Komentara: 6
Pregleda: 3056

Učenici iz Tavankuta boraviće u Zagrebu

09.10.2019. u 17:16h
Izvor: TV Subotica
Desetoro učenika OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta, u decembru će boraviti na sedmodnevnom kampu u Hrvatskoj, u okviru projekta „Međunarodne škole tehničkih veština“, koje organizuje Grad Zagreb u saradnji sa Zajednicom tehničke kulture iz Zagreba.
Učenici iz Tavankuta boraviće u Zagrebu

Međunarodni kamp koji će se održati od 9. do 15. decembra u Zagrebu, biće prilika za učenike iz OŠ „Matija Gubec“ da saznaju više iz oblasti informatike i robotike. Predstojeća saradnja između ove obrazovne ustanove s jedne strane, i Grada Zagreba u saradnji sa Zajednicom tehničke kulture iz Zagreba s druge, ozvaničena je potpisivanjem ugovora.

- Izuzetan je značaj ovog projekta za školu, prvenstveno zbog toga što smo mi seoska škola i vrlo često ostanemo na margini, dok smo ovog puta začetnici ideje i prvi koji imaju mogućnost da prikažu šta radimo i na koji način funkcionišemo. Cilj naše škole je da pokažemo učenicima da to što žive na selu, ne znači da nemaju jednake mogućnosti kao deca u gradu. Dakle, škola ima zadatak, to je naša misija, da im pokažemo da samo treba da imaju hrabrosti da pokucaju na prava vrata - objasnila je Stanislava Stantić Prćić, direktorka OŠ  „Matija Gubec“.

Učenici iz Tavankuta boraviće u Zagrebu

Saradnja ove škole sa Zagrebom počela je pre nekoliko godina, kada su se učenici OŠ  „Matija Gubec“ predstavili na tradicionalnoj izložbi inovacija „INOVA“ u Zagrebu, te je potpisivanje ugovora usledilo kao učvršćivanje međusobnih odnosa u cilju promocije nauke i zajedništva.

- Ovime želimo da povežemo naše zajednice, jer ono što nas veže jeste da pripadamo evropskoj civilizaciji, a da je to što se razlikujemo po veri ili nacionalnosti manje bitno. Ovo je zaista jedan sjajan projekat, iza kojeg stoji cela Zajednica tehničke kulture iz Zagreba - rekao je Drago Prgomet, predsednik Skupštine grada Zagreba. 

Učenici iz Tavankuta boraviće u Zagrebu

Svečanom prijemu, prisustvovao je i predsednik Skupštine grada Subotice, Tivadar Bunford, koji je izrazio zadovoljstvo povezivanjem ova dva grada, koji će doprineti unapređenju hrvatskog nastavnog jezika i tehničke kulture.

- Učenici ove škole, ali i drugih škola, moći će da unaprede učenje hrvatskog jezika i tehničke kulture. Tehnika nema svoj jezik, veru, nacionalnost, već je to jedan internacionalni jezik i mislim da je izuzetno važno da naša deca nauče što više iz oblasti tehnike, da ulažu u svoje znanje i steknu što više prijateljstava - istakao je Bunford.

Učenici iz Tavankuta boraviće u Zagrebu

U sklopu sastanka predstavnici hrvatske delegacije predstavili su program Međunarodnog kampa, dok su domaćini prikazali uslove rada i obrazovanja tavankutskih školaraca.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3056
Povezane teme

oš matija gubec

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.