Komentara: 2
Pregleda: 3315

Ujed krpelja je potencijalno opasan

25.05.2022. u 16:48h
Izvor: Subotica.com
Ukoliko se na koži uoči krpelj potrebno ga je što pre ukloniti, pručuju lekari i navode da je ujed ovog parazita potencijalno opasan, jer krpelj može preneti lajmsku bolest.
Ujed krpelja je potencijalno opasan

Bakterija koja je uzročnik lajmske bolesti prenosi se putem ujeda zaraženog krpelja. Nakon perioda inkubacije, koji iznosi od 3 do 32 dana, javlja se prvi stadijum ove bolesti koji podrazumeva promene na koži.

- Javlja se specifično crvenilo. U pitanju je jedna kružna linija, koja može biti prečnika i do 30 cm, koja je u sredini bleda, a na ivicama crvena. Ukoliko se uoči ovakva promena na koži, koja nastaje od 3 do 32 dana po ujedu krpelja i koja se vremenom širi, potrebno je javiti se lekaru. Kožna promena će proći, ali problem je drugi stadijum bolesti koji je daleko ozbiljniji i tada je zahvaćen nervni sistem i zglobovi. Lajmska bolest je u 100 odsto slučajeva izlečiva u prvom stadijumu, zato je važno javiti se lekaru na vreme - upozorava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje.

Ujed krpelja je potencijalno opasan

Upotreba repelenata i svetla odeća, po mogućnosti dugih rukava, prilikom boravka u prirodi najbolja su zaštita od ujeda krpelja. 

- Kada se vratimo iz prirode dobro je pregledati čitavu površinu kože. Ukoliko se uoči krpelj treba ga što pre ukloniti. To možemo i sami uraditi tako što ga uhvatimo pincetom i polako izvlačimo. Vrtenje nema nikakvog značaja, samo je važno pincetom izvući krpelja što pre, jer ako je i zaražen nekim mikroorganizmom manja je verovatnoća da će ga preneti u naš organizam

Ujed krpelja je potencijalno opasan

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3315
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

ujed krpelja

krpelji

dr nebojša bohucki

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.