Komentara: 17
Pregleda: 2951

UG "Solidarnost": Kabinet predsednika Srbije razmatra naše zahteve

11.12.2012. u 17:24h
Izvor: SuMedija
Početkom decembra delegacija Udruženja građana "Solidarnost" učestvovala je na savetovanju koje je u Beogradu organizovalo beogradski "Pokret za slobodu", sa ciljem da se razmene iskustava i dogovore strategije poništavanja pljačkaških privatizacija u Srbiji.
UG "Solidarnost": Kabinet predsednika Srbije razmatra naše zahteve

Predsednik subotičke „Solidarnosti“, Vanja Dragojlović, saopštio je da im je iz kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića potvrđeno, da su zahtevi iz Subotice, zajedno sa zahtevima ostalih radničkih grupa u Srbiji, uzeti u razmatranje i poslati nadležnim institucijama.

-Trećeg decembra smo dobili potvrdu da su razmotreni zahtevi koje smo uputili predsedniku Republike Srbije u vezi problema radnika u više subotičkih preduzeća. Rečeno nam je i da uskoro možemo da očekujemo odgovor za svako pojedino preduzeće. Predsedništvo nas takođe uverava, da ima razumevanja za tešku situaciju u kojoj se radnici tih preduzeća nalaze i zatražili strpljenje, dok se ne razmotre činjenice iz priložene dokumentacije. To za Suboticu znači da su u fazi preispitivanja privatizacije u sledećim firmama: "Sever", "Mladost", IKOM, Azotara, Agrokombinat, Livnica, "Vagar", a u pripremi su zahtevi za preispitivanje privatizacije preduzeća PP "Peščara" i "Aurometal" - ističe Dragojlović.

Subotičko udruženje građana je izrazilo i solidarnost sa radnicima "Jugoremedije" iz Zrenjanina i najoštrije osudilo sve pokušaje da se osujeti u toj firmi pokretanje proizvodnje u pogonima sa 450 radnika, koji su većinski akcionari u preduzeću.

-Proces uništavanja i devastacije "Sever"-a se nastavlja, a 21. novembra je "dobrovoljno" otišlo 62 radnika, tako da je u fabrici ostalo još 350 zaposlenih od oko 2.500 ljudi, koliko je zatekao strani austrijski kupac ATB grupa. UG SU "Solidarnost" je zatražilo da nadležni Ustavni sud Srbije, Vrhovni kasacioni sud i Zakonodavni odbor Narodne skupštine Srbije, što pre utvrde sporni rok završetka privatizacije "Sever"-a, čime bi se se egzistencijalno pomoglo ugroženim porodicama 500 bivših radnika te firme, koji umesto zaostalih plata koje su zatražili sudskim tužbama, dobijaju sudska rešenja o zastarelosti potraživanja, koje je kupac priznao prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora i preuzimanja fabrike, još početkom 2005. godine – kaže Dragojlović.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 2951
Povezane teme

udruženje solidarnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.