Komentara: 4
Pregleda: 2464
Foto

Udruženje "ZaJedno" osniva Radni centar za izradu sveća i sapuna za osobe sa invaliditetom

02.02.2024. u 13:09h
Izvor: Subotica.com
U okviru projekta "Radnim angažovanjem do inkluzije", Udruženje "ZaJedno" formiraće Radni centar za izradu dekorativnih sveća i sapuna koje će izrađivati mladi sa invaliditetom koji ne mogu da se zaposle ni pod opštim ni pod posebnim uslovima.
Udruženje "ZaJedno" osniva Radni centar za izradu sveća i sapuna za osobe sa invaliditetom

Na tribini pod nazivom "Značaj radnog angažovanja osoba sa invaliditetom", koja je održana danas na Otvorenom univerzitetu, je precizirano da će u rad Radnog centra za proizvodnju sveća i sapuna najpre biti uključeno 25 osoba sa invaliditetom, a da će se taj broj povećavati, u zavisnosti od potreba.

Udruženje "ZaJedno" osniva Radni centar za izradu sveća i sapuna za osobe sa invaliditetom- Već dugi niz godina realizujemo programske aktivnosti namenjene mladim osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama. Upravo to nam je i bila polazna osnova, jer smo videli da njima ove radionice veoma znače, ne samo radi zabave, već zato što učešćem u njima zadovoljavaju potrebe za druženjem i radom. Imamo zaista pozitivna iskustva i na tim temeljima i želimo da osnujemo Radni centar za proizvodnju sveća i sapuna - objašnjava Snežana Maravić iz Udruženja "ZaJedno".

Višegodišnja iskustva u radnom angažovanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom ima Udruženje osoba sa cerebralnom i dečjom paralizom iz Velike Plane koje je čak osnovalo preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Udruženje "ZaJedno" osniva Radni centar za izradu sveća i sapuna za osobe sa invaliditetom- Imamo preko 20 osoba sa invaliditetom u radnom odnosu i radimo osmotsko sušenje voća i povrća. Naši proizvodi mogu da se pazare u brojnim marketima od Subotice do Vranja, to su čips od jabuke, sušene višnje, šljive... Mi to radimo na izuzetno profesionalnom nivou, nismo osnovali preduzeće da bi nas neko sažaljevao, već da sa našim proizvodima dokažemo da su osobe sa invaliditetom vredne, odgovorne, da mogu da rade i da pripadaju ovom društvu - podvukao je Radovan Radulović, predsednik ovog Udruženja i istakao da je osnivanju preduzeća prethodilo formiranje Radnog centra, poput ovog koji će uskoro zaživeti u našem gradu - U Radnom centru trenutno je angažovano 10 osoba sa invaliditetom, radimo izradu dekorativnih sveća, sapuna, ikona...Imamo prodajne štandove, kao i izložbeni deo gde se prodaju ovi radovi.

Radulović dodaje da su radni centri dobar način da se radno angažuju osobe sa invaliditetom, jer poslodavci ih ne zapošljavaju u dovoljnom obimu.

Udruženje "ZaJedno" osniva Radni centar za izradu sveća i sapuna za osobe sa invaliditetomMi imamo dobre zakone o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, ali oni se nedovoljno primenjuju u praksi. Ni privatni ni državni sektor ne zapošljava mnogo osoba sa invaliditetom, zato smo mi kao organizacija došli na ideju da oformimo radni centar, kako bi ovi ljudi imali priliku da dokažu da su sposobni ta rad. Ovom prilikom pozivam poslodavce kako u privatnom tako i u javnom sektoru da zapošljavaju osobe sa invaliditetom u što većem broju, a oni će im radom dokazati koliko zaista vrede - zaključuje sagovornik.

Inače, projekat "Radnim angažovanjem do inkluzije" se realizuje u okviru inicijative koja je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 koji finansira Evropska unija, sufinansira Grad Subotica , a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj.

Izvor: Subotica.com
Tribina "Značaj radnog angažovanja osoba sa invaliditetom" Tribina "Značaj radnog angažovanja osoba sa invaliditetom" Tribina "Značaj radnog angažovanja osoba sa invaliditetom" Tribina "Značaj radnog angažovanja osoba sa invaliditetom" Tribina "Značaj radnog angažovanja osoba sa invaliditetom" Tribina "Značaj radnog angažovanja osoba sa invaliditetom" Tribina "Značaj radnog angažovanja osoba sa invaliditetom" Tribina "Značaj radnog angažovanja osoba sa invaliditetom"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 meseca i 23 časova
Komentara: 4
Pregleda: 2464
Povezane teme

zapošljavanje osoba sa invaliditetom

osobe sa invaliditetom

radni centar za osobe sa invaliditetom

udruženje zajedno

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.