Komentara: 20
Pregleda: 5391

Učenici Politehničke škole grade letnju kuhinju za migrante

15.06.2018. u 13:44h
Izvor: Subotica.com
U okviru projekta "Zajedno za bezbednu okolinu", učenici Politehničke škole grade letnju kuhinju sa nadstrešnicom u Prihvatnom centru Subotica, kako bi migrantima omogućili da na bezbedan način pripremaju obroke za sebe. Ovaj projekat sprovodi se u okviru akcije kojom fondacija "Ana i Vlade Divac" pruža podršku lokalnim zajednicama pogođenim migrantskom krizom.
Učenici Politehničke škole grade letnju kuhinju za migrante

Oko 20 učenika Politehničke škole, proizvodnih zanimanja građevinske struke, od aprila vredno radi na izgradnji letnje kuhinje u Prihvatnom centru. Kažu da im je drago što stečeno znanje iz teorije mogu da primene u praksi, kao i da su se tokom višemesečnog boravka upoznali sa migrantima, koji im rado prave društvo.

- Drago mi je što na neki način možemo da im pomognemo, jer su zaista svi druželjubivi i lako se sporazumevamo. Veoma mi je značajno što imam priliku da učestvujem u ovom projektu, jer mi je praksa omogućila da shvatim šta ću konkretno raditi na poslu, šta se od mene očekuje i kakva je priproda mog zanimanja - kaže Strahinja Suflić, učenik Politehničke škole, smera izvođač instalaterskih i završnih građevinskih radova.

Učenici Politehničke škole grade letnju kuhinju za migrante

Za vreme izvođenja radova, učenici imaju potpunu podršku mentora, čiji zadatak je da nadgledaju njihov radi i daju sugestije po potrebi. Prema rečima Luke Savića, koordinatora praktične nastave, ceo projekat započet je još u martu izviđanjem terena i odabiranje lokacije za izgradnju, a do kraja je ostalo jedino da se montira krovna konstrukcija, s čime se započelo danas.

- Prvo smo izvodili zemljane radove, iskopali temelje i izbetonirali temeljnu ploču, a potom smo prešli na zidarske radove. Kada smo podigli zid i sazidali konstrikciju, na nju smo stavili armirano-betonsku ploču, sa kojom su se završili betonski i zidarski radovi. Sada nam ostaje da postavimo metalnu konstrukciju sa nosačima i nadstrešnicom, tako da će kuhinja biti natkrivena - objašnjava Savić.

Učenici Politehničke škole grade letnju kuhinju za migrante

Na ideju da se izgradi letnja kuhinja, Natalija Jakovljev, zamenica direktora Politehničke škole, kaže da se došlo na osnovu informacija iz medija, prema kojima su migranti koji borave u Prihvatnom centru često ložili vatru na otvorenom, kako bi pripremali obroke za sebe.

- Čuli smo da migranti koji duže ili kraće borave u Privatnom centru, naročito u letnjem periodu, često praktikuju da hranu za sebe pripremaju na otvorenom. Kako to nije bezbedno, jer loženje vatre u prirodi može da dovede do požara, odlučili smo da putem našeg školskog Udruženja "Olovka piše srcem" sprovedemo ovakav projekat i podarimo im letnju kuhinju, koja će im omogućiti da obroke pripremaju na bezbedan način. Takođe, ovo je veoma značajno i za naše učenike, koji imaju priliku da ostave iza sebe konkretan i trajan praktičan rad, koji u njima budi humanost i empatiju prema ovim ljudima i onome što ih je zadesilo - naglašava Jakovljev.

Udruženje "Olovka piše srcem" je udruženje nastavnika Politehničke škole, koje sprovodi projekat "Zajedno za bezbednu okolinu" u okviru akcije kojom fondacija "Ana i Vlade Divac" pruža podršku lokalnim zajednicama pogođenim migrantskom krizom, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Izvor: Subotica.com
Učenici Politehničke škole u izgradnji Letnje kuhinje za migrante Učenici Politehničke škole u izgradnji Letnje kuhinje za migrante Učenici Politehničke škole u izgradnji Letnje kuhinje za migrante Učenici Politehničke škole u izgradnji Letnje kuhinje za migrante Učenici Politehničke škole u izgradnji Letnje kuhinje za migrante Učenici Politehničke škole u izgradnji Letnje kuhinje za migrante Učenici Politehničke škole u izgradnji Letnje kuhinje za migrante Učenici Politehničke škole u izgradnji Letnje kuhinje za migrante
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 5391
Povezane teme

politehnička srednja škola

migranti u subotici

prihvatni centar

prihvatilište za migrante

migrantska kriza

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.