodišnjicu od prve izgradnje jednog od najomiljenih letnjih okupljališta Subotičana i turista. U „Park Paliću“ su predvideli izdavanje objekata, a zakupci će enterijer morati da opreme u skladu sa uslovima koje daje Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika.

Goran Gabrić i Jasmin Šečić - Park Palić

- Nastavljeni i radovi na magistralnoj kanalizacionoj mreži oko Palića. U pitanju je južni banjski krak. Prvi je duž Novosadskog puta, a drugi je nastavak do Veslačkog kluba. Radovi u vrednosti 7,9 miliona dinara izvodi preduzeće „Dunav - Tisa - Dunav“ i očekujemo da budu završeni do kraja avgusta ove godine - kaže Jasmin Šečić.

 Kao najznačajniji objekat, koji bi trebalo Paliću da vrati mogućnost većeg izbora zabave i kulturnih sadržaja, Velika terasa će ove godine biti upotpunjena klimatizacijom, grejanjem i hlađenjem, a uskoro će biti nastavljeni i radovi na Velikom parku.

- Za Veliku terasu i Veliki park MERR je u dogovoru sa nama opredelio 60 miliona dinara. U parku će biti popločano 2.500 kvadratnih metara staze i biće postavljena nova rasveta i ostala urbana oprema, kako bi bio vraćen novi barokni sjaj pošto je poznato da je park uređen u stilu baroka i da sa secesijskim objektima čini skladnu celinu koja je oduvek privlačila veliki broj turista - naglašava Šečić.

Ženski štrand na Paliću
(ovako trenutno izgleda Ženski štrand na Paliću; u toku su radovi na postavljanju drvene konstrukcije, a galeriju fotografija možete videti na linku: Ženski štrand - fotografije)

Novina je i da je pre dve nedelje gradonačelnik Saša Vučinić prihvatio inicijativu preduzeća „Park Palić“ da se cene zakupa poslovnih prostora na Paliću i Subotici u vlasništvu grada snize za 20 odsto. Budući zakupci ugostiteljskih objekata na Paliću dobiće posebnu pogodnost pošto je centralna zona izjednačena sa petom zonom, koja je znatno jeftinija.

- Umesto 908 dinara po kvadratnom metru zakupci će plaćati 262 dinara sa PDV-om. Situacija na Paliću je u ovom trenutku karakteristična jer imamo pet gradilišta i tokom realizacije master plana treba prevazići probleme. Sniženje je značajno, ali ugostitelji moraju poštovati kućni red pojedinih objekta koji služe i u druge svrhe. Njihova druga obaveza je ulaganje u infrastrukturu jer grad nema dovoljno novca da uredi neke od objekata - kaže direktor „Park Palića“ Goran Gabrić.

Prva licitacija objekata održaće se krajem ovog meseca, a druga je planirana za septembar. U ponudi su Velika terasa, Ženski štrand, hotel „Sport“, restoran „Fontana“, vila Lujza, vila „Bogojvar“, tramvajska stanica i još nekoliko atraktivnih prostora.

Biljana Vučković

Izvor: Blic

povezane teme

2
Davor Odgovori
Super!Samo, da li zna neko kada se predviđa završetak radova???
xx Odgovori
908 dinara -20% = 262 dinara ?????? Mora da se razlika gubi u nečijim džepovima.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.