Komentara: 3
Pregleda: 2605

Upotreba pisama nacionalnih manjina u sudskim postupcima

23.02.2011. u 15:20h
Izvor: RTV Yueco
Upotreba pisama nacionalnih manjina u sudskim postupcima

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih i zamenica za zaštitu prava nacionalnih manjina, Eva Vukašinović, sastale su se u Ministarstvu pravde sa pomoćnicom ministarke pravde Jelicom Pajović i načelnicom Odeljenja za nadzor u pravosudnim i prekršajnim organima Helenom Surlić.

Tema razgovora bilo je pitanje unapređenja službene upotrebe jezika i pisama nacionalnih manjina u sudskim postupcima na teritoriji AP Vojvodine. Pokrajinski ombudsman je primio pritužbe nacionalnih saveta nacionalnih manjina u kojima se ukazuje na nedoslednu primenu odredaba Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama u sudskim postupcima. Učesnice sastanka su se složile oko toga da je potrebno obezbediti osposobljavanje sudija za vođenje postupaka i na jezicima nacionalnih manjina.

Jedna od ideja jeste da bi se obuka mogla realizovati pri Pravosudnoj akademiji, uz podršku Ministarstva pravde Republike Srbije, Pokrajinskog ombudsmana i nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Pokrajinski ombudsman će pozvati predsednike nacionalnih saveta nacionalnih manjina kako bi se dogovorili o detaljima sprovođenja ove ideje.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 2605
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.