Komentara: 1
Pregleda: 4672

Upis đaka prvaka

22.03.2010. u 18:11h
Izvor: RTV Yueco
Upis đaka prvaka

Upis prvaka u osnovne škole počinje 1. aprila i trajaće do 31. maja, a najkasnije do početka septembra. Prvi put u školske klupe 1. septembra trebalo bi da sednu deca rođena u periodu od 1. marta 2003. do kraja februara 2004. godine. U Domu zdravlja kažu da je do sada oko 1100 dece obavilo sistematski pregled.

U prvi razred upisivaće se mališani koji do početka nove školske godine napune najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. U prvi razred mogu da se upišu i deca starija od sedam godina i šest meseci ukoliko postoji opravdan razlog što se nisu upisala na vreme. Obaveza osnovne škole je da upiše dete koje ima prebivalište na području škole, a na zahtev roditelja, škola, u skladu sa prostornim mogućnostima, može da upiše i dete sa područja druge škole.

Prilikom upisa trebalo bi dostaviti izvod iz matične knjige rođenih, prijavu prebivališta, uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i dokaz o zdravstvenom pregledu deteta, koji se dobija u Domu zdravlja. U školske klupe 1. septembra trebalo bi da sednu deca rođena u periodu od 1. marta 2003. do kraja februara 2004. godine. Direktorka Doma zdravlja, dr Ružica Crnjaković Tonkvić kaže da je od ukupno 1350 dece koliko je predviđeno, od 8. februara do 10. marta pregledano 1100 dece.

U subotičkom Domu zdravlja kažu da još uvek nemaju izveštaj o zdravstvenom stanju budućih prvaka, ali da je primetno da su deca sve češće gojazna. Prema istraživanju koje je ove godine sproveo Republički zavod za sport, dečaci u Srbiji su manje fizički aktivni za šest, a devojčice za čak 12 odsto, u odnosu na 1995. kada su rađena poslednja istraživanja o fizičkoj aktivnosti dece. Dečaci su viši za tri, a devojčice za 2,5 odsto. Telesna masa povećana je za 14 odsto kod dečaka, a za 11 odsto kod devojčica.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 4672
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.