Komentara: 2
Pregleda: 2394

Umereno za prazničnom trpezom

29.12.2019. u 12:55h
Izvor: TV Subotica
Praznični period je vreme okupljanja i druženja, ali i neizostavne bogate praznične trpeze. Stručnjaci savetuju građane da kontrolišu unos hrane i pića kako bi izbegli prejedanje, koje može da prouzrokuje i ozbiljne zdravstvene probleme.
Umereno za prazničnom trpezom

Tradicionalno, praznična trpeza je bogata i raznovrsna, te većina sugrađana ove dane koriste kako bi sebi dali „oduška“ kada je u pitanju unos hrane i pića.

- U suštini, dam sebi malo oduška, ali sam pre svega pristalica zdrave ishrane i treninga. Tako da ovih nedelju, nedelju i po dana može oduška, ali posle se vraćam na stari režim - kaže naša sugrađanka. 

- Mnogo pazim, jer imam visok pritisak i šećer - dodaje jedna starija sugrađanka.

- Praznici su zato da se dobro naklopa, da se malo uživa i opustimo, pa ćemo se posle praznika ako treba rešiti onog viška što smo nakupili - kaže naš sugrađanin.

Stručnjaci objašnjavaju da najveće greške pravimo upravo u tome što želimo da probamo sve što su domaćini i domaćice pripremili, te preterujemo u unosu masti, šećera, soli, alkoholnih i bezalkoholnih pića. Pretrpavanjem tanjira, dolazi do prejedanja, pa dežurne zdravstvene službe upravo u ovom periodu godine imaju značajan broj intervencija koje su posledica nekontrolisanog unosa namirnica u organizam.

Umereno za prazničnom trpezom

- Kada pretrpate želudac, to znači da vaši organi za varenje ne mogu da rade optimalnim kapacitetom. Sam proces varenja traje mnogo duže, pri tome opretećujete jetru i gušteraču, a ukoliko ste preterali sa unosom masnoće, alkohola i slično, vrlo često se može desiti da dođe do nekog akutnog napada. Neke osobe ni ne znaju da imaju problem sa žučnom kesom, da imaju pesak ili kamenje, što može biti uzrok napada i da završite u stanici Hitne pomoći - objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja pri Zavodu za javno zdravlje Subotica. 

Umerenost je zlatno pravilo, pa tako obroke treba rasporediti u manje porcije, birajući šta organizmu najviše prija.

- S obzirom na to da su naše trpeze takve da sadrže više vrsta mesa, pečenog, pohovanog, prženog, da ako se već i odlučite za takvo parče mesa, najbolje je da uz njega imate i obilje povrća, kuvanog, svežeg, barenog, kiselog, što je mnogo bolja kombinacija, nego da uz takve vrste mesa, istovremeno koristite salate koje obiluju sa raznim vrstama prezasićenih masnoća ili transmasti, kakve su ruske salate - savetuje dr Kosić Bibić.

Kako svečana trpeza ne može da prođe bez raznih slatkiša i kolača, ni u ovom slučaju ne treba odstupati od osnovnih principa pravilne ishrane.

- Savet je da se izbegavaju preslatke torte i slatkiši, te da se koristite varijante koje u sebi sadrže neko kiselo voće, višanje ili jabuke, razne pite ili suve kolače koji su pravljeni od jezgrastog voća, sa orasima i slično. To su mnogo bolje i zdravije varijante i gledajte da izbegavate ono što se pravi sa margarinom, šlagom, takozvane kremaste kolače - poručuje dr Kosić Bibić.

Istovremeno, praznici su doba godine kada provodimo najviše vremena u zatvorenom prostoru, manje se krećemo i nedovoljno se izlažemo sunčevim zracima, pa stručnjaci apeluju da se pored izbalansirane ishrane ne sme izostaviti ni umerena fizička aktivnost i bogat unos vitamina.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2394
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

nada kosić bibić

centar za promociju zdravlja

praznična trpeza

prejedanje za vreme praznika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.