Komentara: 0
Pregleda: 1671

Ukusno i nikad dovoljno

05.03.2009. u 17:28h
Izvor: Građanski list
<p>Svaki dan Katica Mandić ima jedan te isti zadatak - da nahrani 650 najsiroma&scaron;nijih sugrađana. Narodni kazan "potpaljuje" već u &scaron;est izjutra, osim kada je na jelovniku pasulj zbog kojeg valja poraniti.</p>
Ukusno i nikad dovoljno

Za dugogodišnju kuvaricu u "29. novembru", koja je u nekim boljim vremenima kuvala za blizu tri hiljade ljudi, ovaj posao je lakši. I pored toga što joj na raspolaganju, pored jednog pomoćnika, stoje i dva vojnika u civilu, nekoliko kilograma luka će radije očistiti sama. Valjda zato što je, reći će u šali, osetljiva na muške suze.

- Momcima dam da seku sve ostalo, evo, od jutros su nasekli 30 kilograma kobasice, dok sam ja s koleginicom bila zadužena za zapršku i sve ostalo - priča Katica, nadgledajući kazan u kome se krčka 400 litara pasulja. - Ne držim se strogo recepta, već sve stavljam odoka. Na 60 kilograma pasulja, dovoljno je kila, kila i po soli. Volim da ga opravim, onako, domaćinski, kao za sebe, da miriše na kuću.

Na meniju narodne kuhinje ima 14 različitih jela i, prema saznanjima onih koji su svakodnevno u kontaktu s korisnicima, već pomenuti pasulj i paprikaš s mesom izazivaju posebno oduševljenje.

- Siromašnih je, kako u gradu, tako i na selu, sve više i za mnoge je ručak iz narodne kuhinje jedini dnevni obrok. Nekada su naši korisnici bili iz staračkih i samačkih domaćinstava, a danas je sve više i dece. Najmlađe ima svega dve godine - kaže Milka Erkman, stručni saradnik Crvenog krsta i koordinator Programa narodne kuhinje.

Topli obroci iz Distributivnog centra svakog radnog dana, nešto pre podneva, stižu na 11 punktova u gradu i okolini, ali to još nije dovoljno da se podmire realne potrebe koje su gotovo dvostruko veće. Lista potencijalnih korisnika na čekanju je dugačka, naročito u Starom Žedniku, Mišićevu, Đurđinu i Maloj Bosni, gde narodne kuhinje još uvek nema, kao ni šanse da se to, barem u ovoj godini, desi. Ima, međutim, i dobrih vesti:

- Otkad se program realizuje, a ima tome već 18 godina, ovo je prvi put da ćemo imati narodnu kuhinju tokom svih 12 meseci, zahvaljujući pre svega donacijama, kako novim, tako i starim. Od decembra imamo podršku "Fidelinke", koja dnevno obezbeđuje 50 besplatnih vekni, dok je kompanija "Vojput" već tri godine uz nas i svakog meseca izdvajaju 100.000 dinara - navodi Erkmanova i dodaje da narodna kuhinja godišnje košta preko 12 miliona dinara, od čega se polovina pokriva iz donacija, a ostatak iz gradske kase.

Ne računajući prateće troškove, 40 odsto se izdvaja za sve ono što ulazi u kazan. Na mesečnom nivou, za 650 korisnika potroši se oko 300 kilograma testenina, 130 kilograma mesa, dve i po tone povrća, po sto kila šećera i soli, preko 4.000 kilograma hleba... Pomoć, saznajemo, nude i pojedinci, građani koji nisu ostali nemi na tuđu muku, pa u Crveni krst donose zimnicu, kupus, pa čak i garderobu, u prošloj godini čak 16,5 tona odeće!

 

 

Izvor: Građanski list
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1671
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.