Komentara: 20
Pregleda: 4998

U utorak prvo “Romsko tamburaško i trubačko veče“

10.09.2023. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Prvo „Romsko tamburaško i trubačko veče“, u organizaciji Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine održaće se u utorak, u 19.30 časova, u centru grada. Na koncertu će nastupiti pet tamburaških i dva trubačka orkestra.
U utorak prvo “Romsko tamburaško i trubačko veče“

Subotica je poznata kao grad festivala, a sada će biti domaćin festival romske muzuke.

- Ponosan sam što će se u Subotici održati prvo “Romsko tamburaško veče”, jer time pokazuje da je zaista jedan multietnički grad. Imaćemo izuzetne orkestre koji će sigurno napraviti sjajnu atmosferu i da ćemo se svi dobro provesti – najavio je Miloš Nikolić, član Nacionalnog saveta Roma.

Želja organizatora je da ovim koncertom prikaže sve lepote romske muzike, sve varijetete melosa koji krase Rome.

- Mi Romi smo poznati po našem muzičkom stvaralaštvu i na to smo jako ponosni, te je ovaj koncert  svojevrsni poklon Gradu Subotici i svim njenim građanima,  jer je to jedan od gradova koji se zaista može pohvaliti rezultatima kada je reč o unapređenju položaja Roma – kaže Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. – Zahvaljujem se Vladi Republike Srbije koja je opredelila dodatna sredstva Nacionalnom savetu Roma i zahvaljući tome imamo i ovaj koncert. Ponosni smo na naš doprinos razvoju srpske ali i svetske kulturne baštine, a naovaj način ćemo prikazati deo naše kulture i tradicije.

Nastupiće trubački orkestar Manuela Ahmetovića,  dobitnik brojnih nagrada na festivalu u Guči, svetski poznata zvezda Boban Marković i njegov sin Marko Marković sa svojim orkestrom. Takođe, nastupiće tamburaši - Subotički solisti pod rukovodstvom Borivoja Nikolića, “Aleksandar” pod upravom Lepog Koleta, orkestar Braće Nikolić, “Vojvođanski dukati” I orkestar  Nenada Jovanovića iz Deronja.

- Drago mi je što će ova manifestacija biti novi deo kulturnog života Subotice. Tambura se sluša ušima a čuje srcem i tako je doživljavaju oni koji vole tamburašku muziku, a romska muzika se prenosi sa generacije na generaciju. Tamburaška muzika je deo kulturnog  identiteta ovih prostora – objašnjava Jelena Jovanović. – Te večeri će se spojiti dva zvuka u jednu emociju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 2 nedelje
Komentara: 20
Pregleda: 4998
Povezane teme

Romska zajednica

miloš nikolić

romska nacionalna manjina

romsko tamburaško i trubačko veče

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.