Komentara: 4
Pregleda: 2045

Umereno za prazničnom trpezom

30.12.2020. u 10:30h
Izvor: Subotica.com
Osećaj težine u želucu, zatim muka, gađenje, povraćanje i proliv, znaci su da smo preterali sa unosom hrane i pića tokom praznika. Kako bismo izbegli prejedanje, koje može da prouzrokuje i ozbiljne zdravstvene probleme, stručnjaci savetuju umerenost za prazničnom trpezom, čemu dodaju odmor i rekreaciju.
Umereno za prazničnom trpezom

Zima je prepuna praznika koji nam donose obilje posebnosti, počev od raspoloženja, pa sve do bogate praznične trpeze. Ipak, struka je tu da nas upozori da praznici ne znače preterivanje u jelu i piću, već da su umerenost i odmerenost osnovni recept za uživanje u gozbi, koja neće preoptereti naš organizam.

- Hranu treba unositi u manjim i češćim obrocima da ne bismo opteretili želudac i da bismo omogućili varenje i resorpciju hranljivih i zaštitnih materija, a izbegli njeno truljenje u probavnim organima. Zato nije dobro da u toku jednog obroka unosimo puno različitih vrsta namirnica. Dakle, od svega po malo, ali ne odjednom - kaže dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje Subotica, dodajući da obroci treba da budu bogati svežim namirnicama, pravilno pripremljenim i ukomponovanim. - Praznična trpeza treba da sadrži povrće i voće da bi se obezbedio odgovarajući unos vitamina, minerala, antioksidanasa i vlakana. Povrće je najbolje bariti ili dinstati, bez prženja i nepotrebnog dosoljavanja. Za prelivanje salata se preporučuje maslinovo ulje, koje je i lek, a ne samo hrana. Veoma je korisno izabrati neku vrstu ribe i nemasno meso, poput ćuretine, piletine ili junetine, a kada ga pripremamo, ne treba da ga pržimo u masnoći. Za desert uvek možemo da odaberemo recept sa što manjim sadržajem ili bez biljnih masnoća, jaja, belog brašna i šećera. Voćna salata, torte i kolači sa voćem su veoma ukusne, osvežavajuće i zdrave poslastice, kao i kesten pire koji je korisna namirnica i vrlo brzo može da postane desert.

Umereno za prazničnom trpezomUkoliko se, pak, dogodi da u nečemu preteramo, može da se pojavi osećaj težine u želucu, muka, gađenje, povraćanje i proliv, zbog čega dr Dragaš savetuje da odmah po ispoljavanju tegoba prekinemo unos hrane i obratimo pažnju na pravilnu nadoknadu tečnosti.

- Blag i nezaslađen čaj od nane ili kamilice može da pomogne. Ovo je naročito važno u slučaju pojave proliva ili povraćanja, koji se u prvih dan-dva smatraju odbrambenim, pa time i korisnim aktom našeg organizma. Kasnije se prelazi na dijetu, koja će pomoći da se vrlo brzo popravi i stabilizuje rad organa za varenje, uzimanjem dvopeka, barenog krompira, pirinča ili rendane jabuke. Kratke šetnje na svežem vazduhu će takođe olakšati probavu - savetuje dr Dragaš.

Umereno za prazničnom trpezomNaša sagovornica ističe da je poseban oprez u ishrani, a naročito pri unošenju alkoholnih pića, potreban osobama koje imaju neko hronično oboljenje i uzimaju terapiju.

- Za njih je najbolje da se uvek, pa i u vreme praznika, strogo pridržavaju svih uputstava koja su dobili od svog lekara, jer praznici dođu i prođu, kao i svi drugi lepi ili tužni događaji, a čovek i tada, kao i sve ostale dane, mora da živi sam sa sobom i sa svojom bolesti - poručuje dr Dragaš.

Umereno za prazničnom trpezom

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2045
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dr zorica dragaš

praznična trpeza

prejedanje za vreme praznika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.