• Pregleda: 7064

Uputstvo za donošenje hrane i napitaka pacijentima u bolnici

U toku letnjih meseci, u Opštoj bolnici Subotica na snazi je Uputstvo posetiocima za donošenje hrane i napitaka pacijentima koji su hospitalizovani na lečenju, a pre donošenja bilo kakvih namirnica, iz bolnice napominju da je neophodno konsultovati se sa lekarom na odeljenju na kojem se pacijent leči.
Uputstvo za donošenje hrane i napitaka pacijentima u bolnici

Prema Uputstvu, na listi hrane i napitaka koji se ne smeju donositi pacijentima su kuvana, pečena ili na drugi način spremljena hrana (sendviči, kolači, domaći sladoled), suhomesnati proizvodi (salame, kobasice), mlečni proizvodi (mleko, kiselo mleko, jogurt, sir, puter, namazi), lako kvarljivo voće u sirovom obliku (kajsije, breskve, trešnje, višnje, jagode) i povrće u sirovom obliku (paradajz, paprika, krastavac).

Pacijentima na lečenju se može doneti flaširana voda, sokovi u originalnom fabričkom pakovanju ne većoj količini od dve litre, konzervirana hrana u originalnom fabričkom pakovanju sa deklaracijom u manjim količinama (originalno pakovani keks, fabrički sladoled), slana i slatka peciva u manjim količinama dovoljnim za jedan obrok, te banane i jabuke takođe u manjim količinama.

Iz Opšte bolnice napominju da je pre donošenja bilo kakvih namirnica, voća ili napitaka sa odobrene liste, neophodno konsultovati se sa lekarom na odeljenju na kojem se pacijent leči.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

26
Indijanac Odgovori
Sad nije mi baš sve najjasnije, rakiju ne spominje niko ni kao dozvoljenu, a ni kao zabranjenu hranu.
Pa sad ne znam da li je mogu nositi prijatelju koji leži u Bolnici zbog brze vožnje na bicikli.
AHA
Časicu rakije je zdravo popit jednu izjutra
Овца за шишање Odgovori
Не смете слано, слатко, масно, кисело... Остало, све по вољи!
Il Odgovori
Garant je neko doneo nekom pljesku s lukom i zabazdio citavo odeljenje, pa su zato doneli ovaj ukaz!
Nina Odgovori
Najbolje crknuti gladan. Od njihove hrane se ni miš ne može zasititi.
024 Odgovori
Nazalost moraju donositi zato sto nemaju sta da jedu ono sto spremate ni pas nebi pojeo.. jadni ste toliko da moraju ljudio od kuce donositi pribor za jelo.. posto nemate u bolnici... hrana je druga i jos zalosnija prica..
Su Odgovori
Nije loše ovo uputstvo, ne može se svakom bolesniku ista hrana donositi. A šta od bolnice dobijaju to je druga priča. To bi bilo dobro da se sami pacijenti izjasne.
Golan Odgovori
Zasto bi neko nekome tamo odneo sladoles kad nemaju frizidere?
Ja sam ja Odgovori
Pa od čega da umrem jbt?
Marija Odgovori
Ovo je apsurd! Dok se servira salama, viršle, dzem i margarin (?!) hrana puna štetnih i otrovnih sastojaka ljudima koji treba da se oporave, zabranjuje se donošenje zdravih namirnica. Što je još apsurdnije, dozvoljeno je donošenje hrane koja je opet loša po zdravlje i za zdrave ljude - upakovana i konzervirana, sokovi puni šećera. Nonsens! Da ne pominjem što nema posebne ishrane za ljude koji ne smeju jesti šećer. Ima boljih rešenja protiv krvarenja namirnica bezbednijih po zdravlje pacijenata.
ProfilN Odgovori
Istina je sledeća: Ako pitate nekog iz bolnice reći će da su obroci proračunati po dijagnozama. Kalorijski i po sadržaju masti i šećera. Dalje ne postoji. Takoreći niko se ne bavi svetskim trendovima i standardima pri ishrani pacijenta. Sama činjenica da se hrana može uneti po "uputstvu" je katastrofalna. Ne znam ko je pisao to, ali vreme mu je za prevremenu penziju. Takoreći ne bi se smelo unositi. Bolnica na hranu troši oko 320.000 eur/god što kad se preračuna po pac i po danu izađe obrok preko 4 eur, bolje da naruče. Način nabavke je nije bitno šta nego od koga. Kontrola kvaliteta i isporuke 0. Sve poznato, i niko ništa. Bitno da se radi. Još malo.
C
Koji obroci brate? Nemoj te obroke samo da mi spominješ, ako nekog zanimaju kakvi se samo obroci dele neka pogledaju na internetu.
Ooo Odgovori
Nije uvedeno pravilo zbog necijeg hira nego da bi se sprecila pojava i sirenje intrahospitalne infekcije.
C
Mislim da će se pre dobiti od onoga šta i u čemu služe.
Maja Odgovori
A bolnicka hrana je ista za sve pacijente koji leze na razlicitim odeljenjima...Tako da se krka kuvani pasulj, kupus ....
Mama Odgovori
Kada sam lezala posle porodjaja u bolnici u vreme Vaskrsa, moji doneli kuvane sunke, jaja, sira, rena i ostalih vaskrsnjih djakonija...i sestre sve pojele, a meni samo dale pogacu ...kao da ne opteretim creva!
C
Besplatan topli obrok, jedna od beneficija radnog mesta.
Nina Odgovori
Hrana u bolnici je očajna, bar ono što se pacijentu donese na tacni. Ono što je kvalitetnije ,,očisti" medicinsko osoblje sa raznih odeljenja noseći svojim kućama. Kad odlaze iz smena možete ih videti natovarenih kesa, tarbi...
XY
Ne lupetaj molim te.
Jovanka
Nema smisla komentari su neukusni ja vidim i sestrice i lekare kupuju peciva u isto prodavnici gde i ja kupujem
Nina
XY - ne lupam ja prijatelju/ce to je na veliku žalost ISTINA koja traje decenijama!
Vaš komentar me asocira da ste možda i vi jedan od njih!
jozo bubnjar Odgovori
A zasto zaposleni u bolnici ne bi malo palicali re pomije? Ne zovu vas dzaba "mesara".
Nebojsa Odgovori
A smeju se doneti cokolade i bombonjere sestrama?
Mila Odgovori
Kada sam se porodila lezala sam u krevetu gde je plahta bila pocepana totalno,a prekrivac jos gori.Prosle godine sam bila sa cerkom na ORL operisala je krajnike i dobila je krevetic da spava u njemu!Devojcici od 12-godina i visine 162cm deciji krevetic sa ogradicom,pa da li je to normalno?!sramota za nadu bolnicu!
L21 Odgovori
Pacijenti treba da jedu vase splacine? Da su pametni pa da vam nabiju na hlavu kada im donesete tu smrdljivu hranu. Sramota.
C
Pa kad neće životinje da pojedu, mora neko. Šteta baciti.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.