Komentara: 1
Pregleda: 5445

Uhapšena grupa koja je krijumčarila Albance sa KiM

11.05.2010. u 16:32h
Izvor: S media
<p>Posle vi&scaron;emesečnog operativnog rada na području Subotice, Smedereva, Bujanovca, Bajmoka, Končulja i Velikog Trnovca, policijski službenici SBPOK, u saradnji sa Upravom granične policije, Žandarmerijom i službenicima policijskih uprava Subotice, Vranja i Smedereva, li&scaron;ili su slobode članove međunarodne organizovane kriminalne grupe, zbog postojanja osnova sumnje da su izvr&scaron;ili krivična dela nedozvoljeni prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi, saop&scaron;teno je Radiju S u MUP-u Srbije.</p>
Uhapšena grupa koja je krijumčarila Albance sa KiM

Uhapšeni su: Sadat U. (1975) iz okoline Podujeva, Sabehudin A. (1986) iz okoline Bujanovca, Jožef K. (1966) iz Subotice, Goran B. (1982) iz Sombora, Milan V. (1974) iz Bajmoka, Gizela V. (1963) iz Bajmoka, Vesko S. (1968) iz Smedereva, Sabedin A. (1960) iz okoline Bujanovca, Ridvan D. (1970) iz Bujanovca.

U saopštenju se navodi da su osumnjičeni Sadat U. i Sabehudin A. formirali kriminalnu grupu za krijumčarenje ljudi sa područja Srbije i Albanije, ka zemljama Evropske unije.

Krijumčarski lanac je funkcionisao od kraja 2007. godine i bio je visoko frekventnog karaktera, pri čemu se mesečno, duž rečne i kopnene granične linije u rejonu graničnih prelaza Horgoš i Kelebija, na područje Mađarske, krijumčarilo više desetina ilegalnih migranata. Od oktobra 2009. do maja 2010. godine, u periodu istrage ove kriminalne grupe, na područje EU prokrijumčarili su oko 100 ilegalnih migranata, pri čemu su članovi kriminalne grupe, u saradnji sa kriminalnim grupama na području Mađarske, Slovačke i Austrije, ostvarili materijalnu korist od više hiljada do više desetina hiljada evra.

Osumnjičeni su, po unapred utvrđenom planu i dogovoru sa Sadatom Ukom, prihvatali ilegalne migrante na području Končulja, najčešće državljane Srbije albanske nacionalnosti, a odatle ih prevozili automobilima duž auto-puta do Subotice. Migranti su dalje ilegalno prebacivani u rejone reke Tise i graničnih prelaza Horgoš i Kelebija.

Tokom prikupljanja dokaza protiv navedene kriminalne grupe, uz aktivnu saradnju sa Upravom granične policije MUP Srbije i SEKI centrom iz Bukurešta, korišćeni su i podaci dobijani putem međunarodne policijske saradnje sa policijom Austrije.

U akciji hapšenja članova kriminalne grupe na području Subotice, Bujanovca i Smedereva, pronađena su četiri ilegalna migranta, kojima je kriminalna grupa trebalo da obezbedi odlazak na područje Evropske unije, veća količina novca, dve poluatomatske i jedna automatska puška, veća količina municije, uređaji za noćno osmatranje, veliki broj mobilnih telefona i kartica koji su korišćeni kao sredstva komunikacije, i drugi predmeti stečeni vršenjem krivičnih dela.
Svi uhapšeni biće danas privedeni istražnom sudiji Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, stoji u saopštenju MUP-a.

 

Izvor: S media
Postavljeno pre 13 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5445
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.