Komentara: 14
Pregleda: 15962

Uhapšeno osam lica zbog utaje poreza u iznosu od 167 miliona dinara i pranja novca

15.06.2020. u 23:07h
Izvor: Subotica.com
U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije i policijskog Odeljenja za suzbijanje korupcije, a na osnovu naloga Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu uhapšen je vlasnik zanatske radnje iz Subotice i još sedam lica zbog sumnje da su izvršili utaju poreza u iznosu od 167 miliona dinara, kao i krivično delo pranje novca.
Uhapšeno osam lica zbog utaje poreza u iznosu od 167 miliona dinara i pranja novca

Kako se navodi u saopštenju Poreske uprave, osumnjičeni je u periodu od 2016. do 2020. godine stavljao u promet razne proizvode od plastike, kao i sirovinu za proizvodnju plastike bez dokaza o poreklu, potom je kupcima ispostavljao račune na osnovu kojih su vršili plaćanja, a zatim je svom knjigovodstvu dostavljao lažne izlazne račune o prodatoj robi i lažne izvode poslovne banke u kojima je vrednost robe višestruko umanjivao.

Osumnjičeni je razliku do iznosa koji su kupci uplaćivali je neosnovano prenosio na privatne račune ostalih prijavljenih fizičkih lica, dok je u poslovnoj dokumentaciji umanjio prihod za oporezivanje u ukupnom iznosu od nešto više od 412 miliona dinara, čime je izbegao plaćanje poreza na dodatnu vrednost u iznosu od blizu 62 miliona dinara, zatim poreza na prihod od samostalne delatnosti sa pripadajućim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje u iznosu od 44 miliona dinara, kao i godišnjeg poreza na dohodak građana u iznosu od 60 miliona dinara.

Iz poreske uprave napominju da je krivično delo pranje novca izvršeno falsifikovanjem poslovne dokumentacije u nameri da se novac stečen izvršenjem krivičnog dela poreske utaje stavi u legalne tokove.

Protiv osumnjičenih podneta je krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, a odgovornom licu je određena mera zadržavanja do 48 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 15962
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.