• Pregleda: 3885

U toku pojačana kontrola svih učesnika u saobraćaju, uključujući i prekršaje pešaka

U cilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, pripadnici saobraćajne policije, od danas do23. februara (nedelja) sprovešće pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, koja obuhvata i pešake.
U toku pojačana kontrola svih učesnika u saobraćaju, uključujući i prekršaje pešaka

Kako je saopšteno, kontrola će biti usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, nepropisnog preticanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korišćenja telefona tokom vožnje, kao i prekršaja pešaka.

Od početka 2020. godine, broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima povećan je za 16 odsto, a broj prekršaja za sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine. U tom periodu poginulo je 22 vozača putničkog vozila i isto toliko pešaka, 12 putnika u putničkom vozilu i sedam biciklista.

Najčešći uticajni faktor nastanka saobraćajnih nezgoda od početka 2020. godine bila je neprilagođena brzina. Kao rezultat ovog prekršaja, 25 učesnika u saobraćaju je izgubilo život, dok je više od 300 učesnika u saobraćaju povređeno. Takođe, u saobraćajnim nezgodama koje su izazvali vozači pod dejstvom alkohola, tri učesnika u saobraćaju su poginula, a 104 povređena. Analize pokazuju da, u naznačenom periodu, 58 odsto poginulih  vozača i putnika u vozilu nisu koristili sigurnosni pojas.

Kada je reč o saobraćajnim nezgodama u kojima učestvuju pešaci, od početka ove godine, utvrđeno je da 30 odsto pešaka strada usled neopreznog stupanja na kolovoz. Takođe, 30 odsto saobraćajnih nezgoda sa nastradalim pešacima izazvali su vozači putničkih vozila.

Uprava saobraćjne policije apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Goran Odgovori
Kontrolisite malo i bicikliste sa slusalicama u usima i skrecu gde hoce i kad hocea pogotovo ove elektricne
DRAPO Odgovori
Samo kažnjavajte pešake i bicikliste a ova mamina i tatina deca neka voze bez dozvole pijani i drogirani !!! SRAMOTA !!!
Tiki Odgovori
Molim nadlezne da postave nove bandere u ulici lajosa joa kod maxija, jer je vidljivost jako losa... A i asfalt nije u najboljem stanju!!! Razmislite kako bi izgledala najprometnija ulica na prozivci sa novim banderama i asfaltom!?!
Andtea Odgovori
A mirante kafa ćete kontrolisati? Juče uveče na Bajskom putu njih 15.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.