Komentara: 20
Pregleda: 5168

Ugrožena radna mesta 150 zaposlenih u pekari "Fidelinka"

27.08.2011. u 12:10h
Izvor: Blic
Odluka subotičkog “Trgoprometa“ da iz svojih 47 prodavnica i jednog megamarketa izbaci proizvode „Fidelinka pekare“ izazvala je ogorčenje ne samo u nedavno spašenoj pekari već i u lokalnoj samoupravi, gradskom sindikatu. Protiv takve odluke su i građani Subotice, koji već 65 godina kupuju „Fidelinkin“ hleb. Iz „Trgoprometa“, koji je u vlasništvu novosadske kompanije “Univerexport“, poručuju da je reč o poslovnom potezu kojim žele da razviju svoju robnu marku.
Ugrožena radna mesta 150 zaposlenih u pekari "Fidelinka"

Kako će se afera sa hlebom razvijati u Subotici još nije poznato, ali je činjenica da trenutno “Fidelinkinih” proizvoda nema u rafovima megamarketa na Segedinskom putu i pet većih prodavnica. Iz “Trgoprometa”, koji ima najveći trgovački lanac u Subotici, poručuju da će u narednih desetak dana biti prekinuta distribucija hleba “Fidelinka pekare”. Subotički hleb je zamenjen proizvodima „Bečejske pekare“.


OMALOVAŽAVANJE
- Sve se dogodilo iznenada. Bez prehodne najave dobili smo mejl u kome nas iz „Trgoprometa“ obaveštavaju da ubuduće neće uzimati naše proizvode za svojih šest prodajnih objekata, dok će o ostatku biti odlučeno naknadno. Čudno je da nam je to saopšteno na takav način bez prethodnog poziva na razgovore. Osim toga, nije rečeno da su nezadovoljni dosadašnjom saradnjom - kaže Zoran Stojanović, direktor prodaje u „Fidelinka pekari“.

 

Direktor poznatog subotičkog proizvođača hleba kaže da “Fidelinki” ne smetaju proizvodi „Bečejske pekare“, ali zašto se na rafovima ne nalaze obe vrste hleba. Kupci bi mogli da biraju koji će proizvod uzeti.

- Poslujemo u Beogradu, Novom Sadu i Nišu u kojima postoje gradske pekare, ali nam se ovako nešto nije dogodilo. U Subotici smo prodavali 40.000 vekni dnevno i pokrivali 70 odsto tržišta. Ne mogu da shvatim da trgovac kreira ponudu tako što eliminiše najvećeg lokalnog proizvođača čiji hleb Subotičani kupuju već 65 godina - rekao je Zoran Stojanović.

U poslednjih 12 meseci radnici „Fidelinke“, lokalna samouprava i subotički Samostalni sindikat, vodili su veliku borbu za spas subotičog proizvođača hleba. Pošto je u “Fidelinka pekari” prvo proglašen stečaj, a kasnije i bankrot, spas je pronađen u poslednjem trenutku. Slovenački „Don Don“ uzeo je pekaru u zakup, prihvatio 150 radnika i nastavio sa radom i snabdevanjem subotičkog tržišta hlebom.

- Zahvaljujući lokalnoj samoupravi i sindikatu sačuvana su radna mesta, uspeli smo da zadržimo sve stare kupce, iako smo prolazili kroz težak period. Nejasno je zašto „Trgopromet“ ima interes da nabavlja hleb iz Bečeja, naročito kada se ima u vidu da je „Fidelinka“ vlasnik 10 odsto njegovih akcija, a to je svojevremeno upravo učinjeno kako bi se najveći partneri međusobno dodatno povezali. Nismo protiv konkurencije, borimo se kvalitetom i uslugama, pa neka kupci biraju. Ukoliko ostanu pri ovom stavu, i ne povuku odluku, postaviće se pitanje radnih mesta zaposlenih u “Fidelinki” – dodaje Stojanović.

Aktivan učesnik u spašavanju „Fidelinka pekare“ u minulom periodu bio je i gradonačelnik Saša Vučinić. On smatra da „Trgopromet“ na ovaj način omalovažava 12-mesečni trud i napor koji je doveo do toga da pekara isporučuje hleb čak i u vreme stečaja i bankrota“.


POMOĆ SINDIKATA

- Nadam da je u pitanju eksperimentalni poslovni potez „Trgoprometa“, te da će hleb na koji su generacije Subotičana navikle ponovo biti na rafovima najvećeg trgovačkog lanca u gradu. Očekujem da će rukovodstva dve firme, koje aktivno sarađuju decenijama, ponovo naći zajednički poslovni aranžman, uvažavajući činjenicu da su oba preduzeća sa sedištem u Subotici – naglasio je Vučinić.

U Samostalnom sindikatu Subotice naglašavaju da su uložili mnogo truda kako bi bar deo radnika „Fidelinke“ ostao na svojim radnim mestima nakon prošlogodišnjeg stečaja i bankrota, te da očekuju da će se sadašnja situacija razrešiti.

- Voljni smo da aktivno učestvujemo, ili da posredujemo u razgovorima rukovodstva „Trgoprometa“ i „Fidelinka pekare“. Učinićemo sve da ne bude novih otpuštanja – rekao je Ištvan Huđi, potpredsednik subotičkog veća Samostalnog sindikata.

U „Trgoprometu“ kažu da je ovom slučaju reč o poslovnoj politici kompanije koja će ubudeće razvijati svoju trgovačku marku. Stevo Drča, komercijalni direktor, u izjavi medijima naglasio je su na odluku preduzeća dosta uticale i različte marže, te da se ova odluka trenutno primenjuje na šest objekata, na Kelebijskom putu, kod Senćanske crkve, na Radijalnu, Supermarketu na Segedinskom putu i pored robne kuće „Simpo“.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 12 godina i 7 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 5168
Povezane teme

pekara fidelinka

fidelinka subotica

fidelinka proizvodi

trgopromet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.