Komentara: 5
Pregleda: 3070

U toku Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

20.01.2020. u 13:02h > 21.01.2020. u 13:19h
Izvor: Subotica.com
Evropska nedelja prevencije raka grlića materice ove godine se obeležava od 20. do 26. januara, s ciljem podizanja svesti žena o ovoj bolesti i načinima prevencije. Kao i svake godine, Zavod za javno zdravlje Subotica održaće predavanja na ovu temu u Ekonomskoj školi "Bosa Milićević".
U toku Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

"Rano otkivanje može sprečiti rak grlića materice" je slogan koji će obeležiti ovogodišnju kampanju i potrebu da se još jednom apeluje na žene određenih uzrasnih grupa da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i odvoje dan kada će posetiti lekara radi obavljanja preventivnog pregleda.

- Najznačajniji faktor rizika za razvoj raka grlića materice je polnoprenosiva infekcija određenim tipovima humanog papiloma virusa, oko 90-95 odsto svih slučajeva. Zbog toga se smatra da je najefikasnija mera primarne prevencije imunizacija protiv humanog papiloma virusa - objašnjava dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

SRBIJA NA PETOM MESTU U EVROPI - Kada je reč o oboljevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Prema smrtnosti, naša zemlja se takođe nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

Ona naglašava da imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem redovnih preventivnih pregleda, uzimajući u obzir da postojeće vakcine ne štite od svih tipova ovog virusa, koji imaju visok onkogeni kapacitet. Ipak, dodaje, važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti.

- Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80 odsto slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju ćelija u preinvazivnoj fazi. Do ovakvog zaključka se došlo na osnovu praćenja stopa oboljevanja i umiranja ženskog dela stanovništva od raka grlića materice u državama koje sprovode preventivne programe i imaju dobro organizovani skrining program. Važno je i ne treba zaboraviti da ponašanje u korist zdravlja i izbegavanje rizičnog ponašanja takođe značajno doprinose smanjivanju ovih stopa - dodaje dr Dragaš.

Prva Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležena je 2007. godine, nakon intervencije Interesne grupe za ovu malignu bolest, kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obeleževanju Evropske nedelje. Prepoznajući značaj ove kampanje, naša zemlja već 13. put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.

Predavanja za učenike trećih razreda Ekonomske škole biće održana u sredu (22. januara). Prvo počinje u 10,25 časova, a iza njega sledi drugo predavanje koje završava u 12 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 3070
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

rak grlića materice

dr zorica dragaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.