Komentara: 4
Pregleda: 3857

Učiteljica Kristina Šalata Ugrai dobitnica prestižne nagrade "Bonis Bona - za talente nacije"

16.06.2019. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Za veoma uspešan rad u razvoju talenatovane dece, naša sugrađanka Kristina Šalata Ugrai, učiteljica u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", dobila je jednu od najprestižnijih nagrada "Bonis Bona - za talente nacije" u Budimpešti.
Učiteljica Kristina Šalata Ugrai dobitnica prestižne nagrade "Bonis Bona - za talente nacije"

Nagradu "Bonis Bona - za talente nacije" dodeljuje Ministarstvo za ljudske resurse Republike Mađarske od 2013. godine, za moralno i finansijsko priznanje pedagoga iz države matice i inostranstva koji obavljaju izvanredan posao u radu sa nadarenom decom u osnovnim, srednjim i stručnim školama. Nagrada se odnosi na postignute rezultate u poslednjih pet godina, a naša sugrađanka dobila je ovo prestižno priznanje u kategoriji za veoma uspešan rad u razvoju talenata.

- Kada su mi javili da sam dobila nagradu, jako sam plakala - podelila je prve utiske sa nama Kristina Šalata Ugrai. - Bila sam jako bila srećna, jer sam znala da je bilo više od 1.000 prijavljenih nastavnika, profesionalaca i organizacija, od kojih je nas 58 dobilo ovu nagradu u tri različite kategorije, a svega troje nastavnika iz Vojvodine. Osećaj je neverovatan i ova nagrada mi daje motivaciju da još kvalitetnije radim. Jako volim decu, volim školu, obožavam svoj posao, od malena sam želela da budem učiteljica i veoma sam zahvalna što sam to mogla da završim.

Za 16 godina učiteljskog rada u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", gde je angažovana i u timu za inkluzivno obrazovanje kao koordinatorka programa za nadarene učenike, Kristina se susrela sa mnoštvom talentovanih đaka kojima je pažljivo prilagođavala nastavni program, kako bi se razvijali i napredovali u skladu sa svojim znanjem i sposobnostima.

- To je ono najlepše, kada možete da radite sa takvom decom koja gradivo i zadatke za više razrede rešavaju bez velike muke - priča Kristina, otkrivajući da se tajna uspešnog rada sa učenicima krije u čuvenoj formuli "trougla". - Vodim računa o tome da od samog početka, kada se upišu u prvi razred, imam dobru saradnju sa decom i njihovim roditeljima, jer smatram da se u školi ne može raditi kvalitetno ukoliko trogao koji čine učitelj, roditelj i učenik ne funkcioniše. Zbog toga, kad god imamo neke radionice ili dešavanja za praznike, trudim se da na njima budu prisutni i roditelji, te da zajedno sa decom rade. Važno mi je i da u odeljenju deca rade zajedno, u grupi, da cene jedni druge i učim ih tako da kada završe četvrti ili osmi razred imaju cilj, da znaju šta je njihov put.

Pored učiteljskog posla, Kristina već deceniju radi u Udruženju prosvetnih radnika Mađara, gde pomaže u organizaciji stručnih seminara i predavanja za svoje kolege, šest godina je koordinatorka za likovne radionice u Vojvođanskom veću za podršku talentovanim učenicima, a kako je nekoliko godina predavala mađarski jezik učenicima iz srpskih razreda, prošle godine joj se ukazala prilika da napiše prvi udžbenik za učenike trećih razreda koji fakultativno uče mađarski jezik.

- Kada su me pitali da li bih želela da napišem udžbenik, prvo sam se uplašila jer nisam znala kako ću to da uradim - iskreno će Kristina. - Drago mi je što danas taj udžbenik koristi više od 1.500 đaka koji pohađaju mađarski jezik kao izborni predmet, a to mnogo znači i kolegama jer do sada nisu imali nikakav materijal, ni literaturu za rad, samo nastavne jedinice, a udžbenik je urađen za 72 časa, koliko ih ima kroz jednu školsku godinu. U septembru bi trebalo da izađe još jedna radna knjiga, ovoga puta za učenike četvrtog razreda, koji će moći iz nje da uče gramatiku mađarskog jezika.

Osim nagrade "Bonis Bona - za talente nacije", Kristina je dobitnica mnogih priznanja, od kojih posebno izdvaja zlatnu diplomu koju joj je predsednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc, uručio 2014. godine za angažovanost na projektima na kojima su njeni učenici osvojili prvo mesto.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3857
Povezane teme

osnovna škola jovan jovanović zmaj

visoko priznanje

lepe vesti

nagrada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.