Komentara: 10
Pregleda: 2823
Foto

UG "Solidarnost": Radnik nije broj, vratite mu ime i prezime!

01.05.2022. u 13:12h
Izvor: Subotica.com
Performansom kod Otvorenog univerziteta, u okviru kog su palili sveće propalim subotičkim preduzećima i istakli poruke o pravima radnika, subotički komunisti obeležili su 1. maj - Međunarodni praznik rada.
UG "Solidarnost": Radnik nije broj, vratite mu ime i prezime!

Radniku nikada ništa nije poklonjeno, poručuju članovi Udruženja građana "Solidarnost" i dodaju da je neophodno da se radnici sami organizuju, kroz sindikalne organizacije i udruženja, kako bi se borili za svoja prava.

Moraće da se izvrši transformacija sindikata kojih ima 600, jer mi smatramo da oni danas guše radničku borbu. Danas ovde treba da govore radnici, ali oni zbog straha od gubitka posla i mobinga nisu tu. To nikako nije dobro za demokratiju i slobodu govora u našoj zemlji - poručio je predstavnik Udruženja građana "Solidarnost", Mikloš Olajoš Nađ.

UG "Solidarnost": Radnik nije broj, vratite mu ime i prezime!

Komunisti su naveli i da se zalažu za hitnu promenu Zakona o radu, koji je, po njihovim rečima, napravljen u interesu stranih investitora.

- Ovo je neophodno jer se ne poštuje radno vreme, prekovremeni rad nije adekvatno plaćen, a veliki problem je i to što je pitanje ko kontroliše sprovođenje sadašnjeg Zakona o radu. Mi danas upozoravamo i na realnost, a to je da se plate i penzije povećavaju, ali inflacija je veća. Najviše nas brine što je i kod nas u poslednje vreme prisutan trend sve većih socijalnih razlika i to nije dobro, jer se potkopava temelj normalne države, demokratija se guši i stvara se elitistički feudalizam. 

UG "Solidarnost": Radnik nije broj, vratite mu ime i prezime!

Iz ovog udruženja navode da će nastaviti da se zalažu za "ukidanje penala na prevremenu penziju" za one koji su odradili 40 godina.

Takođe, nećemo odustati od akcije, za koju smo prikupljali i potpise, da trgovci u marketima nedeljom ne rade, da im se poštuje radno vreme i da budu adekvatno plaćeni za prekovremeni rad.

Ispred Otvorenog univerziteta, u okviru ovog performansa, građani su imali priliku da ostave poruke na temu 1. maja i radničkih prava.

UG "Solidarnost": Radnik nije broj, vratite mu ime i prezime!Komunistima su se na obeležavanju Međunarodnog praznika rada pridružili i predstavnici Gradskog odbora Partije radikalne levice koji su pozvali Subotičane koji teško žive i koji imaju probleme na poslu da im se jave kako bi se politički organizovali i na taj način krenuli u borbu za njihova prava.

Izvor: Subotica.com
Obraćanje povodom praznika rada i radničkih prava Obraćanje povodom praznika rada i radničkih prava Obraćanje povodom praznika rada i radničkih prava Obraćanje povodom praznika rada i radničkih prava Obraćanje povodom praznika rada i radničkih prava Obraćanje povodom praznika rada i radničkih prava Obraćanje povodom praznika rada i radničkih prava Obraćanje povodom praznika rada i radničkih prava
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 2823
Povezane teme

prvi maj

udruženje solidarnost

komunisti

mikloš nađ olajoš

radnička prava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.