• Pregleda: 2029

Udruženje „Kralj Petar prvi“ održalo godišnju skupštinu

Udruženje „Kralj Petar prvi“ održalo godišnju skupštinu

Udruženje „Kralj Petar I“, koje okuplja potomke solunskih dobrovoljaca, održalo je godišnju skupštinu, a tim povod održano je i predavanje o agrarnoj reformi i nastanku dobrovoljačkih kolonija u našim krajevima.

- Redovnu godišnju skupštinu odlučili smo da obogatimo sadržajima, a kako se dogodine navršava vek od naseljavanja solunskih dobrovoljaca u ove krajeve, odlučili smo se da govorimo malo o ovoj temi – kaže Milan Vukelić, predsednik „Udruženja ratnih dobrovoljaca, njihovih potomaka i poštovalaca 1912-1918“, koji je samo jedna od desetak sekcija Udruženja „Kralj Petar prvi“, koje pokriva Bajmok, Mišićevo, Sombor, Aleksa Šantić i Rastinu. - Ove godine ćemo pripremiti i osmisliti kako će se na centralnom mestu obeležiti veliki jubilej.

Kako su nastajale dobrovoljačke kolonije u severnoj Bačkoj i kako se u tri navrata sprovodila agrarna reforma podsetio je istoričar Zoran Veljanović, zamenik direktora Muzeja Vojvodine.

- Manifestom kralja Aleksandra, koji je sproveo odluku sa Krfa da se svi solunski dobrovoljci nagrade zemljom posle stvaranja nove države, agrarna reforma sprovodila se u tri navrata – od 1921. do 1925., od 1925. do 1932., i od 1932. do 1941. - podsetio je Zoran Veljanović. - ZU tom periodu nastalo je oko 50 kolonističkih naselja. Okvirno oko 29 hiljada duša pristiglo je iz gortačkih krajeva, a zemlju je dobilo i oko 70 hiljada ovdašnjih ljudi. Zemlju koju su dobili država je otkupila od veleposednika. Solunci su osnivali svoja naselja a to su bili Velebit, Vojvoda Zimonjić, Gornje i Donje Masarikovo, Dušanovo, Mišićevo, Karkatur, Karađorđevo, Sokolac, Rata, Aleksa Šantić...

Izvor: Subotica.com
1
NaIvan Odgovori
"Zemlju koju su dobili država je otkupila od veleposednika."

Momentalni kratak spoj, izleteo mi je osigurač.
Kako da ne, veleposednici su jedva čekali da svoje imanje rasprodaju u bescenje, da bi ovi doseljenici dobili besplatnu zemlju sa imanjem zajedno.
Nemojte bar toliko o tome, bolje da ste taj momenat prećutno preskočili, očigledno je jako da BAŠ nije sve tako bilo.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.