Komentara: 1
Pregleda: 1886

Učimo istoriju na novi način?

13.11.2010. u 19:11h
Izvor: RTV Yueco
<p>U Subotici je prezentovan projekat koji sadrži četiri čitanke o modernoj istoriji jugoistočne Evrope. Knjige govore o "Osmanskom carstvu", "Drugom svetskom ratu", "Balkanskim ratovima" i "Nacijama i državama u Jugoistočnoj Evropi. Organizator je Centar za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi, a ujedno se na ovu temu održava i seminar za profesore istorije.</p>
Učimo istoriju na novi način?

Projekat realizuje grupa kritičkih mislilaca raznih profesija iz regiona. Cilj „Zajedničkog istorijskog projekta" je promena etnocentrične nastave istorije u školama kroz izbegavanje sterotipa, sugerisanje alternativa u nastavnom metodu i promocije ideje o različitoj interpretaciji pojedinog događaja.

Čitanke predstavljaju kompilaciju originalnih istorijskih izvora o četiri teme koje se detaljno obrađuju u okviru nastavnih planova u jugoistočnoj Evropi - "Osmansko carstvo", "Nacije i države", "Balkanski ratovi" i "Drugi svetski rat". Urednica ovog projekta u Srbiji Dubravka Stojanović najavila da će krajem godine istoričari i profesori istorije koji su napisali ta četiri priručnika razmatrati pisanje priručnika o poslednjoj deceniji prošlog veka.

U pisanju udžbenika je primenjen princip multiperspektivnosti. U pisanju čitanki učestvovalo je 60 istoričara iz regiona, a do sada je objavljena na albanskom, bosankom, hrvatskom, engleskom, grčkom, makedonskom, srpskom i turskom jeziku.

Obuku dosad je prošlo oko 900 nastavnika istorij u svim zemljama. Kako saznajemo
objavljivanje priručnika podržale su Austrija sa 200.000 evra i Delegacija Evropske unije u Beogradu sa 144.000 evra, kao i Američka agencija za međunarodni razvoj.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1886
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.