Komentara: 0
Pregleda: 2925

U susret Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici

29.04.2011. u 14:36h
Tokom sedam dana Festivala, kao i tokom reprize festivalskog programa u Segedinu (Mađarska) i gostovanja festivalskih predstava širom Vojvodine i drugih krajeva Srbije, rumunsko lutkarstvo će biti predstavljeno kroz više programa.
U susret Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici

U okviru takmičarskog programa Festivala, nastupiće dva rumunska pozorišta - Pozorište „Arijel“ iz Tirgu Mureša sa predstavom „Disanje“ Gavrila Kadarjua i Pozorište „Sigligeti“ (trupa „Liliput“) iz Oradee sa predstavom „Čudesni zvezdani jelen“ Ferenca Bude (u režiji Lasla Rumija).

Izložba lutaka, scenografije, kostima, fotografija i plakata pod nazivom Rumunsko lutkarstvo, nastala u saradnji sa Kulturnom asocijacijom GAG iz Krajove (Rumunija) i Pozorišnim muzejom Vojvodine iz Novog Sada (Srbija), biće postavljena u galeriji Otvorenog univerziteta, u Subotici, zatim u Novom Sadu i potom u galeriji Kulturnog centra Vršac. Autor izložbe i postavka: GAG, Krajova. Izložbu će, u galeriji Otvorenog univerziteta Subotica, otvoriti njegova ekselencija Jon Makovej, ambasador Republike Rumunije u Srbiji.

Rumunsko lutkarstvo biće predstavljeno u okviru naučnog skupa na temu: Rumunsko lutkarstvo - juče, danas, sutra. O rumunskom lutkarstvu govoriće prof. dr Karmen Stanču, istoričar pozorišta i pozorišni kritičar, naučni sekretar Odseka za pozorište Akademije u Bukureštu. Takođe, u programu svečanog otvaranja Festivala učestvovaće studenti pozorišnih akademija (odseka za lutkarstvo) iz Bukurešta i Tirgu Mureša.

Prestižna nagrada za životno delo „Mali princ“ koju svake godine dodeljuje Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice, ove godine će biti uručena jednom od najznačajnijih rumunskih dizajnera, Eustaciju Gregorijanu, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, za 2011. godinu.

Gregorijan stvara u okviru laboratorije Pozorišta lutaka u Krajovi, u kojoj više od pedeset godina rade neki od istinskih predvodnika rumuskih pozorišnih trendova. Zahvaljujući originalnosti njegovih scenografskih ostvarenja, dobitnik je brojnih nagrada na takmičenjima, festivalima ali i od strane predsednika Rumunije i jedan je od osnivača Asocijacije GAG, koja je dobitnik nagrade UNITER-a (Udruženja pozorišnih umetnika Rumunije) za 2011, za osnivanje prvog muzeja pozorišta lutaka u Rumuniji. Ovaj umetnik takođe je autor logoa Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice.

Eustacio Gregorijan biće uvaženi gost Festivala, a tim povodom biće mu posvećeno tematsko veče u okviru Festivala. O njegovom stvaralaštvu govoriće šef Odseka za teatrologiju bukureštanske Akademije, prof. dr Ljudmila Pantalajoglu.

U okviru takmičarskog programa, u periodu od 16. do 21. maja, biće prikazano 20 predstava za decu iz 18 zemalja sveta. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.

Pored predstavljanja rumunskog lutkarstva, i ove godine posetioce očekuje bogat prateći program u okviru kog će biti održani forumi, radionice, izložbe, filmski program i književne promocije.

 

Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade:

1. Grand Prix za najbolju predstavu u celini
2. Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju
3. Nagradu za najbolju režiju
4. Nagradu za najbolju originalnu muziku
5. Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka
6. Nagrade za glumačko majstorstvo (7 ravnopravnih nagrada)
7. Nagradu za najbolju scenografiju (opciono – nagrada se dodeljuje samo u slučaju da se pojavi predstava sa izuzetnim scenografskim dometima)

O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa – glumac i reditelj Robert Waltl (Slovenija), reditelj i dramski pisac Vladimir Birjukov (Rusija), scenograf i kostimograf Pavel Hubička (Češka), reditelj i teatrolog Jaroslav Antonjuk (Poljska), teatrolog i pozorišni kritičar Miroslav Radonjić (Srbija).

Napomena: Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Postavljeno pre 12 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2925
Povezane teme

18. Međunarodni festival pozorišta za decu

pozorište za decu subotica

Slobodan Marković

lutkarsko pozorište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.