• Pregleda: 6267

Ukinuta naplata vode u zgradama putem inkasanata, računi stižu poštom

Obaveštavaju se korisnici usluga JKP “Vodovod i kanalizacija” Subotica, da računi za utrošenu vodu, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda, naknadu za pogonsku spremnost sistema, iznošenje smeća i čišćenje dimnjaka potrošačima u kategoriji kućnih saveta (stanari u stambenim zgradama) ubuduće neće biti dostavljani putem inkasanata kao do sada, nego putem pošte.
Ukinuta naplata vode u zgradama putem inkasanata, računi stižu poštom

Novi način naplate počinje sa januarskim računima, koji će potrošačima biti dostavljeni u februaru. Potrošačima u širokoj potrošnji (kućama) računi će se i dalje dostavljati putem inkasanata JKP “Čistoća i zelenilo” Subotica.

Račun dostavljen putem pošte sadržaće i popunjenu uplatnicu, s kojom će potrošači moći da izmiruju obaveze na šalterima pošte i banaka, na blagajnama JKP “Vodovod i kanalizacija” Subotica, ili putem e-bankinga. Uplata računa na blagajni preduzeća vrši se bez provizije.

Potrošačima koji uredno i na vreme izmiruju obaveze i koji nemaju prethodno dugovanje i dalje će se odobravati popust.

Podsećamo da je početkom 2014. godine JKP “Vodovod i kanalizacija” Subotica počelo sa dostavljanjem računa putem pošte potrošačima u vangradskim mesnim zajednicama, gde su ranije naplatu vršili inkasanti. Polovinom 2014. godine počelo je dostavljanje računa putem pošte jednom broju potrošača u stambenim zgradama (2.053 korisnika), koji su se odlučili za ovakav način dostave, navodi se u saopštenju JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Preduzeće će i u narednom periodu nastojati da zadrži visok procenat naplate, putem opomena koje će se češće slati potrošačima, kao i angažovanjem izvršitelja kod potraživanja od potrošača u stambenim zgradama, te isključivanjem sa sistema javno vodosnabdevanja potrošača u kućama, koji ni nakon opomene ne izmire svoje obaveze. Upozoravamo da troškovi izvršitelja, kao i privremenog isključenja i ponovnog uključenja nisu mali, a padaju na teret potrošača. Takođe, polovinom 2015. godine vršiće se i obračun zatezne kamate na potraživanja od kupaca koja nisu izmirena u valuti plaćanja.

Iz JKP “Vodovod i kanalizacija” ovom prilikom pozivaju potrošače da na vreme izmiruju svoje obaveze i nadaju se i dalje dobroj saradnji sa korisnicima.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

17
Matija Odgovori
Pitam zašto i mi koji stanujemo u kućama moramo da vrebamo kada će nas inkasant udostojiti svojom posetom,naime danas je dvadesetosmi a ja ne znam dali je inkasant bio ili nije .Desi se da mi zazvoni i dok izadjem do kapije on je već u drugoj ulici.Ili bi možda trebalo da ostavi poruku da je bio,a moguće da neko i ne bude kod kuće.E sada u buduće ćete Vi nama zaračunavati zateznu kamatu.Zato bi bilo najbolje da svi dobijamo račun u poštansko sanduče.
Mercedes Odgovori
E, sad koja je razlika izmedju potrosaca koji zive u kucama a koja u zgradama? Jedni imaju tu prednost, da im kuci dolazi naplacivati inkasant.sto je po meni mnogo bolje. Drugi moraju sami odlaziti u banke, placati proviziju, ili cekati red na salteru,, Vodovoda i kanalizacija,, Svakako se sa neplatisama obracunava sam ,,Vodovod...
Jos ostaje nerazjasnjeno, ostale komunalne naplate, cistoca, dimnjacar, vazdusarina kome ce se to placati.
kojot Odgovori
Хвала Богу напокон да се неко сетио. Жао ми само људи који су остали овим путем без додатних прихода.
kojot Odgovori
@Mercedes
Мени лично овај вид наплате више одговара из разлога што су моја примања 5-тог и 20-тог. А инкасанти код мене у згради су долазили око 17-18тог или негде 29-30тог у месецу.А што се тиче димничара и ваздушарине то не плаћам пошто користим други вид грејања,а ваздушарина ме не занима.Кад будем плаћао телефон,интернет,струју понечу и рачун од воде па ћу уплатити,Што се тиче провизије и чекања то сад није проблем кад постоји и други начин плаћања.
city woman Odgovori
Odlicno, napokon.To mora da se uvede i za kuce ne samo zgrade. Hocemo da placamo kako i kada mi potrosaci zelimo a ne kad nam inkasant odredi.
sojic Odgovori
Ostali inkasanti bez posla!
earthworker Odgovori
sutnuli ste inkasante a unajmili privatnu prinudnu naplatu! e pa onda cemo tako, da vidimo malo koliko ce uspesno takvi potezi isplatiti u ovo vreme nemastine.
kristijan Odgovori
uvesti u zgrade uredjaje za merenje potrosnje vode po stanu a ne da se deli na zgradu i imacete 100% naplacenu vodu!!!
meni licno racun za vodu je 3000 din, a struja na koju se i grejem u decembru je bila 7000 din.

ko je tu lud?
nsn Odgovori
Sad su nam objasnili sve osim toga sta tacno odredjuje trenutnu cenu proizvedenog 1 metra kubnog ciste pijace vode. Kako i na osnovu kojih parametara oni odredjuju cenu za 1m3 ciste vode, to je nesto za cega je vodovod duzan da javno polozi racune svim gradjanima jer to preduzece pripada gradu i nemoze se tolerisati da ono sa svojim cenama spada u grupu ekstra profitera.

