Komentara: 3
Pregleda: 14114

Ulica seksualnih manijaka

09.11.2009. u 03:19h
Izvor: Večernje novosti
<p>Zoltan Mesaro&scaron;, predsednik komisije za davanje naziva ulica i trgova grada Subotice, podneo je ostavku, koju je prihvatio Jene Maglai, predsednik Skup&scaron;tine grada, zbog toga &scaron;to, se kako kaže, &bdquo;pojedini članovi komisije pona&scaron;aju neodgovorno, i time ne dozvoljavaju njen konstruktivan rad".</p>
Ulica seksualnih manijaka

U obrazloženju pismene ostavke naslovljene na ime predsednika Skupštine grada, Zoltan Mesaroš je naveo da komisija, koja u sadašnjem sastavu postoji od 15. oktobra 2008. godine, od tada nije odlučivala ni o jednom nazivu ulice.
Predstavnici DS-a i DSHV-a su odbili sve konkretne predloge, a da sami nisu dali nijedan.

Više mesnih zajednica i pojedinaca poslalo je svoje predloge, od kojih je jedan bio potkrepljen sa 250 potpisa. Međutim, o konkretnim predlozima suštinski se nije moglo pregovarati, pošto je za komisiju bilo najvažnije kako da se informiše o mišljenju građana, zbog čega sam predložio izradu plana koji bi to omogućio.

Predstavnici Mađarske koalicije bili su otvoreni prema svim demokratskim predlozima. U izradi ovog predloga, ispred Demokratske stranke, trebalo je da učestvuje Lazar Dulić. Međutim, nismo uspeli da se dogovorimo ni za vreme usaglašavanja stavova - naveo je u svojoj ostavci Zoltan Mesaroš.

On dalje kaže da je, posle dugog i beskorisnog čekanja, svoj predlog, usaglašen sa gradskim odsekom za propise, mogao da podnese tek u oktobru 2009. godine, ali da se na sastanku, na kome je trebalo da se razgovara o ovoj temi, predstavnici DS-a i DSHV-a nisu ni pojavili, a da su na sledećem odbili ponuđeni predlog.

Predstavnici nijedne političke stranke nisu podneli svoje predloge o izmenama pa ni Martin Bačić iz DSHV-a, koji je to u više navrata obećavao - tvrdi u svojoj ostavci Zoltan Mesaroš.

Inače, u Subotici postoji oko 900 ulica, a nazivi nekih od njih bili su predmet skupštinskih rasprava i nezadovoljstva građana.
Najuporniji da zadrže stari naziv ulice, u čemu su i uspeli, bili su stanovnici Petrinjske, koji su uporno pisali peticije i vršili pritisak na gradsku vlast. Njima nije smetalo što je ulica, nakon 43 godine, trebalo da ponese ime mađarskog pesnika Mihalja Babiča, već su bili revoltirani što je s promenom naziva bilo neophodno da zamene lična dokumenta, a što za većinu predstavlja veliki novčani izdatak.
Prema rečima Slavka Paraća, zamenika predsednika Skupštine grada, Komisija za promenu naziva ulica i trgova je, poučena lošim iskustvom, zato inicirala novi način donošenja odluka o promenama njihovih imena.

- Komisija je inicirala da ubuduće i građani odlučuju o promenama naziva ulica, a da nakon referenduma saglasnost daje Ministarstvo za upravu i lokalnu samoupravu. Predloge bi razmatrali i nacionalni saveti, a ulice koje još nemaju naziv mogle bi dobiti broj ili poneti ime ličnosti koja je imala isključivo pozitivna ideološka shvatanja. Procedura bi bila komplikovanija, ali bi to bio dobar put da svi budu zadovoljni i da se ne ponavljaju greške iz prošlosti - kaže Slavko Parać, zamenik predsednika Skupštine grada.
Nakon ostavke Zoltana Mesaroša, predsednika komisije, tek ostaje da se vidi na koji način će ulice i trgovi u Subotici ubuduće dobijati nova imena te da li će mnoge od njih, kao do sada, ostati - bezimene.

ULICA MANIJAKA
U subotičkom naselju Zapadni vinogradi ne može se naći niko po adresi jer se tim imenom naziva veliki broj ulica, a na desetine kuća nose isti broj. Identičan problem imaju i stanovnici Istočnih i Bajskih vinograda. Oni žude da njihova ulica dobije „lično ime".
To nije bio slučaj sa žiteljima ulice kojoj je naziv Mali Radanovac, promenjen u Kirešku ulicu, kakva je već postojala. Da bi izbegao zabunu, neko je onda postavio tablu sa imenom Ulica seksualnih manijaka. Iako se taj naziv većini stanovnika nije dopao, prihvatili su ga kako bi izbegli probleme koje nosi „život bez adrese".

FRIDRIH ENGELS
Kada je pre nekoliko godina Suboticu zahvatio talas preimenovanja, ulica Fridriha Engelsa dobila je ime ugarskog kralja Matije Korvina, Put Moše Pijade postao je Segedinski, a Ulica Ivana Milutinovića - Beogradski put.

 

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 14 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 14114
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.