Komentara: 1
Pregleda: 3325

U toku realizacija projekta podrške porodicama koje se prvenstveno brinu o starim licima i osobama sa invaliditetom

13.09.2019. u 11:43h
Izvor: Subotica.com
U Gerontološkom centru je u toku realizacija projekta pod nazivom „Podrška porodici kroz savetodavne i socijalno-edukativne usluge“ koji se finansira iz sredstava Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.
U toku realizacija projekta podrške porodicama koje se prvenstveno brinu o starim licima i osobama sa invaliditetom

Projektom je u okviru Službe „Otvorena zaštita“ formiran Info centar čija će osnovna funkcija biti da pruža podršku porodicama koje se prvenstveno brinu o starim licima i osobama sa invaliditetom, ali i drugim ugroženim društvenim grupama kao što su deca, osobe sa mentalnim smetnjama i dr.

Kako se radi o veoma ranjivim grupama, često diskriminisanim, prepoznata je potreba da se putem pružanja savetodavnih i socijalno-edukativnih usluga pomogne porodicama koje se o njima brinu kako bi im se omogućila, sa jedne strane veća informisanost o pravima koja im pripadaju, a sa druge strane da bi im se i samo ostvarivanje navedenih prava učinilo dostupnim i lakšim. 

- Veoma je čest slučaj u praksi da porodice koje se brinu o starima i osobama sa invaliditetom, kao i drugim osetljivim grupama, nisu dovoljno informisane o pravima koja im pripadaju, nemaju dovoljno informacija pred kojim nadležnim organima prava mogu da ostvare i u kom postupku, te je podrška po ovim pitanjima veoma značajna za poboljšanje položaja korisnika ovih usluga - zaključuju iz subotičkog Gerontološkog centra

Kako je najavljeno, u septembru se očekuje početak rada Info-centra, u prostorijama Službe „Otvorena zaštita“ u Subotici (Žarka Zrenjanina 16). Info centar će svoje savetodavne i socijalno-edukativne usluge pružati korisnicima lično i putem besplatnog poziva na telefon. U okviru Info centra planirano je organizovano prikupljanje svih pitanja i problema sa kojima se susreću porodice, kao i saradnja sa institucijama koje su važne za ostvarivanje prava korisnika usluga kao što su RF PIO, RFZO, Opšta bolnica Subotica, Dom zdravlja, Centar za socijalni rad, udruženja osoba sa invaliditetomi dr.

Projektom je planirana i izrada i štampa Vodiča za porodice, koji bi na jednom mestu sadržao sve važne informacije koje se odnose na način i uslove za ostvarivanje prava starih i osoba sa invaliditetom, kao i drugih ranjivih grupa.

- Vodičem će na praktičan i konkretan način biti pružena pomoć ne samo porodicama koje se brinu o starima i osobama sa invaliditetom, već i svim ranjivim grupama u društvu kao što su deca, mladi, lica sa mentalnim poteškoćama. - kažu u Gerontološkom centru, uz napomenu da će Vodič biti dostupan svima i u elektronskom formatu na zvaničnom internet sajtu Gerontološkog centra.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3325
Povezane teme

otvorena zaštita

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.