Sa takvim pojasnjenjima subotickoj javnosti nikada nisu zurili a ni bili preterano azurni tj nikada ni nisu dali to objasnjenje !
Autonomas Odgovori
Divota.
Jos malo da se ustedi para da partijski kadrovi mogu da planduju.
Ovakve bahatosti ni za Milosevicevog vremena nije bilo.
Sramota.
SRV Odgovori
Mislim da je veci problem ocitavanje vode po zgradama, koje se vrsi odokativno ili se uopste ne vrsi nego se lupa iz stomaka i tu Vodovod uzima veliku novcanu razliku... Treba proveriti koliki je novcani zakonski osnov tj. iznos za angazovanje tog sudskog egzekutora - izvrsitelja (odvratnog li naziva...), jer je van svake pameti da vam za recimo 5000 din. duga vodovod ili neko drugo jk preduzece salje izvrsitelja... to je "izivljavanje" na gradjanima !
pajo Odgovori
SRV@ ocitavanje nije od oka!Ako je kojim slucajem uvecana potrosnja pise se dopis predsedniku kucnog saveta!U vecini slucajeva nikog nije briga dok im racun nepostane veliki!Ako se da prosek to je iz razloga sto je vodomer za vreme ocitavanja bio nedostupan ne krivicom citaca vodomera!Ja licno nebih davao prosek nego bih dao potrosnju 0 kao sto cine Eps pa da vlasnici imaju rok u kojem mogu da prijave stanje!Ako se nejave neka u sledecem mesecu plate za dva meseca!Ponekad citacu treba i 20 minuta da neko otvori vrata od zgrade pa podruma!Vecina stanara se zali na ocitavanje a sami neznaju gde im je vodomer!Gde su vodomeri u sahtama dogodi se da vozilo stoji na njemu a vlasniku nepada na pamet da ga skloni da bi se ocitao vodomer!trebalo bi uvesti ocitavanje vodomera kucnih saveta na tri meseca ili samoocitavanje uz povremenu kontrolu i nepriznavati ako je bilo kvara koje sami stanari nisu primetili zbog svoje nemarnosti!
PS Svako dobije obracun posle ocitavanja i mogao je i moze da uplati racun po tome!
S2 Odgovori
Nsn, sadašnja cena vode (i prečišćavanja otpadnih voda) još uvek nije ekonomska, što znači da još uvek ne pokriva sve troškove ovog preduzeća. O nekakvom "ekstraprofiteru" bi zato bilo smešno i govoriti. Ovo preduzeće se već godinama unazad namerno osiromašuje kako bi u nekoj budućnosti lakše bilo "utrapljeno" za što manju cenu. Evropski fondovi traže ekonomsku cenu, jednaku za sve potrošače, da bi odobravali nove kredite, ali ovde, još uvek, nema ko to da plati. I ovako je delu potrošača sadašnja cena skoro pa prevelika, a još nije ni ekonomska. Kalkulaciju šta sve ulazi u cenu vode i odvođenja, sa prečišćavanjem je zato teško izvesti, a i nema mnogo smisla. Uz to, sistem rada ovog preduzeća je izuzetno složen, pa bi to bilo nerazumljivo laičkoj većini potrošača. Po Vodovodu se priča da je i poslednja plata jedva isplaćena...
ljuban Odgovori
Braco i sestre, "vadusarina" je prestala da se naplacuje jos pre godinu dana
pista Odgovori
inkasanti?u 21. veku?elektronsko placanje za mladje,trajni nalog za penzionere, bez provizije,nije li ovo normalno?
S2 Odgovori
Kristijane, raspitajte se po kućnim savetima ko bi od stanara, ili čak celih zgrada, danas imao dovoljno novca da plati rušenje dela zidova i prepravku svih instalacija, odnosno svih kupatila i kuhinja po celim zgradama da bi se naknadno ugradili pojedinačni vodomeri za svakoga. Tako nešto za samo jednu dvanaestospratnicu kakve su na Prozivci košta čitavo bogatstvo, tehnički je gotovo neizvodljivo, a samim tim i neisplativo. Negde sam već jednom napisao i ovo: većina zgrada u ovom gradu nije ni projektovana ni građena za odvojeno snabdevanje stanova vodom i pojedinačno merenje potrošnje vode. Po kućnim savetima pojedinci ne plaćaju ni potrošenu vodu, a kamoli da ih naterate da učestvuju u jednoj tako velikoj investiciji.
zare Odgovori
Prava odluka, vreme je da placamo racune kao sav normalan svet.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.