Komentara: 8
Pregleda: 5439

U Subotici više od 2.000 narkomana

24.06.2011. u 01:54h
Izvor: Dnevnik Online
U Subotici više od 2.000 narkomana

U Subotici zavisnici od droga najviše koriste marihuanu i heroin. Prošle godine subotički policajci su obavili 86 zaplena raznih opijata, podneli 51 krivičnu prijavu i, po njihovim evidencijama, u našem gradu ima oko 2.000 registrovanih narkomana. Naravno, to nije ni približno tačan broj jer mnogi zavisnici od narkotika nisu evidentirani ni u policiji, niti u zdravstvenim ustanovama. U Policiji dalje kažu da je tokom prošle godine ukupno zaplenjeno 17 kilograma droge, i to oko 16 kilograma marihuane, 1.089 grama heroina, 8,8 grama kokaina, te određena količina metadona i drugih opijata.

– U odnosu na prošlu godinu situacija je bolja jer ima manje droge na ulicama, što pokazuju i visoke cene droge na tržištu – rekao je za naš list Nebojša Tot iz Policijske uprave Subotica. – S druge strane, prekinuli smo ove godine jedan veći kriminalni lanac među ljudima koji prodaju i preprodaju drogu, ali o slučajevima ne mogu da govorim. Glavni problem u Subotici je marihuana, jer se može uzgajati.

Doktor Branko Đorđević iz Opšte bolnice u Subotici kaže da je kod nas problem narkomanije mistifikovan. Nije zaokružen krug od „skidanja s narkotika” do dalje resocijalizacije.

– U Hrvatskoj i Slovenije problem je drugačije rešen – objašnjava dr Đorđević. – Postoje komune koje pomažu zavisnicima. Samo u Hrvatskoj ima ih 11. Oni su uspeli da demistifikuju problem. S druge strane, granica probanja droge je pomerena i poneka deca je prvi put probaju već sa 14 godina.

U Subotici postoji jedna komuna koja pomaže zavisnicima – „Hosana”. Trenutno ima 11 štićenika, a osam momaka je završilo ceo trogodišnji program. Svi koji su završili program uspeli su da se vrate normalnom životu, zaposlili su se, a pojedinci upisali fakultete.

Procena je da svake godine oko 210 miliona ljudi koristi droge, i da od ovog broja oko 200.000 godišnje umire od posledica njihove upotrebe. Posledice su brojne, kako na socijalni položaj same osobe, tako i na porodicu i širu zajednicu. Kriminal i maloletnička delinkvencija su česte pojave – povezane s načinom pribavljanja droge. Saobraćajne nesreće su veoma učestale, a visok procenat je direktno povezan sa zloupotrebom psihoaktivnih supstanci.

A. A.

Izvor: Dnevnik Online
Postavljeno pre 12 godina i 10 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 5439
Povezane teme

droga u subotici

narkotici u subotici

subotica droga

narkodileri

narkomani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.