Komentara: 4
Pregleda: 1859
Foto

Udruženim snagama u eliminaciji dečjih brakova

20.12.2021. u 13:10h
Izvor: Subotica.com
Udruženim snagama u eliminaciji dečjih brakova

Naš grad je danas bio domaćin okruglog stola na temu eliminacije i prevencije dečjih brakova u Srbiji. Kako se moglo čuti, ova pojava nije retkost ni u Subotici, a projekat koji relizuje NVO „Praksis“ u saradnji sa lokalnim partnerskim organizacijama, treba da jasnu sliku situacije.

Udruženim snagama u eliminaciji dečjih brakova- Imamo romska naselja i dosta romskih porodica u kojima se javljaju dečji brakovi, što je grubo kršenje zakona i dečjih prava. Zajedno sa ostalim ustanovama i Centrom za socijalni rad probaćemo da utičemo na ove porodice i da zajednički prekinemo ovu praksu - kaže Magda Fehervari, zamenica sekretara Sekretarijata za društvene delatnosti.

Projekat „Eliminacija i prevencija dečjih brakova u Srbiji“ će najpre dati registar sklopljenih bračnih zajednica maloletih lica u našem gradu.

Udruženim snagama u eliminaciji dečjih brakova

- Subotica je jedan od četiri grada u kojem se projekat realizuje i imamo sreću što ovde imamo podršku Gradske uprave i  relevantnih zdravstvenih i obrazovnih institucija i Centra za socijalni rad, sud i tužilaštvo.. Projekat podrazumeva stvaranje početne analize sa terena , koja služi da bi se kasnije radile radionice sa romskom zajednicom, jačali kapaciteti škola, kao i aktivnosti na socijalnoj inkluzuji – objasnila je Nevena Marković, koordinatorka za prava deteta u NVO „Praksis“.

Dečji brakovi su i dalje prisutini u romskoj zajednici tvrdi Klaudija Kurina, koordinatorka za inkluziju Roma Grada Subotice, ali se ne zna u kojoj meri.

Udruženim snagama u eliminaciji dečjih brakova

- Počeli smo anktetiranje pripadnika romske zajednice, to je prva faza, i u narednih godinu dana ćemo obići porodice i prikupiti podatke. O ovoj temi se ne priča svaki dan,  i zato treba da saslušamo ljude, popričamo sa njima zašto se to i dalje dešava i damo svoj doprinos da ti prestane – dodaje Kurina.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto na temu prevencije i eliminacije dečjih brakova u Srbiji Okrugli sto na temu prevencije i eliminacije dečjih brakova u Srbiji Okrugli sto na temu prevencije i eliminacije dečjih brakova u Srbiji Okrugli sto na temu prevencije i eliminacije dečjih brakova u Srbiji Okrugli sto na temu prevencije i eliminacije dečjih brakova u Srbiji Okrugli sto na temu prevencije i eliminacije dečjih brakova u Srbiji Okrugli sto na temu prevencije i eliminacije dečjih brakova u Srbiji Okrugli sto na temu prevencije i eliminacije dečjih brakova u Srbiji
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 1859
Povezane teme

magda fehervari

romska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.